Prazul, bun pentru colon

Prazul, bun pentru colon

Rudă apropiată a cepei și usturoiului, prazul își găsește loc în multe preparate, cărora le îmbogățește nu doar gustul, ci și valoarea nutritivă. Și se culege în acest anotimp!

Originar din Orientul Mijlociu, prazul era apreciat încă de pe vremea egiptenilor. Legenda spune că faraonul Keops își răsplătea cei mai buni războinici cu mănunchiuri de praz. Astăzi, se cultivă în toate regiunile temperate din lume, fiind o legumă populară și în România, în special în Oltenia. Savoarea delicată a prazului îl face perfect pentru supe, tocănițe, sote, salate, vinegrete.

Prazul, o leguma valoroasa din punct de verede nutritiv

Prazul este nu doar un ingredient culinar de nelipsit, ci și un aliment plin de virtuți nutritive: este sărac în calorii (30 calorii la 100 g), are multe fibre, neoferă antioxidanți, este o sursă bună de vitamine (C, B6, B9), dar și de betacaroten, calciu, fier, potasiu.

Cum te ajuta prazul

Numeroase studii arată că un consum regulat de praz sau de alte legume din aceeași familie, grație compușilor sulfuroși, ne poate proteja de
unele cancere (stomac, colon etc.). Fibrele din compoziția lui favorizează reglarea tranzitului intestinal, iar datorită bogăției de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Partea verde a legumei conține de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât
partea albă, dar este mai puțin agreabilă la gust.

CÂTEVA SFATURI UTILE

► Când alegi prazul, ai grijă ca tija să fie dreaptă, cărnoasă, fermă, de un alb strălucitor, fără pete maronii. Frunzele trebuie să fie verzi, nu ofilite, nici îngălbenite sau uscate.
► Păstrat la temperaturi apropiate de punctul de congelare, la o umiditate relativ ridicată, prazul rezistă proaspăt 2-3 luni. Frunzele
s-ar putea îngălbeni, dar partea albă rămâne sănătoasă.
► Dacă vrei să-l păstrezi la congelator, taie-l rondele și opărește-l câteva minute în apă clocotită. După ce se răcește pune-l într-o
pungă și dă-l la congelator.
► Ceaiul de praz este foarte util în tratarea afecțiunilor gastrointestinale!

Citeste si:

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi
Text: Angelica Cîltan
Sursa foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult