Esti aici
Femeia.ro > Familie > Vacanța cu copiii

Vacanța cu copiii

Pentru mulţi părinţi, varianta trimiterii copilului la bunici este cea mai liniştitoare. Din toate punctele de vedere. Mai întâi pentru că acolo, la bunici, copilul e în siguranţă, mănâncă ce şi cum trebuie, este supravegheat şi răsfăţat.

Copiii vor și altceva, nu doar… trei luni la bunici. Vor să-și petreacă măcar o parte de vacanță cu voi, părinții. Chit că au trei sau 13 ani, sunt plini de energie și vor să aibă activități împreună cu tine, împreună cu voi. Să simtă că e vacanță, nu doar mai mult timp din zi de stat în preajma voastră. Că vrei să-ți încarci bateriile pot pricepe, dar să faci chestia asta zăcând aproape cât e ziulica de lungă în șezlong sau căscând ochii prin muzee nu mai pricep. Cum procedăm?

La mare.

Că e în România, în Bulgaria sau în mult frecventata Grecie, marea e un fel de „must have“ în vacanța de vară. „Copilul are nevoie de soare, de vitamina D, de aerosoli“, zici și justifici în felul ăsta dorința ta de a zace, cum aminteam, pur și simplu, ascultând valurile și însorindu-te pe toate părțile. Dar copilul se plictisește temeinic la plajă. Cât e preșcolar, îl păcălești cu o găletușă. Dar mai târziu? Încep inevitabilele NU-uri: nu la apă singur, nu în nisip prea energic că „o împroști pe doamna“, nu cu mingea că deranjează. Și tot așa. Soluția? Interacțiune continuă și nu mai mult de două ore pe plajă. Sau, dacă e mai mare, o înțelegere: azi mergem la plajă, eu stau pur și simplu, tu te duci cu tati la valuri, iar mâine mergem la piscină, unde poți face cam ce dorești.

La munte.

Aici e mult mai simplu și, cu siguranță, ceva mai solicitant pentru voi, părinții: drumeții, jocuri, ierbar, insectar, un pic de escaladă. Dacă îți dorești totuși câteva zile de stat cu privirea spre piscuri, soluția este să găsești o pensiune care găzduiește familiști. Copilul se împrietenește cu alți copii și-și fac jocurile singuri. Se poate merge pe recomandări sau, când rezervi camerele, testezi gazdele cum stau cu musafirii care n-au nevoie de carte de identitate. E bine să cauți pensiuni care au și un minimum de utilități pentru copii: loc de joacă, un panou de baschet, poate o minitiroliană.

În străinătate.

Tu, adult, vrei să vezi cât mai multe: străzi, muzee, locuri despre care ai citit ori auzit. Copilul bate străzile cu voi o zi sau două, chiar cinci, șase zile, uimit și el de un alt mod de viață, de faptul că oamenii se înțeleg (asta, când e mai mititel) într-un limbaj din care el nu pricepe nimic, de case ciudate și tot așa. Dar la un moment dat se plictisește. Vrea să se joace, că de-aia-i copil, nu? Soluția? Interesează-te întotdeauna despre locurile care i-ar plăcea: muzee ale științei (sunt cam peste tot) cu tot felul de experiențe pe care le fac chiar ei, copiii, locuri de joacă mai altfel, plimbări cu barca, bicicleta, parcuri cu statui vivante. Ba chiar și de cunoștințe, amici români pe care i-ați putea întâlni o dată sau de două ori. Copilului în străinătate îi face o plăcere nebună să audă din nou vorbindu-se… românește. Dacă amicii cu pricina au copii de vârsta copilului tău, vacanța lui va fi desăvârșită.

Nu ignora școlile de vară! Există din ce în ce mai multe oferte de ateliere, expediţii pe termen scurt, cursuri sportive. Totul e să ai suficient capital, pentru că, într-adevăr, sunt cam scumpe.

Acasă

Poate prindeți câteva zile de concediu acasă. Adică nu plecați nicăieri. În loc să deplângi situația (poate n-au fost bani destui, poate trebuie să rămâi în oraș chiar și în concediu), gândește-te că-i poți oferi copilului tău o vacanță aici și acum, să zicem:

√ o excursie cu bicicleta până la marginea oraşului sau într-un parc mai mare, urmată de picnic;

√ organizează cu alți câțiva copii și părinți, în parc sau în pădure, o întrecere de orientare turistică.

√ învață-l jocuri de societate (cărți, rummy, table, monopoly) pe care să le joace cu prietenii rămași (și ei) în oraș.

Mersul în tabere, chiar de la vârste mici, e foarte important. E momentul când copilul învaţă să se descurce, să-şi facă prieteni, să fie independent. Plus locurile, jocurile noi și responsabilităţile.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr27/07.07.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Vacanța cu copiii

  1. Mai conteaza unde calatoresti cu copilul? Important este sa va simtiti bine si sa va apropiati unul de celalalt. Recomand si alte jucarii pentru copii, nu numai clasicele galetuse! In rest, sunt de acord cu articolul! 😀

Lasă un răspuns