Esti aici
Femeia.ro > Familie > De ce să crezi în Moș Crăciun?

De ce să crezi în Moș Crăciun?

mos craciun

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la Moș Crăciun cel din copilărie, zâmbetul și bucuria apar firesc pe chipul și în sufletul meu.

Misterul, ritualul împodobirii bradului și verificarea lui în timpul nopții, vizita lui Moș Crăciun, un moșneag cu vocea mătușii sau pantofii verișorului, sunt mereu amintiri care ne amuză, dar și îndeamnă să-l păstrăm în suflet pe Moșu. Înainte de Crăciun, toată lumea se manifestă frenetic: alege bradul, cumpără cadouri, podoabe pentru pom, pregătește bunătăţi. Moş Crăciun ocupă un loc important în această tradiţie. Uneori este greu să spui cine se bucură mai mult de venirea lui: copiii care cred în el sau părinţii care vor să păstreze spiritul Crăciunului?

De ce avem nevoie de Moș Crăciun

Copiii în special, dar şi adulții au nevoie de personaje cum ar fi Moş Nicolae, Zâna Măseluţă şi Moş Crăciun. Moş Crăciun vizitează casele milioanelor de copii şi aduce steluţe de bucurie în ochii lor în dimineaţa Crăciunului. Între cei care cred în Moş Crăciun sunt 85% cu vârsta de  4 ani,  65% de 6 ani şi 25% de 8 ani (conform unui studiu efectuat la Universitatea din Wisconsin).

Lumea copilăriei este plină de fantezie. Cercetătoarea americană Lu Ann Hoover spune că toţi copiii cresc într-o lume plină de personaje fictive. Valorile (generozitatea, bunătatea şi spiritul protector) şi tipologia Moşului trebuie luate în considerare în acest sens. Puţine personaje fictive pot să întrunească atâtea calități pe care copiii să le aibă ca repere toată viaţa. 

,,Adevărul“ despre Moş Crăciun

Credinţa în Moş Crăciun este conectată cu  abilitatea copiilor de a raţiona. Odată ce trec de vârsta preşcolară, ei încep să se întrebe cine este acest bătrânel grăsuţ care ajunge să viziteze toţi copiii din lume în aceeaşi noapte. Este unul singur sau sunt mai mulţi? Şi de ce totuşi văd pe stradă un moş, iar la televizor altul? Cum zboară el cu sania peste mări şi ţări? Și tot așa.

Aceste întrebări arată o apreciere a realităţii şi o dezvoltare graduală a gândirii raţional-deductive la copil. Schimbarea gândirii copilului duce spre descoperirea între vârstele de 6 și 8 ani Moş Crăciun nu este o persoană reală. Copiii pot să înregistreze o dezamăgire în legătură cu această descoperire, dar aceasta este de scurtă durată. Uneori, după ce află, se supără nu o să mai vină Moșu și îl vor înapoi. Cea mai mare tristeţe, spune cercetătorul în ştiinţe umaniste Bronwyn Fees de la Universitatea din Kansas, o manifestă părinţii, aceea că nu pot perpetua magia poveştii lui Moş Crăciun.

Când şi cum le spunem copiilor adevărul“?

Conform unui studiu efectuat de Parenthood.com, la întrebarea dacă părinţii ar trebui să le spună copiilor adevărul despre Moş Crăciun‚ s-au identificat trei tipuri de răspunsuri: 50% au spus că îi lasă creadă până ce vor afla copiii singuri; 30% au susținut că nu le spun imediat, îi lasă creadă o vreme, iar 20% că le spun adevărul de îndată ce ei află povestea despre Moş Crăciun.

Unii specialişti recomandă demontarea mitului despre Moş Crăciun cât mai repede posibil. Alţii, în schimb, recomandă să-i spui copilului adevărul despre Moş Crăciun când el începe să pună întrebări.

Copilul tău fie va recunoaște pantofii unchiului sau vocea vărului tău, fie îi vor spune copiii mai mari, care deja sunt ,,cunoscători“. De aceea, este bine să fiți pregătiți pentru discuția despre Moș Crăciun.

Informaţii utile înainte de discuţia despre Moş Crăciun

Gândeşte-te la propriile sentimente, la experienţa ta, fii conştientă de nevoile copilului tău şi apoi acţionează. Este potrivit să-i spui ceea ce se potriveşte familiei tale. Îi poți spune copilului tău despre Moş Crăciun înainte de a afla de la alţii. Sunt unii care pot so facă în locul tău, cum ar fi colegii de clasă, vecinii, poate profesorii.

Convingerea sinceră a copiilor că există Moş Crăciun şi el e magic este un fenomen puternic. Prin natura lor, copiii sunt exploratori, curioşi. Ei încep să-și pună mai multe întrebări dacă lucrurile nu se leagă. Fantezia şi magicul sunt componente normale ale universului primei copilării. Când ele încep să devină străvezii, e momentul să îi spui adevărul, chiar dacă răspunsul întristează copilul.

Când copiii încep să pună întrebări, îi puteţi întreba: „Tu ce crezi?“ Atunci afli despre adevăruri acceptabile,  pe care copiii tăi sunt pregătiţi să le audă.

,,Alimentaţi credinţele copilului şi acceptaţi toate ideile lui“, a sugerat Hoover. Lăsaţi-i  vorbească şi să îşi răspundă la propriile întrebări.

Explicați-le că Moșu reprezintă spiritul Crăciunului. De exemplu, puteți practica genul acesta de discurs dacă simțiți că se potrivește copilului: ,,Moș Crăciun este magic pentru cei care cred în el. Este real atât timp cât vrei tu. Cei care spun că nu există au dreptate, pentru ei nu mai există. Dar, dacă tu vrei să crezi în el, așa cum cred și eu, el o să existe în inimile noastre. Poți să îl păstrezi pe Moșu în inima ta atât cât vrei. Și să ne pregătim cu bradul în fiecare an pentru cadouri. Ce zici?“

Utilizaţi discuţia ca fiind o ocazie de a împărtăşi un secret cu propriul copil pe care acum are şansa să îl păstreze. Vorbiţi cu el cum ar putea să păstreze magia lui Moş Crăciun şi în relaţia cu fraţii mai mici. Îi puteţi arăta cadourile de la Moş pentru toţi membrii familiei. El se simte bine că i-aţi oferit încredere, iar mai târziu, copilul poate să găsească un amuzament uitându-se la fratele mai mic cum se bucură de darurile Moşului.

Evită mesajele de tipul: ,,Moş Crăciun aduce daruri doar dacă eşti cuminte“, ,,Moşul te urmăreşte tot anul şi vede tot ce faci“. Ambele concepte sunt făcute să sperie copiii mai mult decât să-i facă să se bucure de povestea Crăciunului. Alegeţi versiunea poveştii care se potriveşte cel mai bine cu valorile voastre.

Folosiți-vă de ,,salvatorii“ lui Moș Crăciun, respectiv de cei care vor să fie complici la aducerea darurilor sau la a pune ciocolata în ghetuțe, în timp ce toată lumea doarme.

știți povestea lui Moș Crăciun – este de ajutor dacă o să fiți întrebați sau o să-și dea seama copiii că Moșu este de fapt vecinul sau unchiul ori tatăl prietenei tale celei mai bune… Magia și mitul Crăciunului ajută copiii să creadă în generozitate, anonimat, ideea de a face bine și de a semăna iubire în jur.

Sunt copii care nu vor să creadă nu există – dacă spun ,,pentru mine există, eu vreau să vină Moșu cât mai mult posibil“, atunci știți sigur că nu sunt pregătiți emoțional pentru un adevăr atât de crud. Și este perfect normal să fie așa.

Rămân magia și poveștile

,,Părinții ar trebui să nu se îngrijoreze că mitul Moș Crăciun va fi deconspirat, de când și cum să le spună copiilor. Acest mit nu este dăunător, spun specialiștii în dezvoltare umană și familială de la Universitatea din Utah. Dr. Glen Jenson afirmă: ,,Copiii trec printr-o tranziție graduală de la a crede în magie la a nu crede în ea. Să însoțești copilul în poveste îi permite acestuia să se alăture adulților în conspirația de a face alți copii fericiți. O atitudine jucăușă  a părinților permite copiilor o tranziție ușoară. La vârsta de 7-8 ani, copiii sunt gata să înțeleagă Moș Crăciun reprezintă spiritul dăruirii și generozității“.

,,Copiii sunt mândri de această descoperire intelectuală. Este o piatră de încercare pentru ei să treacă de la poveste la realitate. Ce rămâne sunt magia și poveștile legate de Crăciun, e de părere Ann Austin.

Povestea lui Moș Crăciun este așa de populară, încât copiii vor fi mereu fascinați să asculte povești magice. Tratându-i cu dragoste, copiii voştri pot spune când vor fi mari că nu s-au simţit trădaţi pentru că v-aţi deghizat sau l-aţi ,,inventat“ pe Moş Crăciun. De fapt, vor fi recunoscători părinţilor pentru atmosfera de joc şi magie  creată în timpul sărbătorilor de iarnă cu ajutorul Moşului. 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns