Rucola, o salată de milioane!

Rucola, o salată de milioane!

Toata lumea stia ca salata este o leguma sanatoasa, dar sunt putini cei care cunosc faptul ca rucola este o salata de milioane. La propriu! Rucola este una dintre cele mai bune legume si aduce o gramada de beneficii organismului. Vorbim depsre toate acestea si pledam pentru consumul de rucola, in orice cantitate, in orice anotimp.

Rucola este folosita ca orice alta salata verde, dar in termeni de clasificare biologica rucola face parte din familia conopidei, broccoli-ului si a verzei. Impreuna cu beneficiile generale asupra sanatatii pe care le au toate legumele, cele cruciforme sunt cunoscute ca fiind foarte bine in protectia impotriva anumitor tipuri de cancer. Asta se datoreaza glucosinolatelor, compusi care se transforma in organism in izotiocianati, care regleaza imunitatea si joaca un rol important in prevenirea cancerului.

Rucola este un afrodisiac natural. Crescuta ca planta comestibila in bazinul mediteraneean inca din antichitate, este mentionata de mai multi autori ai vremii ca fiind un aliment afrodiziac. Virgilliu sustine ca rucola creste dorinta sexuala a oamenilor apatici. Se pare ca , fiind un asfel de stimulent, anticii o amestecau cu salata verde (care are efectul exact opus) din prudenta.

Ce contine rucola?

Este o magazie de minerale, vitamine si enzime pretioase. Este lipsita de grasimi , dar este o sursa excelenta de proteine, tiamina, riboflavina, vitamina B6, acid pantoteic, cupru si zic. In acelasi timp e o sursa bogata de fibre, vitaminele A, C si K, calciu, fier, magneziu, fosfor si potasiu. Toate acestea ajuta sanatatii intarind oasele, pielea, ajutand dezvoltarea si regenerarea celulelor.

In acelasi timp, acesti compusi lupta impotriva radicalilor liberi, care provin din surse ca poluarea sau mancarea. Este bogata in antioxidanti pretiosi, cap de lista fiind luteina (o veritabila comoara pentru ochi), cat si beta-caroten si este un aliment excelent care protejeaza din interior pielea impotriva efectelor nocive ale expunerii la soare, praf si alergeni.

O ceasca de frunze contine 32 de miligrame de calciu natural, pe langa cantitatile mai mici din celelate minerale enumerate, care se afla insa in cantitate suficienta pentru a proteja impotriva bolilor cronice de genul celor de inima sau diabetul. Cele mai multe salate verzi au si partile lor negative – ca oxalatul, care impiedica intr-o masura absorbtia de calciu. Ei bine, rucola esta o exceptie, avand procentul de oxalat mult mai mic decat alte verzituri.

O ceasca de rucola are patru calorii per ceasca de frunze de rucola, aceasta este favorita dietelor sanatoase si practic s epoate consuma in orice cantitate.

Sfaturi pentru a profita de toate calitatile din frunzele de rucola!

Se consuma cuda sau adaugata la fibnalul preparatelor tratate termic, si nu se fierbe.

Se poate cali, rapid in ulei de masline. Calita seamana putin cu spanacul, dar gustul placut de alune devine si mai intens. Se calesc mai ales frunzele batrane, groase, care trase la tigaie au un gust excelent.

Se potriveste cel mai bine cu dressingurile pe baza de lamaie si ulei de masline. Nu folosi otet la salata de rucola pentru ca otetul, chiar si cel balsamic, oxideaza si degradeaza si calitatile nutritive si gustul. Pune in salata sirop de miere. O lingurita mica de miere combinata cu o lingura de apa, ulei de masline si suc de lamaie este sosul perfect pentru salata simpla de rucola.

Sursa foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021

Servirea meselor acasă, în familie, este unul dintre momentele cele mai plăcute ale zilei, însă de multe ori timpul limitat și lipsa de inspirație pot fi adevărate provocări. Nu trebuie să fii bucătar profesionist ca să gătești mâncăruri pline de savoare, însă sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru rezultate excepționale. […]

Citeste mai mult