Esti aici
Femeia.ro > Familie > 7 pași pentru a face un cadou inspirat

7 pași pentru a face un cadou inspirat

De unde știi ce își doresc ceilalți? Cum găsești cadoul perfect pentru un prieten mai pretențios? Chiar dacă e vorba despre cei din familie sau de o persoană dragă, poate fi dificil să găsești un cadou memorabil, care să îi transmită celuilalt cât de bine îl cunoaștem și cât îl apreciem.

Deoarece a alege un dar n-ar trebui să fie un motiv de stres, ci o activitate plăcută și relaxantă, am întocmit o listă cu șapte pași pentru a te ajuta să faci cadouri inspirate.

1. Investește mai mult timp și mai puțini bani în alegerea cadoului

Când facem un dar, nu banii ar trebui să conteze, ci timpul și planificarea investite în alegerea lui. Prinse în vâltoarea pregătirilor de sărbători, alegem daruri pe fugă și ne spunem că intenția contează. Acest dicton nu ne scuză, ci ne arată că efortul și emoțiile puse în alegerea cadourilor sunt mai importante decât prețul. Anul acesta, ia-ți timp pentru a te gândi ce cadou se potrivește fiecărei persoane dragi, căută idei creative pe internet și ascultă-i cu atenție când îți povestesc despre lucrurile care le fac plăcere. Vechiul caiet de rețete al bunicii, oferit alături de un album culinar pentru ca persoana pasionată de gătit să își creeze propriile rețete, o poșetă vintage pentru fata ta care cochetează cu moda, un set de plicuri și hârtie de scris cu monogramă pentru cea care adoră scrisorile. Cadourile pot fi mai mult decât un set de cosmetice sau un parfum.

2. Fă muncă de detectiv

Al doilea secret pentru a oferi cadouri inspirate este să fii un bun detectiv, să-ți pui întrebările potrivite: care sunt hobby-urile celui pentru care alegem cadoul? ce își dorește să facă, dar nu are timp? la ce visează? Cu cât știi mai multe despre cealaltă persoană, cu atât mai ușor va fi să găsești cadoul perfect. Ia o coală de hârtie și fă o listă cu toate lucrurile pe care le știi despre respectiva persoană – interese, trăsături de caracter, amintiri comune, apoi încearcă să găsești firul roșu care le cunoaște. Un cadou inspirat nu este cel care epatează, ci unul care îi transmite persoanei că o asculți când povestește despre viața și visurile sale. Alege un ghid de călătorii pentru mătușa căreia îi plac excursiile, un clasor pentru fratele care cumpăra plicuri filatelice când era mic sau o presă franceză pentru sora care nu își începe ziua fără o cană de cafea.

3. Experiențe, nu simple obiecte

Un masaj la un centru de înfrumusețare, bilete la premiera unui film, acces la un joc într-un escape room… Experiențele sunt de cele mai multe ori cadouri mai inspirate și apreciate decât o pereche de mănuși sau o cravată. Ține cont că sunt și obiecte care, prin specificul lor, pot deveni experiențe în sine – o carte despre cosmeticele tradiționale indiene și câteva sticluțe cu uleiuri esențiale pentru prietena pasionată de cosmetice naturiste, un decantor pentru aerisirea vinurilor pentru bărbatul care apreciază o băutură fină ori un set de navomodelism pentru cei care se relaxează bricolând. Evită să oferi șosete, cravate sau fulare; acestea sunt cadouri generice pe care pare că le-ai achiziționat în grabă, fără prea mult efort.

4. Handmade sau pe comandă

Comandă o ilustrație pentru camera nepotului de la un artist la început de drum, imprimă fotografiile făcute alături de familie și aranjează-le într-un album foto pentru bunici, personalizează un breloc cu numele soțului sau numărul mașinii pe care acesta o conduce. Cadourile pe comandă sau la a căror realizare ai contribuit și tu îi arată celui drag cât de special este pentru tine. Datorită timpului care este necesar, de obicei, pentru achiziționarea unor asemenea cadouri, cel care le primește va ști că atenția investită în aceste daruri este o măsură a aprecierii pe care i-o porți.

5. Fă-i să râdă

Nu te sfii să faci cadouri amuzante sau de-a dreptul îndrăznețe. Simțul umorului, un pic de ironie, o glumă pe care doar tu și cel care primește darul o înțelegeți pot transforma un cadou banal într-unul memorabil. Ascunde o copie din 50 de umbre ale lui Grey în interiorul unei cărți de dezvoltare personală, pune un set de momeli și cârlige în interiorul unui rechin de pluș și lasă-ți soțul pasionat de pescuit să „opereze“ peștele pentru a le găsi sau oferă un acvariu umplut cu jeleuri și bomboane celui care adoră dulciurile. Abandonează cadourile serioase și fă-i pe cei dragi să râdă copios.

6. Importanța ambalajului

Felul în care dăruim este la fel de important ca darul în sine – anticiparea, o hârtie care să transmită un anumit mesaj, surpriza de a descoperi ce se ascunde în spatele unui ambalaj aparte. Nu oferi darul direct într-o pungă de cadouri; oricât de mic ar fi sau chiar și atunci când vine cu propria cutie, alege o hârtie de cadouri care să se potrivească cu darul oferit. Acest efort în plus transformă un simplu obiect într-o experiență rafinată, evidențiind grija și atenția ta pentru detalii. Poți folosi o hârtie cu ilustrații botanice pentru cei care iubesc natura, un ambalaj uni pentru cei care preferă stilul minimalist sau unul cu personaje din desenele animate pentru cei mici. Asortează la ambalajul ales o panglică din material textil, niciodată din plastic sau dintre cele folosite pentru buchetele de flori.

7. Un mesaj din suflet

Un cadou inspirat este însoțit întotdeauna de o felicitare sau o scurtă scrisoare. Evită pe cât posibil felicitările cu urări preimprimate, folosește cerneală în locul pixului și scrie câteva rânduri care să îi aducă aminte celuilalt de un moment special petrecut împreună, de ceea ce vă leagă sau motivul pentru care ai ales respectivul cadou. Ține minte că mesajul se oferă și se citește înainte de deschiderea cadoului.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns