Esti aici
Femeia.ro > Familie > Familie clan?

Familie clan?

S-ar părea că o relaţie armonioasă şi de durată este un obiectiv tot mai greu de atins în zilele noastre. De ce oare? Uneori, chiar din cauză că nu înțelegem ce înseamnă un cuplu.

Toți ne dorim o relaţie stabilă şi de lungă durată cu un partener alături de care să evoluăm, lângă care să ne simțim împliniți şi fericiți. Cu alte cuvinte, să ne bucurăm de o relaţie de cuplu armonioasă. Simpla dorinţă nu este însă suficientă, ci e nevoie de implicare, asumarea angajamentelor, de eforturi şi compromisuri. Apoi, armonia între partenerii de cuplu nu depinde doar de unul din ei, ci este rezultatul eforturilor ambilor parteneri, al respectării dorinţelor celuilalt, al stimei reciproce şi încrederii în cel de lângă tine. Iar cum viaţa nu e întotdeauna colorată doar în roz, armonia în cuplu înseamnă capacitatea de a accepta unele neajunsuri, de a evita ori rezolva eventualele conflicte.

Pentru un bun început

Dacă priveşti cu atenţie în jur, vei observa că în fiecare familie se respectă anumite reguli, fie ele nescrise. Chiar dacă nu le poţi transpune aidoma în relaţia ta întrucât fiecare individ este unic şi orice familie este specială în felul ei, pentru a convieţui în armonie şi bună înţelegere cu partenerul, n-ar fi rău ca măcar să eviţi cele mai frecvente greşeli, dovedite a fi ireparabile, săvârşite din start de protagoniştii cuplurilor destrămate.

1. Familia înainte de toate

Sună frumos doar dacă e vorba de relaţia dintre partenerii dornici să-şi întemeieze o familie sau care tocmai au făcut-o. Dacă însă aceasta este deviza unuia din ei cu referire la familia-clan din care face parte, reprezentând câteva generaţii (bunici, părinţi, fraţi) ale căror principii, păreri, tradiţii trebuie respectate de toţi membrii ei, o asemenea idee călăuzitoare ar putea fi o piedică serioasă în constituirea unei relaţii de cuplu armonioase şi de durată cu unul dintre aceştia. Aşa se întâmplă mai ales când proaspeţii parteneri locuiesc cu părinţii unuia din ei, cu o soră, un frate ori cu bunica sau bunicul acestuia. Iar asta, întrucât e foarte posibil ca familia extinsă, conservatoare, să aibă tendinţa de a-şi subordona noul cuplu, încercând să-i impună regulile şi tradiţiile noului membru abia intrat familie. Dacă regulile după care se conduce aceasta sunt foarte stricte, ignorându-se individualitatea şi dreptul la propria experienţă de viaţă al fiecăruia dintre membrii ei, e foarte posibil ca pe parcurs relaţia de cuplu în care s-a antrenat unul dintre ei să se răcească atât de tare încât în cele din urmă să dispară orice urmă de bucurie de a evolua alături și împreună cu celălalt.

Soluţie. Nu lua decizii singură, consultă-ți partenerul şi convinge-l, prin propriul exemplu, să facă la fel!


2. Cât mai multă independenţă

Cu o condiţie: să nu fie prea multă. Altfel, s-ar părea că strică. Mai ales când ambii parteneri respectă independenţa celuilalt până când unitatea de cuplu dorită începe să pălească înainte de a se fi închegat. Fiecare dintre ei, mult prea preocupat de propriile dorinţe, plăceri şi interese, va face ca fisura ce va apărea la un moment dat în relaţia lor să se adâncească tot mai mult exact din această cauză. Şi se va tot adânci până când vor avea senzaţia că nu mai au nimic în comun. În afară de copii, în cazul în care există. Iar aceştia vor avea cel mai mult de suferit, întrucât cuibul familiei se va fi răcit înainte să le fi crescut aripi cu care să zboare pentru a-l părăsi.

Soluţie. Acordă atenţie propriei persoane, având însă în acelaşi timp grijă ca prin asta să nu acţionezi împotriva intereselor şi dorinţelor partenerului de viaţă. Sau a copiilor.

3. Totul ca la început

E tentant, însă asta nu duce nicăieri. Nici tu, nici partenerul nu vreţi să renunţaţi la obiceiurile pe care le aveaţi înainte de a forma un cuplu? Cu timpul, un asemenea mod de viaţă va intra în obişnuinţă şi vă va fi foarte greu să renunţaţi la el. De exemplu, înainte de a forma un cuplu, partenerul avea obiceiul să-şi petreacă sâmbetele mergând la o bere cu amicii, iar tu mergeai la cursuri de dans cu prietenele. Dintr-un motiv sau altul, de la un moment dat, tu nu te vei mai bucura de un asemenea răsfăţ, însă partenerul nu vrea să renunţe la vechiul obicei. Iar asta te cam irită şi te supără, nu-i aşa?

Soluţie. Înainte de toate, abordarea subiectului. Dar, atenţie, cu tact şi sinceritate! Soluţii de rezolvare a problemei sunt multe, corectă va fi însă cea asupra căreia veţi conveni amândoi.

Greutăţile se depăşesc împreună

Cum altfel dacă nu prin comunicare? Când aceasta este defectuoasă sau lipseşte, nici tu, nici partenerul nu veţi şti ce îl deranjează pe celălalt şi nici cu ce greşiţi în ce faceţi şi celuilalt nu-i place. Apoi, e cunoscut că discuţiile sincere între partenerii de cuplu fac ca greutăţile să fie mai uşor de depăşit. Pentru o discuţie sinceră, e nevoie însă de încredere, doar aşa relaţia de cuplu poare fi una armonioasă. Altfel, lipsa de încredere creează mai întâi nelinişte şi confuzie, iar apoi un hău de neumplut și de netrecut, iar asta înseamnă dezbinare.

Ţi-e cunoscut proverbul vorba dulce mult aduce? E valabil şi în ce priveşte comunicarea în cuplu. Găseşte momente potrivite pentru a zice cu tact ce vrei. Fii sinceră şi spune când nu-ţi convine ceva, dar nu acţiona cu impulsivitate şi nici n-o face cu ostilitate. Şi nu uita că tonul contează!

Citește și:

Relațiile dintre frați la maturitate

Fii tu, fii mireasa perfecta!

Când iubirea lasă răni

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/02.04.2015

Autor: Olga Svenuneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns