
Curățenie BIO – Cu doar câteva produse simple și ecologice, precum oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat, poți face bec sau lună toată casa, de la gresie și covoare până la mobilă și electrocasnice.
Când faci curățenie generală, chiar speri ca rezultatul eforturilor tale să fie o casă curată, proaspătă, sănătoasă. Dar ia gândește-te puțin: oare locuința ta rămâne într-adevăr curată sau doar ai înlocuit praful, mizeria și microbii cu chimicalele toxice și caustice care se găsesc în majoritatea produselor de curățat din piață? Cea mai bună modalitate de a te asigura că spațiul tău de locuit rămâne curat și sănătos este să folosești produse de curățat fabricate de tine, din ingrediente naturale, precum bicarbonat de sodiu, oțet, lămâie. Îți propunem câteva rețete de produse ecologice a căror eficiență a fost testată de gospodine din întreaga lume.
Poluarea domestică poate sta la originea alergiilor, durerilor de cap, infecțiilor respiratorii, intoxicațiilor diverse și nu sunt puține vocile care susțin chiar că ar contribui la apariția cancerelor.
Ingrediente de bază
Combinate în diferite moduri, produsele naturale de curățenie sunt la fel de eficiente ca majoritatea produselor scumpe și pline de substanțe nocive de pe piață, dar au în plus câteva mari avantaje: sunt mult mai ieftine, nu poluează, nu ne pun sănătatea în pericol. Iată ingredientele-minune care te ajută să te bucuri de o casă mai „verde“.
* Bicarbonat de sodiu. Este un produs de curățat nonabraziv pe care îl poți folosi pe diverse suprafețe: blat, cuptor, cadă, chiuvetă etc.
* Zeamă de lămâie. Este aliatul ecologic pentru curățarea și dezinfectarea băilor și toaletelor. Acidul conținut de lămâie neutralizează depunerile lăsate de apa dură și mizeria de pe lemn. Asociat cu oțetul alb, este și mai eficient.
* Oțet alb. Îl poți folosi în locul sucului de lămâie. Cu el poți curăța aproape orice zonă din casă, în special baia. Mirosul puternic dispare pe măsură ce se evaporă. Înainte să-l folosești, testează-l pe o zonă mică, ascunsă vederii. Nu îl folosi pe marmură sau pe suprafețele poroase.
* Uleiuri esențiale. Uleiul esențial de lavandă, eucalipt, arbore de ceai, lămâie, precum și extractul din semințe de grepfrut au proprietăți antifungice și dezinfectante și, în plus, răspândesc o aromă plăcută.
Produse de curățat universale
Iată câteva rețete de soluții de curățenie bune la toate: curăță și dezodorizează (frigider, cuptor cu microunde, aragaz, blat de bucătărie etc.), îndepărtează mizeria, petele și depunerile (cadă, chiuvetă, diverse suprafețe). Testează-le și vezi cu care te împaci mai bine. Nu uita: bicarbonatul lasă în urmă niște particule fine, albe, dar acestea pot fi ușor îndepărtate cu o lavetă uscată.
* Amestecă ½ cană de oțet și ¼ cană de bicarbonat de sodiu cu 2 litri de apă. Agită puțin și amestecul e gata de utilizat.
* Într-un flacon de 1 litru cu pulverizator pune 200 ml oțet alb, 700 apă caldă, 10 picături ulei esențial de arbore de ceai, 10 picături de zeamă de lămâie.
* La 700 ml de apă caldă, adaugă 100 ml de oțet alb, 1½ linguri de zeamă de lămâie și o lingură cu bicarbonat de sodiu.
* Un alt produs simplu, dar minunat de uz universal: 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă. Pulverizează pe suprafața dorită, apoi șterge cu laveta.
În bucătărie
* Ca să redai strălucirea vaselor de cristal, lasă-le peste noapte cufundate în apă caldă în care ai adăugat coji de cartof. Amidonul face minuni!
* Tacâmurile, monedele sau bijuteriile de argint s-au înnegrit? Cufundă obiectele într-o soluție obținută dintr-o lingură de zeamă de lămâie și 200 ml de apă caldă și lasă-le să stea astfel peste noapte. Clătește și șterge cu o lavetă moale de microfibră sau bumbac. Ca să ai acces până la cele mai mici detalii, folosește o periuță de dinți. Dacă te grăbești, toarnă direct pe bijuterie puțină zeamă de lămâie și freacă blând cu laveta.
* Ca să cureți ușor interiorul cuptorului cu microunde: toarnă într-un bol ½ pahar de oțet alb și un pahar cu apă. Nu acoperi vasul. Lasă cuptorul să funcționeze 3-4 minute la putere mare, apoi oprește-l, dar deschide ușa abia peste 10 minute. Șterge interiorul cu un burete sau o lavetă: vaporii au desprins de pe pereți toate resturile alimentare.
* Ca să îndepărtezi urmele de pe suprafața de inox a aparatelor electrocasnice, pulverizează pe ele oțet alb nediluat, apoi șterge cu o cârpă uscată și moale (nu uita: testează întâi pe o suprafață mică, ascunsă vederii).
În baie
Păstrează faianța, gresia, cada, dușul și bateriile curate și igienizate cu aceste substanțe de curățat naturale:
* Amestecă o cană oțet, ½ cană de bicarbonat de sodiu și 2 căni de apă. Pune soluția pe burete, freacă și apoi limpezește.
* Pe faianță sau gresie există pete, mucegai sau urme de grăsime? Pulverizează pe ele zeamă de lămâie sau oțet. Lasă să acționeze câteva minute, apoi freacă puțin cu buretele.
* Soluție dezinfectantă: 2 căni de apă, 3 linguri de săpun lichid neparfumat și 30 de picături de ulei esențial de arbore de ceai.
* Ca să dizolvi depunerile de calcar de pe para de duș sau de pe gura bateriei, toarnă oțet într-o pungă de plastic și leagă mânerele acesteia peste para dușului, respectiv gura bateriei, așa încât să fie cufundată în oțet. Lasă să acționeze peste noapte, iar dimineața e suficient să clătești cu apă: depozitele de calcar vor fi complet dizolvate.
* În vasul de toaletă sunt vizibile acele depuneri dizgrațioase care dau senzația că toaleta e murdară și neîngrijită? Amestecă 250 ml de oțet cu ¼ cană de bicarbonat de sodiu, toarnă amestecul în vas, lasă să acționeze câteva minute, apoi freacă bine cu o perie.
Oglinzi și geamuri
Uită de soluțiile chimice de geamuri, fie ele cu sau fără alcool. Oțetul și zeama de lămâie curăță geamurile și oglinzile la fel de bine ca soluțiile din comerț.
* Amestecă 500 ml de apă (preferabil distilată sau filtrată, ca să nu lase urme) cu două linguri de oțet alb. Pulverizează pe geam sau pe oglindă, apoi șterge cu un prosop de hârtie. Oțetul îl poți înlocui cu zeamă de lămâie.
Parchet și mobilă din lemn
Parchetul din lemn este frumos, igienic, durabil. Se aspiră ușor, dar nu se împacă bine cu mopul umed. Așadar, cum îi redai strălucirea naturală fără să-i dăuneze?
* Prepară o soluție din ¼ cană de oțet alb și 800 ml de apă caldă. Pulverizează pe o cârpă din bumbac până o umezești ușor și freacă delicat parchetul.
* Pentru mobila de lemn folosește următoarea soluție: amestecă în părți egale zeamă de lămâie și ulei de măsline. Pune o cantitate mică pe o cârpă moale și șterge mobila în lung, cu mișcări egale.
Covoare și mochete
Un produs de curățare pentru covoare nu trebuie să fie scump ca să fie eficient. Prepară propria soluție de îndepărtare a petelor:
* Amestecă oțet alb cu bicarbonat de sodiu până obții o pastă. Aplică pasta pe pete cu o periuță de dinți uzată, apoi lasă pasta să se usuce. După aceea, aspiră bicarbonatul. Dacă pata nu a dispărut, repetă procedura.
* Ca să îndepărtezi o pată de grăsime proaspătă de pe covor sau mochetă, presară zona cu probleme cu amidon de porumb. Lasă să acționeze 15-30 de minute, apoi aspiră.
* Ca să împrospătezi culorile covorului, pulverizează o soluție de apă cu oțet (în părți egale) și freacă apoi cu peria.
Rufe
* Ca să cureți ecologic mașina de spălat de depunerile de calcar, las-o să meargă fără rufe, la cel mai scurt program, după ce ai turnat două pahare de oțet alb în compartimentul de detergent.
* Uite și o rețetă pentru un balsam de rufe homemade: un litru de oțet alb și 500 ml de apă distilată. Adaugă 15 picături de ulei esențial de lămâie sau arbore de ceai. Folosește două capace la fiecare cuvă de rufe.
Un mic truc
Lipește o etichetă pe flacoanele cu produse naturale preparate de tine pe care notezi rețeta (poți acoperi eticheta cu bandă adezivă transparentă, ca s-o protejezi de umezeală). În acest fel, când produsul respectiv se termină, va fi suficient să te uiți pe etichetă ca să știi de ce ingrediente ai nevoie ca să prepari o altă porție de soluție.
Citeste si:
- 5 trucuri de curățenie care nu funcționează
- Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie sa stii
- Bicarbonatul, remediu ieftin și eficient
- Cum cureți cuptorul ușor și rapid!
Articol preluat din revista Femeia de Azi – 2018
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com