Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ana Lungu: Autoportretul unei fete cuminți

Ana Lungu: Autoportretul unei fete cuminți

Este titlul unui film, primul al Anei Lungu, dar e şi povestea unei fete cuminţi care, după mai multe încercări, şi-a găsit drumul.

Ana Lungu, la debutul în lungmetraj cu Autoportretul unei fete cuminţi, pare chiar o fată cuminte, puţin visătoare, dar tenace şi încrezătoare în „copilul“ ei, filmul. S-a amorezat definitiv de platoul de cinema lucrând alături de Cristi Puiu la Moartea domnului Lăzărescu. Până atunci, încercase mai multe variante.

De la arhitectură la regie

Ana s-a născut la început de an, aşa că-i plac începuturile. Ce să pornească, s-a hotărât mai greu. Ar fi vrut Arhitectură. S-a gândit, a socotit şi până la urmă a dat la Psihologie. A intrat, a terminat, chiar a făcut un curs de psihanaliză: „Habar n-ai cât îmi folosește acum!“ A mai stat un pic, dat la UNATC și a intrat la Critică. „Dar, ştii cum se spune, critică aceia care nu ştiu să facă, aşa că tot nu eram pe deplin mulţumită“. Şi s-a gândit să dea examen la Regie. În fine, şi-a dat seama că acesta era drumul. Şcoala adevărată însă a fost pe platourile filmului lui Cristi Puiu, unde muncit cot la cot cu oameni de la care a învăţat meserie şi cu care a rămas prietenă: Anca Puiu (producător Mandragora Film), Radu Jude (regizorul Aferim!), Dana Bunescu (lista filmelor ale căror sunet şi editare le-a asigurat e foarte lungă).

Viaţa ei, întâmplările fictive

Primele rânduri din scenariul pentru Autoportret le-a scris în 2010. A trebuit să treacă ceva timp până când i-a plăcut ce iese, până ce povestea s-a rotunjit, iar personajul, fata cuminte, a căpătat viaţă. „Este viaţa ta?“, am întrebat-o. (Cu siguranţă, influenţaţi de titlu, mulţi i-au pus aceeaşi întrebare.) “Nu, nu este viaţa mea. Personajul principal, Cristiana, fictiv, nu sunt eu acolo. Dar, este foarte adevărat, prietenii ei sunt prietenii mei din viaţa reală, iar părinţii Cristianei sunt interpretaţi chiar de părinţii mei. Aşa am încercat să aduc viaţa reală în filmul meu. A fost scenariu, dar sper că am reuşit să aduc şi viaţă în film.“ Iar dacă prietenii au respectat scenariul, cu tata nu prea a mers. „Nici nu s-a pus măcar problema ca tata să interpreteze un rol scris dinainte. Lui îi place să facă întotdeauna așa cum crede el că e bine, aşa că eu îi explicam situația, iar el improviza în discuții. În schimb, mama învăţa textul, era foarte serioasă în noua ei ipostază. Sunt mulțumită de ce ieșit.“

Un film pe gratis

De fapt, un film făcut din prietenie şi din foarte pasiune. În momentul în care scenariul a fost gata, s-a pus problema costurilor transformării lui în film – mari, foarte mari, aşa sunt filmele, mâncătoare de bani. Anca Puiu a fost motorul. A acceptat să-i produc filmul fără nici o finanţare. Actorii, prieteni, şi amatorii şi profesioniştii deopotrivă, au jucat pe gratis. Sunetul a fost la fel. Ba chiar şi camera de filmat a fost împrumutată pe prietenie. Iar pasiunea tuturor a fost răsplătită. Cu premiile importante primite, cu recunoştinţa Anei, cu viitorul ei care începe cu un pas ferm. Dar mentorul a fost Cristi Puiu. El a citit scenariul şi a îndreptat-o pe Anca, el i-a dat prima lecţie de film-viaţă: „El îmi spunea demult, în studenţie, că filmul trebuie să te exprime pe tine, regizor, aşa cum eşti, nu cum ai vrea să fii! Asta am încercat să fac în Autoportretul unei fete cuminţi. Sper că mi-a ieşit!“

În loc de CV

Ana a fost selecţionată anul acesta la nou înfiinţata secţiune What the F?! a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Acolo a avut loc premiera mondială a Autoportretului. De curând, a câştigat marele premiu la Festivalul de Linz. A semnat, tot anul acesta, un contract de distribuţie a Autoportretului în Brazilia. Este cea mai apreciată la Festivalul Filmului European. Pe scurt, Ana Lungu a păşit cu dreptul în lumea lungmetrajului.

Citește și:

Iulia Preda, mână-n mână cu natura

Un vis în plină floare

De-a arhitectura prin școli și parcuri

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/28.05.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns