Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cristina Chiriac: Ia are lumea la picioare

Cristina Chiriac: Ia are lumea la picioare

Cusută cu negru pe alb sau cu o explozie de culori, într-o varietate de modele care de care mai grăitoare și mai atrăgătoare, cămașa tradițională a femeii românce este în plină cucerire a lumii întregi: farmecă orice privitor!

Cristina Chiriac a dat naștere brandului „Flori de ie“. Totul a pornit de la dragostea de ie și a devenit o afacere în care pune mult suflet. Și datorită ei ia a trecut hotarele țării și este acum apreciată în întreaga lume.

Este doctor în economie, a primit numeroase premii și avea o carieră spectaculoasă în acest domeniu. În ciuda succesului, ceva în adâncul sufletului îi spunea că nu era ceea ce-și doarea. Atunci când a fost premiată la Parlamentul European și când și-a susținut teza de doctorat, a ales să poarte ie. Erau ii vechi și foarte frumoase și voia să arate prin ele lumii bogăția tradițiilor românești. Fiind vechi însă, erau foarte sensibile și pânza crăpa des. Le recondiționa, dar la fiecare spălat mureau câte puțin. Așa i-a venit ideea să dea o viață nouă iilor vechi și valoroase și a creat „Flori de ie“.

Când ați luat contact prima dată cu ia? 

Aveam 8 ani și învățătoarea formase un ansamblu de dansuri populare din care făceam și eu parte. Acela a fost primul meu contact cu ia și de atunci am îndrăgit-o. 

Ce înseamnă ia pentru dumneavoastră?

Astăzi, ia înseamnă cu totul și cu totul altceva pentru mine față de copilărie. Ea are un loc aparte în inima mea, simt că este ca o hartă al cărei parcurs încă nu l-am terminat, este legătura mea cu pământul, dar și cu stelele. Este o poveste din care fac parte natural și pe care o las moștenire, cu mândrie, generațiilor viitoare.

Aveți una preferată? Câte ii aveți în garderobă?

Când aveam mai puține ii, era mult mai ușor să țin socoteala, acum cred că am peste două sute și încerc din răsputeri să mă opresc. Mărturisesc că am o sensibilitate aparte pentru iile de sărbătoare și pentru cele cusute cu fir metalic, dar de iubit le iubesc pe toate.

Cum a început povestea Florilor de ie?

La început, a fost un vis timid, care abia mai apoi s-a transformat în realitate. Eram colecționar și atât. Le iubeam, le admiram în tăcere și mă umpleam de energie creativă atunci când le priveam. Abia mai apoi, dintr-un cuvânt aruncat la întâmplare, a încolțit o sămânță ce, ușor-ușor, a înflorit în inima mea. Poate că și toamna are rolul ei, pleacă dăruind speranță. Așa s-a născut „Flori de ie“, din dragoste și pasiune pentru trecut și din respect pentru un viitor mai generos. 

Ce credeți că i-a trebuit iei să fie din nou la modă?

Un nou vibe și ceva curaj, poate. Să fii diferit pare a fi sloganul acestui secol și ia face parte cu brio din acest concept. 

Cum vedeți evoluția acestui trend?

Depinde în mare parte de noi, cei care deschid acest drum. Dacă vom înțelege că trebuie să o facem într-un mod inovativ și progresiv, atunci, da, acest trend va continua să crească.

Iile pe care le vindeți sunt lucrate manual. În cât timp faceți o ie? Câte comenzi aveți?

Legat de timpul de lucru, depinde de cât de complicat este modelul. Dacă este o ie mai simplă, atunci ea se poate realiza în trei săptămâni, dar avem și ii la care se coase o lună și jumătate. Acest business este unul cu particularități. Iarna producem și vara vindem. Așadar, se lucrează pe stoc și îți trebuie un capital de lucru destul de însemnat. La fel se întâmplă în cazul comenzilor sau al echipei. Vara reprezintă momentul de vârf în ceea ce privește perioada de vânzări, alături, bineînțeles, de perioada sărbătorilor.

Cum alegeți modelele?

Iiile vechi ne sunt modele. Le aleg pe cele mai speciale, cu modele încărcate, cele care vorbesc cel mai bine despre obiceiuri, tradiții și specificul zonei. Copiem modelele și astfel înviem acea ie și o face să trăiască mulți ani. Datorită unei relații apropiate cu toți cei ce ne sunt clienți și potențiali clienți, eu propun, iar clienții aleg. În funcție de comenzile primite, decidem dacă mai producem acea ie sau nu. 

Ați participat la târguri în străinătate. Cum a fost primită ia?

Da, am participat la numeroase târguri în străinătate, am plimbat ia românească din România la Londra, New York, Shanghai, Moscova, Abu Dhabi, Dubai, Tokyo, Bari, Viena și nu numai. Astfel, ia românească a devenit în ochii noștri ambasadorul românilor de peste hotare. De către românii stabiliți în afara țării, ia este privită cu dor, cu emoție, mândrie și dragoste pentru adevăratele valori românești. Cât despre străini, ei privesc ia ca fiind o operă de artă, o minunăție în simboluri sub care se ascund poveștile neamului românesc. O iraniancă din Londra a cumpărat patru ii pentru a le purta la petreceri cu ștaif și îmi povestea apoi că a făcut furori cu acele ținute.

Aveți o ie făcută în atelierul dumneavoastră cu o poveste specială?

La Flori de ie promovăm exclusiv modelele vechi, autentice. Toate iile noastre au o poveste ce  poate fi găsită și pe blogul nostru de pe www.florideie.ro, însă cu siguranță povestea primei ii pe care noi am reușit s-o readucem în actualitate nu poate fi uitată. Inițial, am fost fascinată de măiestria cu care era realizată și abia apoi am descoperit mesajul ascuns cu grijă printre cusături măiestre. Povestea am redescoperit-o abia după jumătate de an, când printre drumurile mele m-am reîntors în bătătura femeii care mi-o dăruise. Ia avea o vechime de peste 80 de ani și fusese cusută de bunica ei pentru a se proteja de boli. Îi murise bărbatul în al doilea război mondial și avea cinci guri de crescut și îi era teamă că, dacă se va îmbolnăvi, nu va mai putea să își crească copiii și așa a început să își țeasă dorințele și năzuințele pentru a-și ucide temerile. Așadar, această ie ascunde un mesaj puternic. Deși, la prima vedere, ochiul este cucerit de brazii stilizați pe pieptul iei, motivul principal este simbolizat de către rombul central, care semnifică: credință, statornicie, armonie și conferă protecție, în special împotriva slăbirii sistemului imunitar.  

De unde vin cele mai multe comenzi: din țară sau din străinătate?

Aș spune că 50/50%. Poate ceva mai multe comenzi le avem din țară, însă tot mai multe persoane din afara țării apelează la noi pentru a-și comanda un produs unic, special, ce va rămâne ca amintire generațiilor viitoare.

Ce țară apreciază cel mai mult iile?

Este greu de precizat o singură țară. În toate țările în care am plimbat iile românești ele au fost apreciate și privite cu mândrie și entuziasm. Fiecare țară a reușit să descopere în felul acesta adevăratele valori și tradiții românești. Astfel, migala, valorile și arta românească reușesc să străbată barierele timpului și ale locului. Vă pot spune că livrăm ii pe trei continente și că sperăm ca în curând să putem spune că avem comenzi din toată lumea.

Ce proiecte noi pregătiți?

Anul 2017 a reprezentat pentru noi un an cu provocări mari, evenimente aparte și file de istorie adăugate poveștii neamului românesc, precum parada cu 100 de costume populare, ce a avut loc la Iași, la finalul lunii septembrie. Cu fiecare model autentic readus la viață, reușim să mai trecem peste o provocare. Astfel, 2018 va veni cu noi proiecte, locații și plimbări ale iilor noastre dragi. Ne propunem să continuăm periplul, cucerind marile capitale ale modei.

Suntem în decembrie. Ce înseamnă pentru dumneavoastră tradițiile? Ce tradiții ați moștenit din familie pentru această perioadă?

Decembrie pentru mine înseamnă acasă. Deși am părăsit casa părintească din Câmpulung Muscel de mulți ani, eu tot acolo simt că sunt acasă. Sper să pot avea suficient timp să mă reîntorc pe meleagurile natale și să respir aerul care îmi este atât de drag, să merg la colindat cu copiii mei și să ne dăm cu sania. Cea mai importantă tradiție pe care am moștenit-o de la părinți este masa de Crăciun, atunci când ne strângem cu toții în jurul mesei și lăsăm toate greutățile deoparte pentru a ne bucura împreună de un moment unic al anului. 

 

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: Mihai Nicolae

Machiaj: Carmen Dincă

Ședința foto a fost realizată la Hotel Arc de Triomphe Residence. Mulțumim pentru sprijin.

Comments

comments

Lasă un răspuns