Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ana Maria Gorgonețu: „Cosmetica românească avea cel mai bun manual din toată Europa“

Ana Maria Gorgonețu: „Cosmetica românească avea cel mai bun manual din toată Europa“

cosmetica

La 15 ani, Ana Maria a decis să schimbe destinul pregătit pentru ea și s-a dedicat înțelegerii și hrănirii frumuseții feminine. A pus pietre de temelie, a obținut glorie și faimă, a construit strălucire pentru cele mai mari vedete, dar și-a păstrat conexiunea fină cu ceea ce are mai profund sufletul feminin. Viața a pus-o greu la încercare, însă îi oferă continuu și cea mai adâncă fericire.

Împotrivirea unei adolescente

Ana Maria Gorgonețu s-a născut într-o familie de intelectuali, intrase printre primele la liceul sanitar și se îndrepta spre o carieră de medic… când și-a dat seama de un lucru fundamental pentru ea însăși: acel mediu plin de suferință nu îi pria. Fire empatică, și-a dat seama că ar vrea să rezoneze cu altceva, și anume cu dorința de frumusețe a oamenilor. Fetița timidă de 15 ani și-a susținut punctul de vedere în fața unui consiliu de familie condus de tatăl și 7 unchi și mătuși, toți titrați cu cel puțin o facultate, s-a supus comparației cu toți verii ei la fel de titrați, dar a ales să treacă la clasa de cosmetică. „Am făcut alegerea bună și, dacă ar fi să o iau de la capăt, exact la fel aș face. M-am și mirat că eu, copil timid fiind, am avut atâta forță să mă împotrivesc directivelor. Poate chiar a fost vocație. Mereu am avut curajul ăsta, de a-mi urma chemarea și de a face bine ceea ce fac. Când îmi spune un om <îți multumesc> din suflet, atunci am sentimentul că am ajuns la Dumnezeu. De multe ori am râs și am plâns cu clientele, de ziceai că e Dumnezeu acolo. Cred că am un înger păzitor. În momentele de răscruce ale vieții mele l-am simțit pe Dumnezeu aproape palpabil. Se spune: fă Rai din ce ai și asta înseamnă că ajungi exact în Raiul pe care îl ai în tine, de aceea trebuie să ai un Rai cât mai frumos“.

Citește și: Cleopatra Marin, un avocat printre designeri

Alegerea frumuseții

Mama a susținut-o pe acest drum și iat-o pe Ana Maria la 18 ani angajându-se în salonul de cosmetică. Au trecut de atunci 31 de ani, dar ea încă nu s-a plictisit de meseria asta și face aceleași mișcări cu aceeași dăruire. Nu a părăsit niciodată lucrul cu mâinile, a lucrat neîntrerupt la salon, în întâlnirea directă cu clienta, practic în comunicarea directă, în schimbul de energie cu clienta ei, ca să îi mai poată da și un sfat, ca de la suflet la suflet. Lucrează energetic, folosește în egală măsură mâna, ochiul și mintea. A lucrat și metode bioenergetice Original Feeling Touch, Access Bars. „Dar toate principiile astea sunt cuprinse în masajul tradițional românesc“. Ana Maria are un patriotism adevărat: cum nu ar părăsi niciodată țara – deși s-a simțit bine peste tot unde a fost prin lume – nu ar părăsi nici principiile cosmeticii românești. „Cosmetica românească avea cel mai bun manual din toată Europa“, spune ea. „Iar țara asta în continuare ne dă o lecție a blândețiii, a frumosului și răbdării, a acceptării – ne arată cum ar trebui să fim noi.“ 

Să te asculți și să asculți cu sufletul

cosmetica
Ana Maria Gorgonețu, un make-up artist dintre cei mai buni

„La început simțeam tot felul de lucruri când puneam mâna pe oameni și mă rugam: <Doamne, fă să nu le transmit lor durerea asta.> În timp mi-am dat seama că de fapt simțeam ceea ce simțeau ei și durerile erau ale lor. De multe ori nu țineam minte nici fețele și nici numele clientelor, dar le recunoșteam după felul în care mâinile mele simțeau pielea lor. Mă conectez de fiecare dată cu ce au nevoie și fac de fiecare dată altceva, dacă este nevoie. De aceea și la machiaj mă simt conforabil lucrând cu oameni de toate felurile, cu oameni obișnuiți, nu numai cu modele și vedete. Machiajul ajută pe oricine, niște detalii mici pot face minuni pentru imaginea ta – un pic de roz pe arcadă, de exemplu. Dacă te vezi pe tine proaspătă în oglindă, te vei simți mai proaspătă și mai pregătită pentru orice. Mie îmi place să dau sfaturi nu numai la curs, ci și în cabinet, clientelor. Îmi place să le ajut și să formez conexiuni de suflet.“

Practic, face o adevărată terapie: clientele care află că de curând a absolvit Masterul în Psihologie sunt uimite, ele credeau că a făcut psihologia încă de la început – de fapt, Ana Maria își dorise asta, dar nu era încă timpul, destinul îi pregătea altceva.

O mai întreabă câte o clientă cum se face de nu s-a plictisit de cosmetică după atâta timp și ea neagă cu blândețe: „Oamenii nu sunt de două ori la fel. Când pui mâna pe ei simți că pielea este de fiecare dată altfel, transmite altceva, o nevoie deosebită a sufletului, are o altă energie. Sunt hărți ale feței, trasee care exprimă tot ce se întâmplă în corp și în suflet. Am studiat și am învățat să aplic de fiecare dată exact ceea ce este nevoie pentru momentul respectiv, dincolo de tipologiile de bază. Lucrez de pe vremea în care femeile veneau periodic la cosmetică așa cum deprinseseră de la mamele lor, lucrez de când nu se făceau retușuri pe fotografii și trebuia ca fotografiile să arate perfect folosind numai machiajul. Dinainte de a exista denumirea de make-up artist în România – denumirea asta apărut în 1999, când făceam emisiunea <Stil> la Prima TV, cu Andreea Raicu. Am fost printre primii make-up artiști din România“, spune Ana Maria.

Citește și: Alma și Ioana – armonie și culoare într-o lume bio

Glorie și hopuri

Mulți ani viața ei a curs între ore la cabinet, ședințe foto și filmări noaptea, apoi cursuri predate și din nou cabinet. „Într-o dimineață, prin 1996, am aruncat o privire pe tarabele de presă – și am fost uimită cu adevărat: făcusem machiajul pe toate copertele pe care le vedeam sub ochi – și în paginile de interior!“, spune ea amuzată. A fost momentul în care și rudele care priviseră la început cu mare îndoială opțiunea ei au început să se mândrească cu ea. „Nu m-am supărat, ci am zâmbit, pentru că sufletul lor se liniștea – nu erau oameni răi și-mi păruse așa de rău că îi dezamăgeam“, afirmă acum Ana Maria.

Am întrebat-o care a fost cel mai mare hop din viața ei. „ Divorțul“, mi-a spus. „Separarea de tot ce iubisem, îmi dorisem și sperasem. Viața îți aduce suișuri și coborâșuri – ceea ce-ți mai rămâne și ceea ce face diferența este atitudinea. Știu că te asteptai să fi zis că marele hop a fost cancerul“, a continuat Ana Maria,… “dar acesta a fost o binecuvântare. Mi-a adus liniște și pace. Divorțul însă m-a pregătit să fac față momentului. Poate că pun preț prea mare pe sentimente și divorțul m-a ajutat să pornesc mai mult și mai profund într-o căutare personală.“

O cale aparte

De cel mai mare ajutor i-a fost Dumnezeu. „Câteodată te cheamă, pe mine m-a chemat, de exemplu, când m-am înscris la facultatea de psihologie în ultima zi de înscrieri și-n ultima clipă. Mă simțeam deja rău, obosită, boala care se forma în mine de vreo 10 ani începea să dea semne. Peste câteva luni mi se făcea deja rău și începea odiseea bolii – am făcut o plimbare în lumea de dincolo (pot să spun că este cu adevărat minunat, superb) și-am revenit aici – și aici este superb! N-am regretat că am plecat, n-am regretat că m-am întors, mă bucur enorm că sunt aici. Cred că e mai bine să nu știi ce ai, ca să nu-ți faci scenarii, pentru că ți le vei face pe cele mai negre. Altminteri, te ia Dumnezeu de mână și te duce la medicii cei mai buni. M-am operat în vară de cancer; n-am vrut să spun nimănui, ca să nu mă încarce nimeni cu compătimire. A fost o perioadă bună, în special că am putut să mă odihnesc. Apoi, la 11 zile de la operație, m-a sunat o clientă veche ca să o machiez pentru petrecerea ei aniversară de 60 de ani. Își dorea atât de mult, mi-a spus că îi făceam așa de bine, încât până la urmă m-a mobilizat și am revenit la serviciu. Noi oamenii avem resurse infinite.“

Premii și recunoaștere

Ana Maria spune cu modestie că viața a fost cea care a făcut ca ea să aibă acum toate premiile în domeniu: premiul “Romanian Fashion Awards 2004- pentru cel mai bun make up artist” în cadrul celei de a 3-a ediții a Bucharest Fashion Week; la a 5-a gală Pantene 2006, fiind nominalizata in fiecare an, a primit “Pantene Awards- Premiul pentru Excelență în machiaj”, acordat pentru artistul în machiaj cu cea mai creativă muncă şi de impact în domeniu, apoi diverse premieri si aprecieri din partea unor firme cu care a lucrat și lucrează (Repechage, Wella, Pell Amar). „Îmi amintesc  cu mare plăcere de colaborarea la imaginea ambalajelor pentru vopselele românești Loncolor. În iunie 2007 am participat la un proiect creat de P&G, care a intrat în Guinness Book of Record, unde, împreună cu zeci de artiști și sute de participanți am luat la parte la realizarea celui mai lung graffiti din lume. În 2006, la îndemnul editurii Coreus am publicat cartea “În căutarea propriei frumuseți”, care cuprinde transformări prin make-up pentru persoane obișnuite.

cosmetica
Ana Maria Gorgonețu, unul dintre cei mai buni make-up artiști ai României, a absolvit și un master în psihologie

Întrebări-fulger

Cel mai frumos moment?

Când,la 40 si ceva de ani am stat la povesti cu mama, la malul mării, pe plajă, cu 2 pahare de vin și luna care se oglindea în mare.

Cea mai mare mulțumire?

Când o clientă a zărit în cabinetul meu cartea scrisă de mine și mi-a povestit vreun sfert de oră cum a citit-o mai de mult și cât de bună este… și abia apoi a realizat că eu sunt autoarea!

Ce ne lipsește?

Iubirea. Blândețea Bunătatea. Sinceritatea. Suntem agresivi din lipsă de iubire.

De ce nu te-ai lipsi?

De înghețată și de cărți.

Citește și:

Text: Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns