Să fii vegetarian sau vegan în timpul sărbătorilor de iarnă poate fi dificil, mai ales dacă familia ta mănâncă carne. Toba, sarmalele, salata de boeuf, cârnații, caltaboșii, piftia… toate aceste preparate culinare conțin carne, dar și ouă. Din fericire, există numeroase alternative vegetariene și vegane pe care le poți consuma.
Să începem întâi cu mâncărurile pentru care există versiuni fără carne.
Sarmale
Ingrediente
1 varză murată
500 gr ciuperci tocate mărunt
4 cepe tocate mărunt
1 cană de orez
1 morcov ras
ulei
sare, piper
2 foi de dafin
cimbru uscat
2 căni de apă
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă și se călește ceapa, apoi se adaugă morcovii, apoi ciupercile. Când acestea s-au înmuiat, se adaugă orezul, sare, piper și cimbru, se amestecă, apoi se lasă deoparte.
Se toarnă 2-3 linguri de ulei în oala în care se vor fierbe sarmalele, apoi se tapetează cu varză murată tocată.
Se ia fiecare foaie de varză murată și se pune umplutura în mijloc. Se rulează colțurile și se împachetează, apoi se pun sarmalele în oală, cât mai apropiate una de alta.
După primul strat de sarmale, se mai pune un strat de varză murată tocată, apoi se continuă cu următorul strat de sarmale. Între fiecare strat se pune puțin cimbru, sare și piper, iar la final foile de dafin.
Când oala s-a umplut de sarmale, se toarnă 2 căni de apă, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert 1h30min-1h45min, la foc mediu.
Citește și: Curry cremos cu Cashew (rețetă vegană)
Salată a la russe
Ingrediente
4 cartofi de mărime medie
3 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
150 gr mazăre
1 țelină
1 rădăcină de pătrunjel
5 castraveți murați
câteva măsline și o bucată de gogoșar pentru decor
maioneză vegană (de post)
Mod de preparare
Cartofii se decojesc și se fierb, apoi se taie în cubulețe mici.
În altă oală se fierb morcovii, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel, apoi se taie în cubulețe mici.
Se toacă apoi castraveții și se amestecă toate ingredientele într-un castron. Se adaugă sare și piper după gust, apoi maioneză. Se amestecă bine.
La final, se întinde un strat subțire de maioneză peste salată și se decorează cu măsline și fâșii de gogoșari.
Citește și: 5 rețete vegane pentru o săptămână sănătoasă și delicioasă
Acum, să trecem la rețete originale, nu adaptate.
Brânză de capră la grătar cu sos de merișoare (vegetariană)

Ingrediente
3 bucăți de 100 gr de brânză de capră
2 mere roșii decojite
3 linguri de sos de merișoare
3 linguri de zeamă de lămâie proaspătă
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de miere
25 gr nuci pecan
amestec de salată
Mod de preparare
Taie în bucăți merele decojite și pune-le într-un castron cu o lingură de apă și zeama de lămâie, apoi amestecă bine.
Prepară bucățile de brânză de capră la grătar 4-5 minute, apoi lasă-le deoparte.
Păstrează 2 linguri de zeamă din bolul cu mere, apoi aruncă restul. Adaugă sosul de merișoare, uleiul și mierea, apoi amestecă.
Prăjește 2-3 minute nucile pecan – ai grijă să nu se ardă!
Pune o mână de salată pe farfurie, apoi așează brânza deasupra. La final, pune și merele, nucile și dressingul.
Skordalia – pastă de cartofi cu usturoi (aperitiv grecesc – vegan)

Ingrediente
400 gr cartofi
4 căței de usturoi
alune curățate
ulei de măsline
zeamă de lămâie
sare și piper după gust
Mod de preparare
Cartofii de decojesc și se fierb, apoi se pasează ușor.
Usturoiul și nucile se țin aproximativ 10 minute în apa fiertă de la cartofi, apoi se amestecă cu cartofii.
Se amestecă bine cu un mixer, până când devine pastă. Se adaugă apoi uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul. Se amestecă din nou, până când se omogenizează.
Poftă bună!
Surse foto: iStock, Wikipedia, arhivă personală