Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Alma și Ioana – armonie și culoare într-o lume bio

Alma și Ioana – armonie și culoare într-o lume bio

Alma și Ioana lucrau într-o bancă, într-un mediu cu multe reguli stricte, cu cifre și puțină creativitate. Au pus punct și au luat-o de la capăt în cea mai frumoasă aventură a vieții lor: lumea bio.

Veniturile erau motivante și mulți le-ar fi invidiat pentru posturile de la birourile curate și elegante. Alma se ocupa de comunicare, iar Ioana era contabilă. S-au împrietenit și au descoperit valori comune, dar, mai presus de toate, dorința de a avea o afacere proprie, una în care frumusețea și natura să-și dea mâna. Un magazin cu produse bio acum zece ani era o provocare uriașă, pentru că nu era conturată o astfel de piață și mai ales că nu știau mare lucru despre acest domeniu, dar îl îndrăgeau, iar asta a contat cel mai mult. Au studiat, dar au învățat lucruri senzaționale despre plante chiar de la clienții lor. Și fiecare întâlnire cu ei le încărca cu energie. Simțeau cum se conectează la energia telurică și la toate roadele pământului. Acum, după zece ani, încă sunt singurele cu un magazin dedicat produselor bio. Cine ar fi crezut?

Lucrați într-o bancă, cum v-ați decis să schimbați registrul? Cum a luat naștere MioBio?

Alma: În 2008 m-am decis să fac o pauză de activitate, iar Ioana a rămas la puțin timp după aceea însărcinată. Și așa am avut timp să ne punem mințile la contribuție în direcția ideii de „a face ceva”, nu știam însă neapărat ce. În trecut, când nici măcar nu visam la un business propriu, spuneam amândouă, în glumă, că, dacă ar fi vreodată să facem ceva pe cont propriu, atunci cu siguranță vom face împreună. Și în final așa s-a și întâmplat, am deschis în 2009 magazinul MioBio – cosmetice organice, boutique de cosmetice bio și naturale care să cuprindă atât branduri globale, cât și de nișă, inclusiv produse handmade românești. 

De ce bio? De unde pasiunea pentru cosmetice?

Alma: Eram consumatoare de produse bio și îndrăgeam produsele naturale de îngrijire. Astfel încât a fost un domeniu cu care am cochetat din start, când alcătuiam mica listă de posibile idei, fiind cel ales în final, fără niciun dubiu.

Cum a fost începutul?

Alma: Destul de lin, a decurs totul firesc pentru că am și acordat destul de mult timp pregătirilor. Venind din domenii complet diferite, am pornit totul aproape de la zero, dar ne-a făcut o foarte mare plăcere, pentru că îngrijirea naturală este un subiect pe cât de vast, pe atât de frumos.  

Ce însemnau plantele pentru voi când erați mici?

Alma: Nu acordam o atenție specială anumitor plante, însă amândouă am crescut aproape de  natură și am fost educate să o iubim și să o respectăm. Așa am ajuns să le și îndrăgim foarte tare și acum am ajuns să și înțelegem mult mai bine cât de mult bine ne pot face.  

Beți ceai?

Alma: Da, suntem băutoare de ceai, în mod special de ceai din plante medicinale, avem o colecție mică atât la magazin, cât și acasă.  

Acum zece ani, erau mulți producători de produse bio? Câte branduri aveți acum în magazin?

Alma: La nivel european da, la nivel local mai puțin. Existau câțiva producători de produse naturale. Între timp, cum interesul general pentru acest tip de produse a crescut, au apărut tot mai mulți producători atât la nivel internațional, cât și în România. La MioBio, de pildă, am început în 2009 cu șase branduri, iar acum avem peste 40.  

De care vă simțiți mai atașate și de ce?

Alma: Ne simțim foarte atașate de brandurile cu care am început în urmă cu nouă ani, cum ar fi Susane Kaufmann organic treats și Less is More organic haircare (2 branduri profesionale din Austria), Rampal Latour (artizani savonieri încă de la 1828 în Provence) sau Florascent Parfumeurs (cu parfumuri naturale realizate după rețete de sec. XVII). Iar dintre cele pe care le-am introdus ulterior, un loc foarte special îl ocupă Madara, cu produse bazate pe extracte din flora nordică. Madara înseamnă flori de Sânziene, o plantă despre care se spune că are beneficii magice. 

Aveți și branduri românești. Ce ne puteți spune despre ele?

Alma: Într-adevăr, am avut produse românești de la bun început, primele produse fiind săpunurile Lois, acum cunoscute sub brandul Trio Verde. Au urmat Sabio, Raftul cu miresme, NN Cosmetics sau Atelierele Spheric. Sunt produse 100% naturale, realizate manual pe bază de diverse extracte din plante, uleiuri sau unturi vegetale. S-a creat deja un public fidel pentru acest tip de produse, clienți care le îndrăgesc și care își doresc totodată susținerea producătorilor locali. De asemenea, găzduim la MioBio cu mare plăcere și sacoșele din pânză de la Atelierul de pânză, lucrate manual din bumbac netratat, neînălbit și nevopsit, țesut în România.

Cum i-ați cunoscut pe cei de la Atelierele Spheric?

Alma: Spheric este marca comercială a atelierelor organizate în cadrul Asociației Phoenix Speranța din Mediaș, asociație care sprijină de 17 ani integrarea socială și profesională a persoanelor cu dizabilități. Acestea beneficiază de îndrumare și integrare socială și profesională și, desigur, de un salariu – veniturile din vânzarea produselor fiind folosite integral pentru plata angajaților și a instructorilor acestora. Le urmărim activitatea de multă vreme, pentru că eu sunt din Mediaș. În cadrul atelierelor se produc și săpunuri 100% naturale, realizate manual folosind ingrediente pure, dar și mici savoniere manufacturate din lemn și la un moment dat ne-a venit ideea să le includem în portofoliul nostru. Vânzarea produselor Spheric găzduite la MioBio se face nonprofit, toate sumele obținute fiind direcționate către Asociația Phoenix Speranța/Atelierele Spheric.

Aveți și farduri vegane. Sunt mai bune decât cele clasice?

Alma: Ceea ce se aplică produselor de îngrijire bio și naturale este valabil și în cazul produselor de make-up. Tot ceea ce punem pe piele se absoarbe în proporție de aproximativ 60%, inclusiv ingredientele sintetice sau cele considerate nocive. Produsele naturale de machiaj sunt de regulă pe bază minerală sau cu pigmenți din fructe și legume, ceea ce le face și mult mai ușor de tolerat de către pielea sensibilă.

În afară de plante, care sunt pasiunile voastre?

Ioana: călătoriile și muzica, iar când am mai mult timp liber, fac puzzle-uri cu copiii, o activitate foarte relaxantă.

Alma: Cititul și de câteva luni bune am un nou hobby: desenul. Sper să pot dedica un pic mai mult timp acestor două mici plăceri începând cu acest an.

Care este lucrul cel mai important pentru voi?

Alma: Armonia. Este foarte importantă pentru noi pe toate planurile și încercăm să o păstrăm cât mai mult în jurul nostru. Asta este una dintre valorile comune, dar nu singura.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns