Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Simona Petrică: Obstacolele există doar când crezi în ele

Simona Petrică: Obstacolele există doar când crezi în ele

Simona Petrică este omul de fier din departamentul IT al Fashion Days, care a contribuit, alături de echipa sa, la cel ce este astăzi unul dintre cele mai mari magazine online de haine din România.

Pe Simona am remarcat-o la o conferință de business, SHIFT Change Management Conference, unde a captat atenția publicului cu povestea sa interesantă și cu discursul plin de pasiune pe care l-a ținut în fața noastră. Ne-a dovedit cel mai important lucru: cu multă muncă și intuiție, se poate să realizezi orice îți propui!

Cine ești tu, Simona? Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Sunt femeie, sunt mamă, soție, manager, sunt o persoană fragilă uneori și puternică în alte situații. Sunt o femeie inteligentă, sociabilă și ambițioasă din fire și încerc să învăț ceva nou în fiecare zi. Înlăuntrul meu sunt o visătoare, cred în bunătate, în finaluri fericite, în Moș Crăciun, prinți și prințese, chiar dacă aceste cuvinte nu au exact însemnătatea din basmele pentru copii. În același timp, sunt bine ancorată în realitate și mă încred în știință, în cifre și în tehnologie. Sunt o persoană a extremelor și îmi găsesc mai mereu motivația de a mă ridica și de a merge mai departe. Iubesc viața și îmi plac oamenii care zâmbesc.

Știu că erai în tren când te-ai gândit ce vei face în plan profesional. Ne poți povesti?

Nu știam pe atunci ce vreau să fac pe plan profesional, dar am luat o decizie care mi-a schimbat viața. Am terminat un profil de matematică-informatică în liceu, mama era cadru didactic și pe atunci îmi doream s-o urmez. În același timp, cochetam cu ideea de a studia la Facultatea de Aerospațiale, îmi plac înălțimile și zborul. Am plecat de la Buzău către București să mă înscriu la facultate, planul era să mă înscriu la Politehnică (Facultatea de Aerospațiale) și la Universitate (Matematică-Informatică) și să încerc să le studiez pe ambele în paralel. Mulți dintre colegii mei se pregătiseră pentru admiterea la Automatică și Calculatoare, această facultate fiind un fel de Mecca a celor care termină matematică-informatică. Înainte să plec de acasă, mama m-a sfătuit să iau în calcul și această variantă, fiind un domeniu privilegiat. În cele două ore de mers cu trenul, m-am tot gândit ce să fac. Când am ajuns în campusul universitar al Politehnicii, luasem deja o decizie. Așa că mi-am depus dosarul de înscriere la Facultatea de Automatică și Calculatoare, unde am și intrat. Tot în acele două ore îmi făcusem și planul prin care puteam să nu renunț cu totul la pasiunea pentru predat: am urmat modulul de pedagogie din cadrul facultății. Cum încă iubesc înălțimile, nu refuz un zbor cu parapanta sau un city-break cu avionul!

Azi ești parte din echipa Fashion Days…

Lucram în domeniul IT de mai bine de șase ani, mă întorsesem din concediul de creștere a copilului și îmi găsisem un job foarte aproape de casă. Nu eram în căutarea unei noi oportunități, dar am acceptat discuția și interviul inițial când m-au sunat de la departamentul HR al Fashion Days. Mi-au plăcut oamenii și deschiderea pe care au afișat-o și am văzut șansa unui nou început deoarece departamentul IT atunci se contura. Am acceptat cu o mică strângere de inimă e-commerce-ul, era un domeniu nou pentru mine și îmi era teamă că nu voi avea parte de provocări prea mari din punct de vedere tehnic. M-am înșelat amarnic! Am crescut și am evoluat împreună cu departamentul IT. Am întâlnit aici persoane care m-au modelat. Am avut manageri care m-au îndrumat, mi-au dat libertatea de a pune în aplicare ceea ce știu.

Ce înseamnă managementul unui magazin online de haine și accesorii?

Nu cred că am aflat exact ce înseamnă (râde), e un mic ecosistem în care fiecare părticică are rolul ei și orice departament poate influența tot ecosistemul. Când mă gândesc la ce se întâmplă în spatele unui magazin online, pot să descriu în felul următor: mai multe roți zimțate interconectate, ce trebuie să se învârtă permanent pentru ca totul să se miște. Trebuie să te asiguri că toate rotițele se învârt și că ele comunică între ele. Dacă una se schimbă, totul trebuie reasamblat ca ele să funcționeze ca un tot unitar.

Poziția pe care o am este privilegiată pentru că are o deschidere atât către business, cât și către partea tehnică. Prin tehnologie, poți îmbunătăți munca celorlalți și poți ajuta businessul să crească. Iar în calitate de team manager, mai ai o responsabilitate față de oamenii din echipa ta. Trebuie să știi să asculți, să găsești talente și să le promovezi, să dai feedback, să mediezi conflicte, să motivezi oamenii și, mai ales, să fii un exemplu pentru ei, să fii acolo când e nevoie.

De ce obstacole te lovești?

Obstacolele există doar dacă tu crezi în ele și dacă le privești ca pe niște obstacole; eu încerc să le privesc de cele mai multe ori ca pe niște provocări. Deși lucrez într-un business adresat femeilor, fac parte din echipa de management dintr-un domeniu tehnic și nu e mereu ușor să fac față tuturor provocărilor pentru că sunt o fire destul de sensibilă. Iar uneori a fost nevoie de mai multă muncă pentru a câștiga respectul celor din jur. Dar am învățat să nu mă mai afecteze astfel de persoane și să cred mereu în mine și în puterile mele. Cele mai mari obstacole în a ne atinge visurile sunt cele pe care ni le ridicăm singuri. 

Ce crezi că trebuie să aduci într-un business ca să fie de succes?

Cred că e vorba de viziune, de adaptabilitatea la schimbare, de înțelegerea pieței și de asumarea deciziilor. Mai e nevoie să fii îndrăzneț, să ai încredere în deciziile pe care le iei și să nu îți fie frică de eșec. Cel mai important lucru pe care îl poți aduce într-un business care să fie de succes este formarea unei echipe care să te ajute să ajungi la acel succes. Oamenii sunt cei care contează.

Ce crezi că te-a ajutat cel mai mult în carieră: oameni, noroc, studii, intuiție?

Câte puțin din toate. Fiecare etapă și fiecare pas pe care l-am făcut au fost modelate de unul din factorii de mai sus. M-a ajutat foarte mult diploma obținută: deși nu aveam experiență în domeniu, mi-a fost ușor să mă angajez. Oamenii pe care îi am alături, familia și cei pe care i-am întâlnit în carieră m-au ajutat să evoluez sau să mă dezvolt. Intuiția m-a ajutat să iau anumite decizii și norocul m-a ajutat să dau peste oameni care au avut încredere în mine, care m-au susținut și care m-au învățat în tot acest parcurs.

Ce înseamnă relaxarea pentru tine, o femeie atât de ocupată?

Relaxarea pentru mine este timpul de calitate petrecut alături de familie sau un weekend în doi alături de soțul meu: o plimbare pe role în parc, un tur cu bicicleta sau un traseu pe munte, o piesă de teatru sau un spectacol. Mai este ora de lectură din fiecare seară, petrecută în pat, citind alături de cei mici, sau seara de filme de vineri, în care ne înghesuim toți patru pe canapea să mai vedem un desen animat. Evident, eu adorm până la finalul filmului!

Care este cea mai mare mulțumire personală?

Am o familie frumoasă, iar zâmbetul și îmbrățișarea copiilor mei sunt momentele care îmi dau aripi. Am un soț care mă iubește foarte mult și doi copii minunați. Ei sunt cea mai mare mulțumire și tot ce contează cu adevărat.

Care este ritualul tău de îngrijire?

Ritualul meu nu e unul fix, dar recunosc că nu merg niciodată la culcare fără să mă demachiez și fără să îmi curăț tenul, iar crema e nelipsită atât dimineața, cât și seara. Îmi place să am grijă de mine, dar nu merg foarte des la spa sau la masaj pentru că aleg să îmi petrec timpul cu cei mici.

Cum te ridici după eșecuri? Ai o „rețetă“ pentru motivare?

Nu am o rețetă, dar încerc să îmi privesc eșecurile ca pe experiențe din care am ceva de învățat. Caut să le înțeleg și să îmi dau seama unde am greșit și cum aș putea să schimb ceva pe viitor. Motivarea o găsesc în mine, știu bine cine sunt, știu ceea ce pot și am o mare încredere în mine că, oricât de greu ar părea, voi găsi o soluție. Încerc să mă autoeduc, să devin o persoană mai bună, pozitivă și veselă. În lista mea de lecturi sunt și cărți de parenting și dezvoltare emoțională: acestea mă ajută să învăț să îmi gestionez dezamăgirile și să fiu mult mai pregătită pentru următorul „eșec“.

Ai o destinație preferată pentru petrecerea vacanțelor (și de ce)?

Iubesc muntele pentru trasee, peisaje și aerul curat, iar iarna abia aștept să mergem la schi și zăpadă. În același timp, nu aș concepe vara fără un concediu la mare. Pentru vacanțele la munte, am ales de cele mai multe ori crestele din România, dar zonele și stațiunile mai puțin cunoscute. Pentru vacanțele de vară, în fiecare an căutăm o destinație nouă în afara țării și încercăm să facem un mic circuit de orașe pe care să le vizităm. Mi-a plăcut foarte mult Croația, iar de orașul Rovinj m-am îndrăgostit, la fel de Como din Italia sau de insula Burano de lângă Veneția. Îmi plac destinațiile care au câte puțin din toate – istorie, culoare, arhitectură –, în care nu te plictisești de privit: Berlin, Oslo sau Zürich.

Ce i-ai spune azi Simonei de la 18 ani?

Complicat, pentru că n-aș vrea să-i spun ceva care s-o influențeze în a schimba ceva din ceea ce e azi. Sunt mândră de mine și mulțumită cu ceea ce am, dar cred că mi-ar fi plăcut să mă plimb mai mult și să îndrăznesc mai mult. Poate i-aș zice că, orice ar face, va fi bine, să aibă încredere în ea, să ierte, să îndrăznească și să nu uite să viseze mereu.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns