Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cele 6 culori pe care le vei găsi în orice casă decorată în stil scandinav

Cele 6 culori pe care le vei găsi în orice casă decorată în stil scandinav

Stil scandinav – Întreabă pe oricine cum arată o locuință decorată pe tipicul nordic și probabil vei primi același răspuns: minimală și debordând de alb. Sigur, suedezii sunt cunoscuți pentru faptul că preferă look-ul monocrom, dar adevărul e că motivul pentru care interioarele lor sunt atât de impresionante nu e lipsa culorii – ci faptul că o folosesc cu măsură și un simț incredibil al echilibrului.

Uită-te un pic pe Airbnb și vei vedea că majoritatea apartamentelor de închiriat în Copenhaga au în comun o alegere unică a culorilor: materialele naturale, precum lemnul și pielea untoasă, dau viață interioarelor, în timp ce nuanțe prăfoase și stinse de roz conferă adâncime și personalitate. Chiar dacă spațiile sunt decorate minimalist, te surprind cu detalii și accesorii în nuanțe precum albastru marin, verde, ambră și ruginiu.

Iată care sunt nuanțele cu care trebuie să-ți decorezi și tu casa dacă vrei să-i conferi acel aer elegant al interioarelor scandinave.

Tușe naturale

Nu trebuie să te lași intimidată de culori, dar trebuie să le alegi cu grijă. În loc să meargă pe nuanțe puternice, scandinavii optează pentru culori subtile, inspirate din natură – astfel se asigură că nu vor arăta forțat sau nelalocul lor. De exemplu, verdele ierbii se potrivește cu ușurință cu alte nuanțe de pădure, precum cedrul sau cărbunele. Dacă ți-e greu să introduci culori neobișnuite, începe încet. Accesoriile translucide, precum o vază colorată, sunt modul perfect de a testa culori noi.

amenajare

Lemn și piele

Așa cum se inspiră din mediul înconjurător atunci când aleg culorile, la fel fac și când vine vorba de materiale. Vei găsi parchet din lemn ”uzat” și scaune din piele moale, de culoarea untului, în aproape toate casele decorate în stil scandinav, acestea fiind detaliile care adaugă căldură naturală și intimitate unui spațiu decorat în nuanțe de alb și bej. Merită menționat că, cel puțin în acest caz, calitatea este esențială. Scandinavii investesc în mobilă atent lucrată, astfel încât pielea și lemnul să treacă cu brio testul timpului. Alege o piesă statement, precum un scaun din piele, care va arăta din ce în ce mai bine pe măsură ce trece timpul.

stil scandinav

Experimente pe verde

Danezii sunt obsedați de plante. Străzile din Copenhaga debordează de magazine unde se vând cactuși și suculente și fiecare vitrină sau pervaz e plină de ghivece. Pe lângă faptul că aduc o tușă de viață și textură unei case, plantele injectează și culoare, pentru că nu toate plantele trebuie să fie verzi. Alege variante în culori unice, precum roșu cărămiziu sau pete de mov.

stil scandinav

Tușe prăfoase

Există o culoare care apare în aproape toate interioarele scandinave cool: ambra. Motivul pentru care funcționează atât de bine este că varianta folosită este una prăfoasă și subtilă, astfel adăugând căldură camerelor decorate în alb, albastru și cărbune. Decorațiunile din ambră, dacă sunt alese bine, pot fi atât de subtile că practic par elemente neutre, minimaliste.

stil scandinav

Accesorii neasortate

Stilizarea la limita perfecțiunii nu e specifică scandinavilor, ba dimpotrivă. Imperfecțiunea este căutată și nu de puține ori vei vedea o masă accesorizată cu scaune de forme și culori diferite. Această abordare eclectică îți permite să te joci cu mai multe culori într-un mod subtil și elegant.

stil

Aceeași culoare în mai multe nuanțe

Dacă nu ai chef să te complici cu un mix & match de mai multe culori, pur și simplu alege una care-ți place, de exemplu albastru, și combină mai multe accesorii în diverse nuanțe ale acesteia, pentru o variație subtilă. Pe măsură ce devii din ce în ce mai confortabilă cu ea, poți crește intesnitatea combinând-o cu nuanțe similare, precum turcoazul sau verdele de fiord.

scandinav

Citeste si:

FOTO: Instagram

Comments

comments

Lasă un răspuns