Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Sorin Bontea: Urmează-ți visul!

Sorin Bontea: Urmează-ți visul!

Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu au făcut cunoscută semnificația cuvântului chef în România, lansând un adevărat trend în domeniu.

Familist și cu un aer serios, Sorin Bontea și-a adjudecat titlul de cel mai serios jurat de la Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor, show ce poate fi urmărit lunea și marțea la Antena 1, de la ora 20.30.

Lecția de viață a lui Bontea: urmează-ți visul!

Ai afirmat că ai simțul umorului. Există bancuri despre bucătari? Știi vreunul?

Da, am simțul umorului, deși nu am neapărat talent la spus bancuri. Știu destule, iar atunci când vreau să destind atmosfera, spun câte un banc. Cu bucătari însă chiar nu știu și nici n-am auzit.

Cât se râde în bucătăria unui restaurant?

Să știi că se râde. Depinde însă de moment, de câtă treabă avem, de presiune. Dacă e service-ul în lucru, nu prea ai timp de glume.

Gătești pentru clienții restaurantului tău. Ce preferă bărbații la cină?

Acum, nu gătesc în vreun restaurant anume, însă din ce am constatat de-a lungul anilor, bărbații preferă la cină preparate pe bază de carne sau pește.

Ți-ai cucerit soția cu un anumit fel de mâncare?

Nu, cred că am cucerit-o cu farmecul meu personal. Știa să gătească atunci când -ne-am căsătorit, soția mea găteș-te foarte bine, a învățat de la soacră-mea.

Ce nu ai găti niciodată?

Nu aș găti carne de câine și de pisică. Pentru mine, sunt animale de companie, am un câine acasă, iar de-a lungul anilor, am avut și pisici. Nu aș putea niciodată să le gătesc. Uite, asiaticii, de exemplu, fo-losesc în preparatele lor astfel de cărnuri.

Ai dimineți când inovezi, în grabă, ceva de mân-care pentru copiii tăi?

Da, sigur. Fac tot felul de sen-dvișuri. Uite, de exemplu, dacă am gătit curcan și rămâne din piept, fac sendvișuri cu curcan și salată. Sau, dacă rămâne vită, pun puțin muștar și niște legume și gata send-vișul! Copiilor le plac și cele toast, cu multe feluri de brânză. 

De sărbători, pentru mesele în familie, alegi meniuri speciale? Cum arată masa familiei Bontea în prima zi de Paște?

În prima zi de Paște, avem borș de miel, friptură de miel, drob, ouă roșii și multă salată verde cu ceapă verde, leurdă, untișor și ridichi. Ca de-sert, alegem pască sau plăcintă cu brânză și stafide. De revelion, obișnuiesc să fac un meniu special, în funcție de ce preferă cei cu care petrec. Așa mi se pare firesc, îi întreb ce le-ar plăcea să mănânce și țin cont de asta, pentru că nu mănâncă toți la fel. Dar avem meniu tradiți-onal de Paște și de Crăciun.

Imaginea ta de la TV are un aer interbelic. Ai studiat bucătăria epocii? Cât a rămas
de atunci într-un restaurant românesc?

În perioada interbelică, Bu–cu-reștiul era micul Paris, iar bucatele din restaurant căpătaseră influențele aferente. Când am intrat în bucătăria profesionistă, eu așa am început, cu bazele bucătăriei fran-țuzești. Restaurantele ro-mâ-nești ale vremii asta propuneau, probabil din acest motiv am rămas cu plăcerea gus-tului rafinat, a folosirii con-dimentelor și ingredientelor care păstrează fiecare în parte gustul natural. Pe vremea aia, nu erau așa de multe influențe asiatice în restaurantele din București. În ziua de azi, nu se mai păstrează curentul de atunci, am observat că la români au prins foarte bine restaurantele cu mâncare italienească, puburile și, desigur, terasele cu preparatele româ-nești. Se încearcă aducerea pe piața de la noi a unor restaurante care să ofere platinguri de lux, însă mai avem de lucru.

Ai gătit vreodată la țară, cu apă scoasă din fântână, pentru 20 de oameni?

Sigur că da, de nenumărate ori. Am gătit la cuptor de pământ, cu apă din fântână, la ceaun… Am preparat tot felul de tocănițe, ciorbe cu roșii culese din curte, pâine. Țin minte că mergeam la vie cu bunicul. A gătit o dată o supă de fasole acolo, pe câmp, în oală de pământ, la foc de coceni, cu cimbru și roșii din grădină. A fost cea mai bună supă de fasole pe care am mâncat-o vreodată.

Cum ar arăta un meniu dacă ai avea la dispoziție doar 20 de lei?

Aș opta pentru o salată (găsești în piață salată verde, ceapă, roșii), pui și fructe la desert. 

Tradițional, la români, bucătăria este împărăția femeii. Cum vă împărțiți treburile la cratiță
tu și soția ta?

Acasă, gătește soția. Mereu, zi de zi. Eu mai gătesc când avem oaspeți sau atunci când vreau să le fac copiilor ceva special.

Noțiunea de chef a in-va-dat media românească. Ce presupune de fapt acest statut? Câtă școală trebuie să aibă un bucătar din România pentru a deveni chef?

Deocamdată, în România e greu să devii chef după școală, pentru că la noi nu există școli care să scoată chefi. Aici, contează experiența. Trebuie să demonstrezi că poți conduce un restaurant, să mergi la concursuri, să creezi meniuri, să coordonezi o echipă, să jonglezi cu treburile administrative ale unui restaurant.

Ce le-ai recomanda femeilor să prepare de ziua soțului?

Totul e relativ. Important este ca doamna să știe ce îi place soțului să mănânce, în primul rând, care e felul lui preferat. Apoi, să știe cam ce și-ar dori acesta să savureze, dacă e ceva ce ar vrea să încerce. Aș mai avea un sfat pentru doamne: dacă vor să impresioneze, să nu prepare ceva ce nu au gătit niciodată, pentru că există riscul să nu le iasă din prima. 

În afara bucătăriei și te-leviziunii, cum își petrece timpul Sorin Bontea?

Cu familia, copiii, la pescuit. 

Când călătorești, rămâi în zona curiozi-tăților gastronomice?

Întotdeauna. Atunci când sunt în vacanță sau călătoresc cu diverse proiecte, aleg să mă-nânc și să beau ceva specific zonei.

Ce flori îi plac soției? Se întâmplă să i le oferi destul de des? Dar fiicei tale îi oferi flori?

Trandafirii roșii și lalelele albe, pe care, da, i le ofer des. Și fiicei mele îi iau flori ori de câte ori îi dăruiesc soției.

Ai timp de sport, plimbări în aer liber, excursii scurte?

Da, dar nu mult. Când am ocazia, îmi place să ies la plimbare în aer liber. Nu practic vreun sport anume, doar la fotbal ajung din când în când.

Ce fel de șofer ești?

Cred că sunt destul de calm. Conduc prudent, nu am avut niciun accident, sunt foarte atent.    

Îți place să te îmbraci elegant?

Nu neapărat. Îmi plac ținu-tele casual, iar în jeanși și tricou mă simt cel mai bine.

Ce înseamnă pentru Sorin Bontea bucuria unei mese bune?

Satisfacția de pe chipul celor cu care stau la masă.

Citește și:

Propuneri festive de la mari Chefi

Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/02.04.2015

Autor: Ivana Iancu

Sursa foto: Antena 1 – Mihai Stetcu

Comments

comments

Lasă un răspuns