Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Valentina Roman: Cititorii nu se nasc, ci se educă

Valentina Roman: Cititorii nu se nasc, ci se educă

Valentina Roman este directorul executiv al Asociației Curtea Veche și are o experiență de 9 ani în managementul de proiecte culturale, cu preponderență dedicate copiilor. Prin intermediul donațiilor de carte din cadrul programului național de lectură „Cărțile Copilăriei”, a vizitat peste 200 de localități din mediul rural și organizează Festivalul de lectură pentru copii NARATIV, proiect care a crescut de la 400 de participanți la prima ediție din 2015 până la 3.000 de participanți anul acesta la eveniment. Anul trecut, pentru acest eveniment, Asociația Curtea Veche a primit premiul „Proiectul de voluntariat al anului în domeniul de artă și cultură” în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.

Când ai început să citești? Îți amintești lecturile preferate din copilărie?

Sora mea mai mare a avut un rol foarte important în dezvoltarea obiceiului meu de a citi, a fost un model pentru mine. Am început să preiau lecturile ei după ce îmi povestea câte puțin din ceea ce citea și astfel îmi trezea interesul. Apoi, odată cu liceul, am început să îmi dau seama exact care sunt lecturile care îmi captează atenția și să îmi selectez singură cărțile.

Cum te-ai decis să lucrezi în lumea cărților?

Nu a fost o decizie planificată. Câțiva ani de PR în agenție și într-o instituție de stat, proiecte de voluntariat și freelancing m-au făcut să înțeleg domeniul comunicării din diverse perspective. Am ajuns să lucrez la editura Curtea Veche ca membru al echipei de PR &evenimente și, ușor-ușor, am fost antrenată de provocările pieței de carte. Iar când doamna Iren Arsene, directorul general al editurii, a înființat Asociația, m-am simțit imediat atrasă de cauză. Fără să îmi dau seama, timpul dedicat lucrului pentru ONG a devenit din ce în ce mai mare pentru a construi în jurul ei proiecte dedicate promovării lecturii în rândul celor mici.

Se pare că astăzi copiii (și adulții) citesc mai puțin ca pe vremuri. Ce strategii folosești pentru a-i determina pe cei mici să se apropie de cărți? Și cum îi determini pe adulți și părinți să citească? În fond, copiii vor citi dacă vor exista cărți în casă, conform unui studiu recent.

Cred foarte mult în faptul că cititorii nu se nasc, ci se educă. Un copil nu își poate dezvolta obiceiul lecturii dacă nu are în jurul lui cărți, dacă nu își observă părinții și apropiații că citesc. Este foarte greu de crezut că un simplu îndemn „Trebuie să citești!” este suficient de motivant dacă cel mic se trezește în brațe cu un volum pe care nu îl înțelege sau dacă nu și-a văzut niciodată părinții citind dintr-o carte. Unul dintre proiectele în care cred foarte mult este Festivalul de lectură pentru copii – NARATIV, aflat anul acesta la cea de a patra ediție organizată de Asociația Curtea Veche cu sprijinul Kaufland România, Evenimentul este cel mai mare festival din România, cu participare gratuită, care cuprinde activități de lectură moderne și atractive pentru copii realizate de specialiști în educație alternativă pe baza marilor titluri din literatura universală. Tot la NARATIV, părinții și profesorii participă la conferințe prin care află cum să răspundă întrebărilor celor mici prin povești și care sunt cele mai noi tehnici de parenting pentru lectură.

Cum vezi viitorul cărților și al cititorilor într-o lume din ce în ce mai tehnologizată?

Cred că acum este mai important ca oricând să știi să cauți informația necesară, să o selectezi dintr-o multitudine de surse. Trăim și vom trăi într-o lume dominată de mediul informatic, iar cei mici vor trebui să țină pasul și să se adapteze schimbărilor din societate.

Mai mult, cărțile se îmbină perfect cu tehnologia. Cu puțin ajutor din partea internetului, putem completa elemente din imaginație. Spre exemplu, putem vizita Catedrala de la Notre Dame în mai puțin de o secundă printr-un tur virtual sau descoperi ce costume purtau muschetarii. Poți să vorbești în timp real cu alți cititori care parcurg aceeași aventură ca tine, să le ceri părerea despre o carte sau să le recomanzi o lectură. Evident, de luat în seamă sunt și nenumăratele platforme de self-publishing disponibile publicului larg prin care copiii au la dispoziție prilejul de a publica și de a primi feedback în timp real de la oameni aflați la capătul celălalt al lumii, de a fi autori și cititori în același timp. Digitalul este cel mai spectaculos imbold de a scrie, și totuși școlile din România nu îl folosesc aproape deloc. Cred că unele instituții școlare încă au nevoie de resurse și de o piatră de temelie de la care să pornească. Iar aceasta este, în primul rând, biblioteca sau cadrul fizic în care să se desfășoare activitatea de lectură, manifestarea interesului și dezvoltarea capacității elevilor de a înțelege un text parcurs. Abia apoi totul poate trece la pasul următor, spre digital. Cu siguranță că noile generații vor avea oportunitatea de a citi cu totul altfel, de a descoperi prin lectură lucruri pe care noi nu ni le imaginăm. Dar, până atunci, trebuie să îi ghidăm în acestă direcție a lecturii de plăcere.

5. Care sunt proiectele pentru următorii 5 ani?

Asociația Curtea Veche și-a propus public ca în cinci ani de la înființare să fie recunoscuți ca fiind principalul ONG care promovează cititul de plăcere și educația prin lectură pentru scăderea ratei analfabetismului funcțional. Consider că ne-am atins acest obiectiv: din 2014 până în prezent am donat peste 60.000 de cărți copiilor din mediul rural, am organizat sute de evenimente de promovare a lecturii și continuăm să oferim resurse gratuite pentru formarea obiceiului de a citi în rândul copiilor și al familiilor. Cred că următorul obiectiv este să convingem cât mai multe persoane de rolul pe care îl pot avea dacă se implică în promovarea lecturii în comunitatea lor. Să nu uităm că fără lectură, fără educație, societatea nu se poate dezvolta.

Cum comunici cu cititorii, prin ce mijloace, cum primești feedback de la ei?

Îmi scriu destul de des copiii care primesc donații de carte prin programul național de lectură „Cărțile copilăriei” sau cei mici care participă la Festivalul NARATIV, voluntarii și partenerii noștri. Este o bucurie să primești feedback, cred că este extrem de motivant și important să cunoști cât mai bine nevoile și cererea publicului pentru a dezvolta proiecte noi potrivite.

Ai avut vreun eșec în a convinge pe cineva să citească?

Cred că există cărți potrivite pentru fiecare dintre noi. Și încurajez părinții să ofere lecturile dorite de cei mici, nu neapărat pe cele pe care le consideră ei potrivite. Există milioane de cărți în întreaga lume, cu siguranță există cel puțin una care să fie pe placul fiecăruia dintre noi.

Un top 5 al cărților tale preferate.

Răspunzând la această întrebare, îmi dau seama că în ultimii ani am început să citesc foarte multe cărți din domeniul dezvoltării personale și de business, mai puțină literatură. Vă recomand câteva lecturi, într-o ordine aleatorie:  „Inteligența pozitivă” de Shirzad Chamine, volum apărut la Curtea Veche Publishing, cu o serie de exerciții prin care ne putem identifica și controla propriile mecanisme de gândire, astfel încât în momentele dificile ale vieții să accelerăm motivația și să stopăm „saboteurii”. Alte titluri pe care le recomand sunt: „Minimalism: Live a Meaningful Life” de Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus, „Sapiens – a brief histoy of human kind” de Yuval Noah Harari, „Quiet” de Susan Cain și „Principles” de Ray Dalio.

 

Material exclusiv online

Text: Dana Verescu

Foto: PR

Cotește și:

Comments

comments

Lasă un răspuns