Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 7 sfaturi pentrtu a restabili ordinea în casa ta

7 sfaturi pentrtu a restabili ordinea în casa ta

Descoperă cum îți poți organiza casa pentru a te simți mai relaxată, motivată și în armonie cu spațiul în care trăiești.

Nu există o singură metodă corectă de face ordine în casă. Asemenea hainelor purtate, metoda de organizare a locuinței pe care o abordăm trebuie să se potrivească atât cu obiceiurile noastre zilnice, cât și cu stilul de viață. Un spațiu dezordonat, aglomerat cu mărunțișuri și obiecte inutile generează emoții negative și situații tensionate cu cei din jur, diminuând satisfacția resimțită în viața personală și mărind stresul. 

Indiferent de sistemul de organizare ales, de la metoda japonezei Marie Kondo, a cărei carte, „Magia ordinii”, a făcut furori în ultimii ani, la regulile învățate de la mamele sau bunicile noastre, există câteva strategii pe care le putem integra în rutina personală pentru a eficientiza felul cum facem ordine.

1 Privește casa dintr-o perspectivă nouă

Pentru a observa mai ușor dezordinea din jurul tău, schimbă perspectiva. Imaginează-ți că ești oaspete în propria casă. Identifică lucrurile pe care un vizitator le-ar observa – teancul de hârtii de pe masa din bucătărie, fardurile înșirate pe rafturile din baie, hainele stivuite pe scaunul din dormitor – și începe ordinea cu ele. Mai întâi, sortează-le pe categorii, aruncă sau reciclează ce nu îți folosește, apoi depozitează în sertare sau cutii tot ce a fost lăsat la întâmplare. Nu ezita să ceri ajutorul cuiva dacă ți-e greu să identifici aceste zone-problemă.

2 Stabilește spații de depozitare cu destinații fixe

Deseori, dezordinea apare când nu am alocat spații pentru depozitarea obiectelor utilizate frecvent. În absența acestor spații, obiectele de uz cotidian vor fi lăsate la întâmplare, vor aglomera mese și rafturi sau vor fi înghesuite în dulapuri, alături de alte mărunțișuri. Creează soluții de depozitare organizate pe categorii: sertarul pentru produse de papetărie, cutia pentru cataloage și manuale de instrucțiuni, raftul pentru umbrele și haine de ploaie. Asigură-te că familia cunoaște și folosește aceste spații, iar la sfârșitul zilei fă un tur al casei verificând dacă toate aceste obiecte de uz frecvent sunt puse la locurile lor.

3 Alege cu strictețe ce aduci în casă

Gândește-te bine înainte de a aglomera casa cu lucruri inutile, ce pot contribui la dezordinea deja existentă. Ai nevoie cu adevărat de scaunele la care prietena ta a renunțat sau de perechea de cizme pe care sora ta nu le mai folosește? Nu accepta donații și nu aduce lucruri noi în locuință dacă nu ai nevoie de ele sau dacă n-ai un spațiu deja dedicat depozitării lor. Păstrează ordinea practicând regula „unul primit, unul donat”: cumpără ceva nou numai după ce ai renunțat la un obiect deteriorat sau pe care nu-l mai folosești.

4 Identifică zonele aglomerate cu mărunțișuri

Săptămânal, fă un tur al casei și caută zonele cu mărunțișuri – chei, bonuri, pungi folosite, pixuri, cabluri. Suprafețele plane precum mesele, bufetele sau polițele din holuri sunt locurile cele mai aglomerate cu mici obiecte, contribuind la aspectul dezordonat al locuinței. Pentru a restabili ordinea, identifică motivul pentru care mărunțișurile se strâng în acel loc și implică-ți familia în procesul de organizare. Odată ce ai eliberat aceste zone, pune un aranjament floral sau un obiect decorativ pentru a transmite celor din casă că masa sau raftul respectiv nu e spațiu de depozitare.

5 Renunță la dubluri

Dacă ai numeroase spatule, dar folosești doar una sau ediții diferite ale acelorași cărți, este timpul să renunți la ce-i în plus. Cea mai ușoară modalitate de a face ordine în casă este renunțarea la lucrurile pe care le avem în mai multe exemplare sau pe care le folosim foarte rar. Ia camerele pe rând și sortează obiectele pe categorii, în funcție de frecvența cu care le utilizezi și gradul de degradare. Donează sau reciclează ce este în plus..

6 Nu lăsa nostalgia să-ți acapareze casa

Ordonează casa și renunță la obiectele pe care le păstrezi din nostalgie – desenele copiilor, manualele din studenție, așternuturile vechi ale bunicii. În locul unei sertar întreg cu felicitările și desenele copiilor sau al unui dulap plin cu haine din tinerețe, care ocupă spațiu valoros de depozitare, păstrează mici mementouri. Fă fotografii desenelor, taie eșantioane din hainele care nu îți mai vin și creează o cutie cu amintiri. Păstrează doar obiectele care au o valoare sentimentală puternică și te fac fericită.

7 Organizează dulapurile

Conform experților în soluții de organizare, garderobele sunt guvernate de regula 80:20 ( 80% din timp purtăm doar 20% din hainele pe care le avem în dulap). Hainele care nu ni se potrivesc ocupă spații de depozitare ce ar putea fi folosite pentru a organiza lucrurile care ne sunt cu adevărat utile. Păstrează doar îmbrăcămintea care te avantajează, în care ești confortabilă și donează articolele care nu îți mai vin sau pe care nu le-ai purtat în ultimii doi ani. Cheia reorganizării dulapurilor nu este să găsești o altă metodă de aranjare a hainelor, ci să renunți la tot ce nu mai porți.

Diana Mihăilă – Professional organiser și blogger

Japoneza Marie Kondo, care a dezvoltat sistemului KonMari de sortare, împăturire și depozitare a lucrurilor, ne recomandă să păstrăm în casă doar obiectele care ne aduc bucurie.
În Magia ordinii, Marie Kondo susține că, pentru a-ți schimba stilul de viață cu ajutorul organizării, trebuie să urmezi 6 pași:

  1. Să iei angajamentul că te apuci de organizat;
  2. Să îți imaginezi stilul de viață ideal;
  3. Să selectezi și să scapi de ce nu ți-e necesar;
  4. Să sortezi în funcție de categorie, nu de locație.
  5. Să faci ordine într-o manieră ascendentă (de la mare la mic).
  6. Să te întrebi dacă locul sau lucrul respectiv îți transmite bucurie.

Pentru un proces de organizare cât mai eficient, Kondo recomandă să aduci într-un singur loc obiectele pe care vrei să le organizezi, să le triezi pe categorii și să arunci tot ce nu ne dă o stare de bine.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mona Silvia Timofte
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns