Esti aici
Femeia.ro > Familie > 5 metode să-ți faci soacra aliat

5 metode să-ți faci soacra aliat

Fă-ți soacra aliat – Știi cum se spune la noi: nora și soacra se văd una pe cealaltă ca sarea-n ochi. Nici bărbații nu sunt mai încântați de relația cu soacra, dar problema noastră este acum soacra de noră.

Pentru că soacra de noră are (iarăși intervine „tradiția“) impresia că tu, femeia pe care-o iubește și pe care-a luat-o de nevastă, vrei să profiți de pe urma lui. Oricât de deschisă la minte ar fi, tot are câteodată pornirea de a te acuza de influențare, de încercarea de a-l „despărți de ea“. Din experiența mea și a câtorva prietene, îți spun că orice mit poate fi dărâmat. La fel și cel cu neînțelegerile noră-soacră. Ca să dărâmi mitul, ar trebui să urmezi următorii pași.

1. Laudă-i băiatul! Și îți faci Soacra aliat. Cum faci asta? 

Nu trebuie să exagerezi, să transformi lauda într-un cult al personalității, dar de ce să nu recunoști adevărul? Bărbatul tău a făcut ceva care te-a impresionat? Spune-i și ei, arată-i prin vorbe (și chiar prin fapte) cât ești de mândră de el. Va fi plăcut impresionată. Nu neapărat de realizarea lui cât de gestul tău. Mai mult, dacă ea îl ceartă pentru cine știe ce pas greșit, nu te apuca să pui paie pe foc: „Asta-i nimic, să spun eu!“ Va primi foarte rău lipsa ta de loialitate față de copilul ei.

2. Fii eficientă

Cu cât vei rezolva mai simplu problemele gospodăriei, cu atât îi va crește inima. Va ști că și-a lăsat băiatul pe mâini bune, mâinile unei femei cu capul pe umeri și picioarele pe pământ. „Exact ce avea nevoie!“

3. Cere-i sfatul ca si-îți faci soacra aliat

Este extrem de important. Pentru că va simți că experiența ei de viață e de folos, pe de o parte. Și se va bucura că ai încredere (și) în ea, pe de altă parte. O poți întreba cum face dulceața de căpșune – și recunoaște-i în treacăt că e mai bună decât a mamei tale – sau o poți racola într-o alianță: aceea de a-l convinge împreună pe fiul ei și bărbatul tău să-și ceară cu mai mult aplomb drepturile. E bine să știe că amândouă aveți același scop!

4. Nu bârfi familia

Nici pe-a ta, nici pe-a lui. Nu-ți vei apropia soacra povestindu-i aventurile cine știe cărui unchi sau eșecurile surorii tale sau, mai grav, ceva neplăcut despre părinții tăi. Nu vei face decât s-o îndepărtezi. „Odată ce vorbește așa despre ei, își va spune pe bună dreptate, cum o fi vorbind despre mine, care nu-i sunt rudă de sânge?“

5. Arată-i că poți si vei avea soacra aliat

Adică nu pretinde, ca de la sine înțeles, ajutor material. „Un băiat are, ar trebui să-și dea seama că nu ne ajungem cu banii…“ O abordare total greșită! O vei face să se îndepărteze definitiv, pentru că, recunoaște, nici ai tăi nu sar cu cadourile și donațiile. Nu e normal, normal e ca fiecare să-și organizeze viața. Ai nevoie de împrumut? Există, slavă Domnului, bănci! Iar dacă îi vei arăta că te străduiești să faci câte ceva pentru ca viața familiei tale să fie mai bună, va fi bucuroasă să dea și ea câte o mână de ajutor. Chiar și financiar!

♥ Soacra care caută mereu nod în papură uită că a fost și ea odată mireasă, spune un proverb grecesc

Un pas înapoi

Se spune că neînțelegerile soacră-noră reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de divorț. Păi nu-i păcat?  Întâi, te superi că el nu ia în seamă ce spune mama ta. Apoi, te enervezi că mama lui te organizează şi el nu-ţi ia apărarea. În fine, vă enervaţi amândoi când cele două mame se întâlnesc şi fiecare încearcă s-o convingă pe cealaltă că odorul ei duce greul casei. Ei bine, când e vorba de mame, pasul înapoi ar trebui să-l faci tu. Nu ştiu de ce, bărbații, majoritatea, evită să-și calmeze/ordoneze mama. De aceea, evită escaladarea situaţiei printr-o retragere strategică şi schimbatul vorbei.

Soluții de avarie în cazul în care nu ai soacra aliat

Există situații extreme în care mama-soacră nu are decât un țel: să-i demonstreze băiatului că alegerea făcută a fost nepotrivită, că nevasta lui este o pacoste. Încearcă prin orice mijloace să-i facă nurorii viața amară, s-o provoace sau să-i impună pe sistemul „ori eu, ori ea“ regulile ei de viață. În astfel de situații extreme, există soluție pe măsură: divorțul! Dar nu înainte de a încerca următoarele soluții de avarie:

1. O discuție serioasă cu „băiatul mamei“, în care să-i explici ce se întâmplă și să-l determini să rupă acel cordon ombilical nevăzut de care vorbeam mai sus.

2. O discuție calmă, dar fermă cu mama-soacră, în care să-i ceri explicații. E posibil ca fermitatea ta să-ți facă soacra aliat.

3. O discuție în trei, în care – asta-i cel mai greu și cere mult calm din partea ta – s-o provoci să recunoască în fața lui că tot ce face și ce spune e doar pentru a-și vedea visul cu ochii: băiatul ei să rămână numai și numai al ei!

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.05/2018
Sursa foto: pexel

Comments

comments

Lasă un răspuns