Porumb fiert, rasfatul mijlocului de vara

Porumb fiert, rasfatul mijlocului de vara

Porumbul fiert este rasfatul din mijlocul verii. Dupa orez si grau, porumbul este a treia cea mai consumata cereala din lume fie sub forma de faina (malai), fie sub forma de boabe.

Porumbul fiert este cea mai sanatoasa cale de a manca porumb in lapte. Imatur, acesta este foarte bogat in nutrienti pe care fierberea rapida ii pune in valoare.

Recomandarea noastra: mancati porumb fiert!

Porumbul imatur din iulie, excelent pentru a fi consumat fiert sau copt, are foarte multe fibre, doi stuleti medii avand circa 19% din necesarul zilnic de fibre recomandate pentru un adult. Porumbul fiert contine amidon si vitamine din grupul B. In 100 de grame de porumb fiert se gaseste 24% din necesarul zilnic si 30% din necesarul zilnic de vitamina B5.

100 de grame de porumb fiert au 100 de calorii

Sunt multi cei care au angoase calorice din cauza porumbului. In realitate acesta nu reprezinta un pericol,  pentru ca in 100 de grame de faina de malai, sau in 100 de grame de porumb fiert sunt mai putin de 100 de calorii.

Porumbul imatur, adica cel care este numai bun pentru a fi fiert, contine cantitati mari de beta-criptoxantina, un carotenoid cu proprietati antioxidante puternice, care se mai gaseste si in portocale, papaya, ardei grasi sau mandarine, dar care in porumbul de iulie este in cantitati mult mai mari. In porumb se afla si o serie de grasimi sanatoase, care se regasesc in uleiul de porumb, unul din uleiurile sanatoase.

Porumbul contine si luteina si  vitamina C si E, iar consumul constant previne dementa, diabetul, hipertensiunea si cancerul si ajuta la scaderea colesterolului, protejand fata de bolile cardiace, diabet si hipertensiune.

In ceea ce priveste mineralele, porumbul, indiferent de felul in care este consumat aduce cantitati importante de fier, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, cupru si mangan.

Pentru unii oameni, porumbul este doar o „materie prima” din care se face tortilla, burritos si mamaliga. In fapt porumbul este o gustare excelenta pentru vara. Cele mai multe beneficii vin din continutul mare de antioxidanti, iar unii dintre ei nu se gasesc decat in acest porumb imatur de iulie.

Porumbul si faina de porumb sunt ideale in dieta diabeticilor, pentru ca sustin un nivel redus al glicemiei.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Echipa Femeia
Sursa foto: pexels.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult