Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Casa curată este un tratament antistres, arată studiile

Casa curată este un tratament antistres, arată studiile

curatenie antistres

Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care au casă aglomerată şi plină de treburi lăsate neterminate au prezentat un nivel ridicat al cotizolului, hormonul stresului. Concluziile studiului nu sunt întâmplătoare: microbii se simt ca la ei acasă într-un spaţiu murdar, iar acesta este doar unul din motivele pentru care este ideal sa ai casa curată.

Studiul a mai arătat că persoanele care lucrează într-un spaţiu curat tind să aleagă un măr pentru o gustare în comparaţie cu cele care au casele murdare şi în dezordine şi care vor alege mai degrabă un baton de ciocolată.

Dezordinea este stresantă pentru creier şi că există mai multe şanse că oamenii să recurgă la mecanisme, alegând alimente nepotrivite atunci când în jur este harababură. Mai mult, relaţiile cu partenerul de viaţă sunt mult mai bune când este curăţenie în casă decât atunci când ai o viaţă dezorganizată. În plus, atunci când lucrurile nu sunt la locul lor pierzi mult timp căutând un anumit obiect. În plus, dezordinea distrage atenţia, iar studiile confirmă faptul că acest lucru poate afecta capacitatea de a te concentra.

Concluzia este clară: o casă curată este egală cu mai puţin stres, ceea ce înseamnă că o să te poţi odihni cum trebuie. Este o diferenţă imensă între câteva ore de somn într-o casă murdară şi plină de lucruri faţă de odihnă de care ai parte într-o încăpere curată, fără praf.

De asemenea, o casă neîngrijită, murdară şi cu tot felul de probleme de funcţionalitate sau estetice duce la instalarea unei stări de depresie moderate, dar foarte persistente, care îţi strică cheful de viaţă, provoacă insomnii şi tulburări ale apetitului şi care, în final, duce la instalarea unor forme foarte serioase de depresie. Explicaţia este logică, atât vreme cât casă este locul unde trebuie să te simţi bine şi unde trebuie să găseşti oază de confort şi linişte care să te ajute să te încarci pozitiv după orele de muncă.

 

Citeste si:

Sursă foto: iStock

Comments

comments

6 thoughts on “Casa curată este un tratament antistres, arată studiile

  1. Nu pot suporta dezordinea si praful in casa. Este foarte adevarat ca te relaxez si te simti minunat intr-o casa curata si ordonata!!!

Lasă un răspuns