Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Pisicile, pufoșenii afectuoase și jucăușe

Pisicile, pufoșenii afectuoase și jucăușe

Pisicile, pufoșenii afectuoase și jucăușe – Afectuoase și jucăușe, felinele sunt animalele de companie ideale pentru familiile cu copii, dar și pentru persoanele singure care-și doresc un companion plăcut și silențios, dar care știe să ofere multă dragoste.

British Shorthair

Cu blană gri sau chiar albastră, moale la atingere, pisicile din această rasă sunt perfect adaptate vieții de apartament. Recunoscătoare familiei care le-a adoptat, iubărețe, liniștite, răbdătoare, dar și foarte jucăușe, ceea ce le transformă într-un companion de joacă ideal pentru cei mici, felinele din rasa British Shorthair nu sunt foarte pretențioase în îngrijire.

Fac parte din categoria pisicilor de talie medie spre mare, astfel că motanul poate ajunge și la 8 kg, în timp ce pisica poate atinge 6 kg la maturitate (când pisica împlinește 3 ani). După împlinirea vârstei de 5 ani, această rasă poate avea probleme cu greutatea, când se impune schimbarea hranei zilnice cu una săracă în calorii. Durata medie de viață a unei pisici din rasa British Shorthair este între 14 și 20 de ani.

Persană

Cu o postură aproape aristocratică, felinele din rasa persană sunt printre cele mai populare. Au blana deasă, cu fire lungi și moi, sunt blânde, comunicative și mai puțin curioase decât alte surate, fără prea multe capricii, astfel că se adaptează ușor oriunde. Cu toate acestea, nu suportă prea bine singurătatea, astfel că este bine să nu fie lăsate prea multe ore singure în apartamente.

Din punctul de vedere al îngrijirii, persanele au nevoie de câteva condiții obligatorii: perierea blănii în fiecare zi, câte 10-15 minute, în sens invers creșterii firelor; îmbăiere de 1-2 ori pe lună, urechile și ochii necesitând o îngrijire atentă în permanență.

La maturitate, pisica persană ajunge la 6-7 kg, iar durata medie de viață e de 14-15 ani.

Russian Blue

Cunoscută și sub numele Albastra de Rusia, felina cu blană deasă și deosebit de fină la atingere, cu ochii închiși la culoare sau verde smarald este inteligentă și foarte jucăușă, dar și timidă cu străinii, având nevoie de ceva timp pentru acomodare. Este iubitoare, puțin temătoare, foarte calmă, loială și atașată de stăpâni.

Albastrele de Rusia au puține probleme de sănătate, năpârlesc de două ori pe an, toamna și primăvara, motiv pentru care periajul blănii este important a fi făcut și de 2-3 ori pe săptămână în perioadele menționate. Poate atinge și 6-7 kg la maturitate, iar vârsta medie este cuprinsă între 10 și 15 ani.

Ragdoll

Ascultătoare și foarte blânde, prietenoase cu copiii, dar și cu alte animale de companie, pisicile din rasa Ragdoll sunt un mărțișor perfect pentru mama ta sau prietena cea mai bună (dacă-și doresc un animal de companie, desigur). Adoră fie mângâiată pe bărbie și pe burtă și știe să-ți întoarcă afecțiunea pe care le-o arăți. Poate fi dresată destul de ușor și le va face pe plac stăpânilor mereu.

Este o pisică rezistentă și nu necesită îngrijiri medicale speciale. Poate un plus de atenționare asupra hranei zilnice, pisicile Ragdoll având un stomac puțin mai sensibil decât restul suratelor.

Masculii pot atinge și 12 kg, iar femelele 8-10 kg. Pot trăi până la 25 de ani.

Birmaneză

O felină extrem de iubitoare cu oamenii, prietenoasă și jucăușă cu copiii. Și foarte decorativă prin culorile blăniței (cafea cu lapte) și ale ochilor (albaștri sau violeți). Are o curiozitate ieșită din comun, astfel că va căuta neîncetat prin genți, cutii sau sacoșe de cumpărături, coșul cu rufe sau hârtii de sub birou.

Firul de blană nu este foarte lung, dar necesită periere măcar la 2-3 zile. Rezistentă din punctul de vedere al sănătății, birmaneza este însă extrem de sensibilă în perioadele în care elimină ghemotoacele de păr, când devine letargică și își pierde apetitul, felina nefiind mofturoasă la mâncare.

Speranța de viață este de 10-12 ani, iar greutatea la maturitate, până la 6 kg.

Maine Coon

Considerată unele dintre cele mai mari rase de feline, pisicile Maine Coon sunt deosebite la înfățișare – au blană stufoasă, mustăți lungi și smocuri de păr pe vârful urechilor, asemănătoare cu ale unui linx. Ochii sunt foarte expresivi, mari și pot avea diverse culori, de la verde, galben la roșcat sau albastru. Nu de puține ori, un ochi poate fi de o culoare și al doilea albastru.

Este o rasă devotată și prietenoasă, chiar dacă are nevoie de puțin timp de acomodare cu noua locuință și cu stăpânii. Este curioasă și jucăușă cu copiii, dar și cu alte animale de companie, pe care le acceptă în preajmă fără probleme.

Îngrijirea nu este una specială, hrana atent aleasă, perierea blănii și a dinților făcând parte din rutina obișnuită. Poate atinge și 12 kg la maturitate, iar durata de viață este de 10-15 ani.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns