Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cariera lor a început cu un salt… din avion!

Cariera lor a început cu un salt… din avion!

Ca să fii cineva în viața profesională, trebuie să te pregătești ani de-a rândul, să-ți placă ce faci și și faci un salt măreț în carieră ca să ajungi acolo, sus, unde te-ai visat de mică. Numai că Alina Sime, Cornelia Mihai, Andreea Piștea și Adelaida Piroi au sărit la propriu, iar acum se numără printre cele mai importante femei din lume care practică parașutismul.

O pasiune de aur

Are 31 de ani și este cea mai bună parașutistă din lume, cu experiență de 14 ani în domeniu și cu peste 9.000 de salturi la activ. Cornelia Mihai locuiește în Dubai și concurează la competiții din partea Emiratelor Arabe Unite, care o susțin necondiționat. A fost singura femeie înscrisă și a câștigat o medalie de aur și două de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice 2015 din Dubai, cea mai mare competiție din lume dedicată sporturilor desfășurate în aer, organizată de Federația Aeronautică Internațională.

Cornelia a venit special în România la Girls Can Fly 2016, un eveniment dedicat femeilor parașutist, pentru a susține un workshop de pilotare a parașutei.

Început în forță

photo-bywolfi-lienbacher

*credits: Wolfi Lienbacher

S-a înscris la cursurile de parașutism în liceu, datorită unor colege cărora acest sport li s-a părut interesant. A obținut printr-un noroc acordul tatălui ei și a început școala la aerodrom. Devenise a doua ei familie și simțea, mai ales după primul salt, la 17 ani, că face un lucru important. „M-am aflat singură cu parașuta, era foarte multă liniște, nu mai auzeam motorul de la avion și a trebuit să fac singură tot ce am învățat în cele șase luni de școală. Dar niciodată nu poți fi pregătit pentru ce o să simți acolo”. După doi ani, când a terminat liceul, Cornelia trebuia să aleagă ceva. „Mi-am dat seama că nu am nicio altă chemare în afară de parașutism, era singurul lucru care îmi plăcea”. A început să cunoască oameni din afara țării, care știau mult mai multe și de la care a învățat enorm, iar apoi a plecat și ea din țară, la un aerodrom din Spania, unde a stat patru ani. A mai petrecut un an în Portugalia, iar acum locuiește în Dubai de patru ani.

Antrenamente intense

„Întotdeauna mi-a plăcut să concurez și am căutat locul care să-mi ofere posibilitatea de a face performanță. Îmi plăcea să particip la precizia aterizării, care e un concurs cu mine însămi”. În Dubai bugetul alocat este mult mai mare, iar aerodromul este deschis în fiecare zi a anului. S-au dezvoltat foarte rapid și i-au adus acolo pe cei mai buni parașutiști din lume. Localnicii sunt la început în acest domeniu și încearcă să-i ajute să crească. „Ei mi-au oferit toate condițiile să mă antrenez, mi-au dat o șansă, iar Dubai a devenit a doua mea casă. Nu am cum să nu concurez pentru ei”, mi-a mărturisit Cornelia.

Cele mai importante premii

Când am întrebat-o despre primul cel mai important premiu, Cornelia a stat pe gânduri și mi-a spus: „Nu a fost un premiu, ci o recunoaștere. Acum trei ani, când eram printre primii 20 în lume, participam la un concurs de distanță, în care trebuia să aterizezi cât mai departe. Am avut un salt destul de bun, iar celălalt concurent, care este actualul recordmen la această disciplină, după ce a aterizat și el, primul lucru pe care l-a zis a fost: «Unde a aterizat Cornelia?» Pentru mine a fost cea mai mare fericire. Fusesem foarte aproape de el”.

Acum doi ani, la Dubai International Parachuting Championship, un concurs de talie internațională la care iau parte cei mai buni din lume, a obținut locul patru și o medalie de bronz la viteză. A fost prima ei medalie. În 2014, a luat medalia de bronz la Campionatul Mondial la general, iar în 2015, medalia de aur la Cupa Mondială la distanță.

Campionate Mondiale

Cornelia Mihai participă acum la cele mai mari competiții pe plan mondial. Nu i-a fost niciodată teamă, iar ținta ei este de fiecare dată medalia de aur.

„Mai îngrijorată sunt când conduc decât atunci când sar cu parașuta!“ a spus Cornelia.

De la vis la creșterea unei comunități

Alina Sime este primul Safety and Training Adviser din România și printre cele 5 femei din Europa care ocupă această poziție. La cei 28 de ani ai săi, are deja 9 ani de experiență în parașutism, cu peste 2.000 de salturi efectuate, și a pus bazele operaționale, procedurale pentru aerodromul TNT Brothers
de la Clinceni, pentru care a gândit și manuale, și sistemul de progresie. Alina are și un alt job: conduce proiecte majore de infrastructură de mediu și este expert financiar și de mediu.

Destinul a ținut cu ea

Totul a pornit din copilărie, când Alina voia să fie astronaut. Își dorea mult o viață în spațiu. La 14 ani, în timpul unei călătorii cu trenul, doi parașutiști militari povesteau despre salturile lor pline de adrenalină. De atunci, Alina și-a dorit extrem de mult să sară și ea! „La 16 ani, m-am decis să mă înscriu la școala de parașutism, însă aveam nevoie de acordul ambilor părinți, pe care desigur că nu l-am obținut. Am încercat
și la 18 ani, când am încercat să explic că majora din mine face ce vrea, iar tata mi-a spus că majorul din el nu-mi va mai plăti nimic și să mă descurc cum pot. Mi-a tăiat cardul și am început să mă organizez: vindeam cosmetice, făceam tabere pentru copii”. După școală, a urmat primul salt – nu a fost în tandem, ci a sărit singură, de la 1.200 de metri, cu parașuta în spate. La 19 ani.

alina-sime

Primul salt

Am rugat-o pe Alina să-mi povestească despre emoțiile de atunci. Cu zâmbetul pe buze, radiind de fericire, mi-a spus: „Toată viața ești obișnuit să mergi pe pământ, cu un pas în fața celuilalt și, dintr-odată te trezești în aer, nu te ții de nimic, nu te ține nimic și efectiv trebuie să mergi în aer. Tot ce știai tu despre deplasare se schimbă. Și percepția ta se schimbă, când te vezi la o mie de metri cu o bucată de material deasupra capului. Sunt niște emoții atât de puternice și atât de frumoase, încât nu poți să le descrii în cuvinte”.

Un drum, o viață

După aproape 100 de salturi, Alina deja sărea de la 6.000 de metri! Nu a avut niciodată o situație care să-i pună viața în pericol: „Încă de la început am învățat să evaluez situația și să decid dacă pot face sau nu un salt. Parașutismul este un sport foarte sigur și, dacă știi să-ți evaluezi condițiile, nu ai cum să te confrunți cu o problemă. O singură dată am fost nevoită să folosesc parașuta de rezervă. Nu a fost o problemă, este exact ca atunci când faci pană la mașină și o schimbi cu roata de rezervă! Parașuta de rezervă este pliată și întrețnută de mecanicul de parașute (rigger) și are scopul să te aducă cu bine la sol, indiferent de starea ta”.

O întreagă echipă

Alina vrea să facă sportul accesibil tuturor și să arate că saltul nu este doar pentru teribiliști. De peste cinci ani lucrează la creșterea comunității de femei parașutist din România. La nivel mondial, sunt 13% femei din total, iar în România, acum sunt 18% datorită ei, în condițiile în care, cu șapte ani în urmă, erau doar 5%. Alina a inițiat prima echipă de 4-Way din România, condusă acum de Andreea Piștea. În momentul de față, echipa reprezintă țara la competițiile internaționale.

Un sport extrem… de sigur

Parașutismul a devenit un mod de viață pentru Alina, așa că băiețelul ei avea deja 40 de salturi la activ dinainte să fi venit pe lume. „Din punct de vedere medical, nu este nicio problemă să sari până în luna a patra, dar nu recomand asta persoanelor care fac asta pentru prima dată. Saltul nu trebuie să fie un stres pentru organism.“

Adrenalină de Cartea Recordurilor

Andreea Piștea Ionescu este o veterană a parașutismului românesc, cu realizări de invidiat. După 20 de ani de carieră, are patru recorduri mondiale la salturile în formații mari.

O ambiție de fier

Când Andreea s-a decis să ajungă în formații foarte mari, „era la nivel de vis nebun, chiar și în 2011. Nimeni din România nu o luase pe drumul acesta. Încet-încet, am evoluat”. La sfârșitul lui 2011, a participat la o formație de zece persoane, în Portugalia. „Atunci mi-am dat seama că, fără antrenament serios, nu se poate. Am pornit echipa de 4-Way tocmai ca să am șanse să particip la concursurile cu prinderi foarte mari. Fără să te antrenezi în 4-Way, e imposibil să poți realiza ceva acolo”. Ca dovadă că rezultatele din echipa de acasă se văd, Andreea a reușit să facă parte din echipele ce au înregistrat patru recorduri mondiale.

4 recorduri mondiale

Primul ei record mondial a fost într-o echipă formată doar din femei, 117 la număr, într-un salt cu două puncte de prindere, în California, Statele Unite, în 2014. Apoi, Andreea a participat la o altă premieră mondială: cea mai mare formație „diamant“ în cădere liberă, formată din 100 de parașutiști.

andreea-pistea_tnt-brothers

A urmat, în primăvara lui 2015, tot în Statele Unite, un salt de două puncte cu 122 de persoane. „A fost un eveniment de pregătire pentru cel ce urma să aibă loc în toamnă, cu 202 persoane din peste 42 de țări. Acesta, de peste 200 de persoane, este un record pe care l-am vânat aproape cinci ani. Fusesem deja la alte trei tentative de a doborî acest prag de peste 200 de persoane, dar fără succes”.

Nu se oprește aici

Anul acesta, va participa la Klatovy Challenge, care este cel mai elitist și mai dificil concurs din Europa. Vor participa 100 de persoane într-o formație de 3 puncte, foarte complicat de realizat. Iar în Olanda va fi o încercare de realizare a unui record european secvențial, doar cu doamne, în jur de 50. Este în pregătire un nou record mondial, de 500 de persoane în formație, la care va lua parte și Andreea. Este foarte greu de realizat și încă nu este confirmat, deoarece este nevoie de 5-6 avioane Hercules sau MiG-26.

Pasiunea învinge dificultățile

„Din punctul meu de vedere, este cel mai dificil sport de echipă din lume. În niciun alt sport n-ai un număr atât de mare de oameni care trebuie să execute ceva într-un timp atât de scurt, de maximum 80 de secunde. Dacă o singură persoană greșește, este compromis tot saltul”, clarifică Andreea.

TNT 4-Way Team

Disciplina de 4-Way reprezintă patru parașutiști care au anumite exerciții de executat în cădere liberă. Este o disciplină veche pe plan mondial, având aproape 40 de ani, iar în România a fost implementată în 2012 la TNT Brothers, în prezent fiind singurii din țară care o practică. Inițial, a fost o echipă formată doar din fete, iar acum este compusă dintr-o fată, Andreea, și trei băieți. Este o disciplină foarte tehnică. În 2015, echipa de 4-Way a României a participat la Cupa Mondială din Olanda și a obținut un onorabil loc 12 pentru o echipă de început.

Un drum neașteptat

Adelaida Piroi are 27 de ani și s-a îndrăgostit de parașutism într-un alt mod. În 2013, a primit cadou de ziua ei un salt în tandem de la mama sa. „Țin minte și acum când instructorul m-a dus în gura avionului și pur și simplu nu știam unde să mă uit, pentru că era o imagine extraordinară. Am văzut orizontul, câțiva norișori… și am sărit. Nu pot descrie în cuvinte toată fericirea simțită atunci!”

Spre o nouă carieră

După ce a aterizat, Adelaida le-a spus celor de la aerodrom că în doi ani se întoarce ca să sară singură. Așa a fost. După doi ani, s-a întors și și-a luat licența în 2015. „Am avut ceva îndoieli, mă întrebam dacă sportul acesta mi-e potrivit. De la al patrulea salt, începuse să-mi fie teamă. Dar am reușit să învăț foarte mult și să fiu sigură pe mine. Acum am 130 de salturi, sunt extrem de entuziasmată și abia aștept weekendul ca să mă duc la aerodrom. Îmi doresc ca în viitor să devin instructor AFF(n.r accelerated freefall)”.

Un sport pentru oricine

Ca să sari cu parașuta, trebuie doar să vrei. Cea mai simplă variantă este tandemul. „Nu trebuie să știi nimic, nu trebuie să faci nimic. E ca un roller-coaster pentru tine, un instructor cu mii de salturi se ocupă de tine. Un minut vei avea cădere liberă cu peste 200 km/h, după care mai zbori 6-7 minute cu parașuta deschisă până la aterizare, unde ajungi în siguranță”, spune Alina Sime.

Dacă îți place și vrei să faci asta singură, sunt asociații sportive care oferă cursuri de parașutism, structurate pe opt niveluri. Ai un curs de două zile axat pe informații practice, dai un test, urmează primul salt în care sari cu doi instructori care te țin și te corectează. După trei salturi cu doi instructori, urmează alte cinci cu un singur instructor, după care poți sări singură sau cu persoane cu experiență, până la 25 de salturi. Dacă îndeplinești condițiile, îți iei licența de parașutism. Poți termina cursul și într-o săptămână dacă ai suficient timp.

Unde sari

Din aprilie până în noiembrie, la TNT Brothers, pe aerodromul Clinceni, la doar 16 km de București.

Prețul unui salt în tandem este de 1.000 de lei și include video și fotografii. Mai multe informații găsești pe www.tnt-brothers.ro.

Citește și:

Maria Adela Constantin: Nu pot trăi fără sport!

Laura Badea: Campioană în sport și în viață

Personalitatea se citeste în sportul practicat

Text: Corina Matei

Foto: arhiva personală, PR (Luciano Bacque)

Material realizat cu sprijinul TNT Brothers

Comments

comments

Lasă un răspuns