Alimente ideale. O listă care să te inspire

Alimente ideale. O listă care să te inspire

Am facut o lista cu ceea ce nutritionistii numesc alimente ideale. Sunt alimente pe care trebuie sa le incluzi cat mai des in dieta. Unele sunt ideale pentru cure, in perioada in care sunt „in sezon”, altele pot fi consumate tot timpul anului, fara restrictii.

Cinci dintre ele sunt ideale in post. Este de remarcat faptul ca sunt alimente pe care uneori le ocolim, despre care avem idei gresite in conditiile in care acestea sunt adevarate surse de sanatate. Lista cu alimente ideale este compusa din alimente uzuale, disponibile pe scara larga, la preturi accesibile si, nu in ultimul rand, foarte bogate in nutrienti si cu un gust minunat.

Fasolea si lintea sunt superstaruri in nutritie. Sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati cu ardere lenta, fier, magneziu, potasiu si zinc. Fasolea si lintea sunt versatile si ieftine.

Pepenele verde este fructul verii. Contine zaharuri naturale, este sarac in calorii si este plin de vitaminele C si A, dar si potasiu si licopen. Pentru ca este bogat in apa, ajuta la satisfacerea nevoilor de fluide. Bonus: coaja groasa tine pesticidele departe.

Cartofii dulci sunt considerati un aliment care ingrasa si are multe calorii din cauza gustului dulce natural. In fapt, cartofii dulci sunt hranitori si unul dintre cele mai bune legume pe care le putem manca. Sunt o foarte buna sursa de beta-caroten, vitamina C, fibre si potasiu.

Varza rosie este o foarte buna sursa de fibre si de vitamine A, D si K. Contine mult acid folic si minerale, avand doar 22 de calorii in 100 de grame. Este excelenta pentru a fi mancata cruda.

Rosiile conservate sunt ideale cu o singura conditie: sa fie preparate fara aditivi. Un studiu publicat de Journal of Clinical Oncology arata ca o dieta bogata in rosii conservate poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata si a cancerelor din zona genitala feminina ca urmare a cantitatii mari de licopen, un antioxidant puternic. Sucul de rosii este cel putin la fel de bun.

Iaurt grecesc. Exista multe tipuri de iaurt, dar cel grecesc ramane cea mai buna alegere. Toate iaurturile sunt surse excelente de calciu, potasiu, proteine, zinc si vitaminele B6 si B12. Ceea ce face exceptional iaurtul grecesc este gustul sau perfect, consistenta placuta si cantitatea foarte mare de culturi probiotice.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult