Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Dana Constantinescu: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni

Dana Constantinescu: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni

Sănătatea este importantă pentru orice națiune. Prevenția este utilă, însă nu poate feri de orice afecțiune. În spatele medicamentelor și vaccinurilor se află oameni cu dragoste de oameni.

De câteva luni, Dana Constantinescu conduce echipa de Corporate Affairs, Communication and Vaccines a GSK România. O funcție pe cât de pompoasă, pe atât de plină de provocări și responsabilitate. Dana nu este doar o tânără entuziastă și creativă, ci și o persoană dornică de autodepășire, pentru că asta înseamnă să devii mai bun cu fiecare zi ce trece. Provocările sunt cele care o țin în priză.

Cum este drumul spre o astfel de funcție?

Întotdeauna o funcție de leadership vine cu responsabilități pe care trebuie să fii pregătit să ți le asumi. Când ești încurajat să te dezvolți de către o echipă puternică și profesionistă, drumul pe care îl parcurgi nu poate fi decât unul în care simți că ești în stare să ajuți oamenii, în primul rând pe cei care beneficiază la sfârșitul zilei de munca ta (în cazul meu, pacienții), dar și pe cei care sunt alături de tine în acest efort.

Printre multe altele, veți fi responsabilă de elaborarea strategiei pentru îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente…

Misiunea este să-i ajutăm pe pacienții români să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Astfel, strategia pentru îmbunătățirea accesului pacienților la toate produsele și medicamentele noastre este deosebit de importantă. Acces înseamnă ca pacienții români să aibă posibilitatea să beneficieze de produsele companiei, studiate ani de zile, cu dovada că pot trata anumite patologii și îmbunătăți calitatea vieții, în condiții accesibile pentru ei. Ne concentrăm aceste eforturi prin menținerea legăturilor strânse cu autoritățile și asociațiile profesionale de medici si pacienți, partenerii noștri de lungă durată, dar și prin dezvoltarea de proiecte menite să faciliteze comunicarea între toate aceste comunități din România.

Veți coordona și echipa de vaccinuri. Vaccinarea este un subiect sensibil și, în același timp, important. Sunteți și medic, ce le puteți spune cititoarelor noastre despre necesitatea vaccinării? Care sunt riscurile atât ale vaccinării, cât și cele ale nevaccinării?

Procentul de vaccinare al unei țări indică nivelul ei de sustenabilitate și dezvoltare economică, socială sau culturală (pentru o bună protejare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95%). Mai mult, indică starea de sănătate a unui stat și a populației sale. Și cine nu și-ar dori sa aibă o țară sănătoasă, cu oameni sănătoşi?! Conform datelor la nivel global, până în prezent, imunizarea a preîntâmpinat un număr estimat anual la 2 până la 3 milioane de decese, iar prin îmbunătățirea procentajului de vaccinare la nivel mondial, un număr suplimentar de 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate. În România, rata acoperirii vaccinale este mult sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiind considerată „dramatică“ conform ultimului raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În acelaşi raport se arată că acoperirea vaccinală este sub 60% pentru mai multe vaccinuri, motiv pentru care, din nefericire, au fost înregistrate decese cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ați terminat Medicina, ați lucrat și ca medic?

Am absolvit Universitatea de Medicină și Stomatologie Carol Davila din București, iar după terminarea facultății, am profesat câțiva ani în domeniul medical, ca medic chirurg într-un spital cu regim de urgență din București, în care am avut contact cu toate specializările medicale. Nu am rămas însă mult timp în acest domeniu deoarece, în 1999, m-am alăturat echipei GSK România și mi-am dat seama că acesta este locul în care îmi doresc să rămân.

Cum ați ajuns să lucrați în branșa farmaceutică?

Am trecut prin câteva etape care au avut un rol decisiv în pregătirea mea profesională. Am început ca reprezentant medical, apoi am devenit medical advisor, cu responsabilități pentru branduri-cheie. Au urmat funcțiile de medical affairs manager, medical & regulatory director GSK România, business unit director pentru divizia Specialty Care (francizele de Respirator, Urologie, Oncologie și HIV) și Therapy Area Lead Respiratory. Pregătirea pe care am avut-o în calitate de medic în primii ani după terminarea facultății a contribuit foarte mult la ceea ce sunt astăzi. Anii în care am lucrat cu pacienți au fost plini de momente pe care probabil nu le-aș fi experimentat în alte condiții şi care m-au ajutat să înţeleg mai bine nevoile pacienţilor şi să le integrez în activităţile mele de zi cu zi, indiferent de rolul pe care l-am avut în această companie.

Cum vă mai gândiți să creșteți profesional?

Am preluat funcția la începutul lunii februarie, iar în prezent, principalul meu scop este să contribui activ în continuare la îndeplinirea misiunii de a ajuta pacienții români să beneficieze de tratamentele inovatoare pe care GSK le are la dispoziție. Am preluat câteva proiecte și am setat noi obiective pentru care am început deja să lucrez cu echipa, astfel încât planurile viitoare de a crește profesional vor trebui să aștepte un pic.

Care credeți că este misiunea dvs. în această viață?

Iau fiecare zi așa cum vine, mă bucur de fiecare reușită și mereu sunt entuziasmată când pot contribui măcar un strop la motivarea celor din jurul meu. Sunt un om simplu, mă bucur de fiecare lucru care mă ajută să cresc, dar am învățat cât de important este să rămâi mereu cu picioarele pe pământ. Cred că misiunea mea este să fiu acolo pentru mine în timp ce sunt acolo pentru cei care au nevoie de mine.

Cum arată o zi de lucru?

De obicei, încep ziua de lucru cu câte o întâlnire care, nu de puține ori, este urmată de o alta. În același timp, am grijă să fiu la curent cu fiecare proiect pe care îl desfășoară echipa mea, încercând să mă implic cât mai mult și să fiu mereu alături de colegi. Prin prisma jobului deținut, trebuie să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în industrie și să cunosc toate proiectele și acțiunile în care este implicată compania. Fiecare zi e diferită, iar jobul este atât de provocator, încât, de multe ori, ajung să număr zilele după proiecte, nu după ore.

Dacă nu ați fi urmat acest drum, ce v-ar fi plăcut să faceți?

Sunt un om creativ, cu o dorință de a face oamenii să se simtă mai bine – nu întâmplător ea este parte din misiunea mea, reprezintă principalul motiv pentru care mă aflu aici. Dacă nu alegeam această carieră, mi-ar fi plăcut să fiu arhitect, să desenez locuri și spații în care oamenii să se simtă bine. Unul dintre managerii mei mi-a spus la un moment dat că această vocație, deși am ales să n-o urmez, se poate transpune în a desena structuri într-o organizație care trebuie să își ducă la bun sfârșit misiunea, respectiv accesul pacienților la medicamente inovative care să-i facă să se simtă mai bine. Principiul este același.

Când erați copil, ce vă doreați să deveniți?

Am avut de ales între arhitectură și medicină. Cred că am simțit apropierea față de domeniul medical și industria farmaceutică încă din liceu, din perspectiva legăturii dintre medicină și frumusețea înțelegerii modului în care funcționăm fiziologic și ceea ce rupe la un moment dat funcționarea normală a organismului uman, dar și a posibilității de a studia cum putem face ca această ruptură să fie tratată.

Care sunt cele trei lucruri importante pentru femeia Dana Constantinescu?
Încrederea în oamenii de lângă mine, puterea și adaptarea la schimbare și multă muncă.

Cum arată o zi de răsfăț?

O zi în care m-aș răsfăța cu adevărat ar fi o zi fără telefon. Nu-i așa că acesta a devenit răsfățul absolut?

Care este stilul dvs. vestimentar preferat?

La job aleg ținute business, sunt cele care îmi dau încredere în mine zi de zi. Altfel, de cele mai multe ori, adopt ținute smart casual, care mi-au fost întotdeauna la îndemână și în care mă simt cel mai confortabil.

Se apropie perioada concediilor. Unde visați să ajungeți în vacanță?

Întotdeauna într-un loc cu mult soare. Indiferent că sunt cu familia în România sau într-o altă țară, soarele este, la fel ca pentru mulți dintre noi, o sursă importantă de energie. Îmi plac locurile însorite pentru că mă ajută întotdeauna să-mi încarc bateriile, să îmi găsesc inspirația și încrederea și să merg înainte cu forțe proaspete.

Se spune că în fiecare dintre noi există un copil. Cum arată el și ce-și dorește?

Își dorește să se bucure de fiecare reușită și să nu uite niciodată că momentele cele mai importante sunt marcate de cele mai mici bucurii.

De multe ori, viața este complicată și avem nevoie de susținere și ajutor. Care este sprijinul dvs.?

Susținerea vine din foarte multe locuri și fiecare persoană din jurul meu are un rol important în a mă motiva și inspira zi de zi. Sunt oameni în jurul meu care fac acest lucru în fiecare zi. Într-adevăr, există momente când ajutorul cel mai de preț vine din exterior și mă bucur să fiu înconjurată de oameni foarte bine pregătiți, iar aici vorbesc de oamenii din echipa mea și de consultanța pe care o primim din exterior pentru diverse proiecte. Ce fac în plus este o consultanță simplă: mă sfătuiesc din când în când cu copiii mei. Copiii noștri au calitatea de a a fi nepărtinitori și încă neexpuși la multe constrângeri. de multe ori, pot să îți dea o soluție sau o părere pe care noi, ca adulți, nu mai suntem capabili s-o vedem. Merită încercat.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns