Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Arsurile solare, soluții naturale la îndemână

Arsurile solare, soluții naturale la îndemână

Berea și iaurtul sunt două soluții rapide pentru a calma arsurile solare, dar nu singurele! Poți alina usturimea folosind creme speciale, dar și în mod natural.

Arsura solară înseamnă usturime, durere, adică suferință. Expunerea îndelungată la soare, mai ales fără o protecție adecvată tipului de piele, provoacă inflamație, roșeață sau chiar bășici. Dincolo de această afectare a pielii, crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Pentru a ne proteja pielea de arsuri, ideal este să folosim o cremă cu SPF 50 în primele zile de plajă și apoi o protecție mai mică. Există însă situații când arsurile apar și e importat să știi cum reduci senzația neplăcută și să ajuți pielea să se vindece mai repede.

Dușul rece calmează arsurile solare

Când simți că pielea ia foc, fă un duș răcoritor. Dacă ți se pare prea rece, încearcă o baie cu apă la temperatura camerei. Poți adăuga câteva picături de ulei de măsline, bogat în vitamina E, ce ajută pielea să se hidrateze și să se vindece.

Evită săpunul când ai arsuri solare

Pielea arsă este deja deshidratată, iar săpunul n-ar face decât să accentueze această problemă, adâncind suferința. Evită săpunul măcar pe zonele arse și folosește-l doar pentru zona axilei. Lasă apa să curgă pe piele timp de câteva minute și cu siguranță va fi curățată de transpirație și impurități. Deși poți alege un gel de duș cremos, când inflamația este mare, renunță și la el.

Bea mai multă apă

Arsura determină corpul să atragă apa la suprafața pielii pentru a compensa deshidratarea, văduvind restul organelor. Așa că bea mult mai multă apă pe parcursul următoarelor zile pentru a compensa această carență internă.

Soluție din farmacie

Medicii spun că putem folosi și o cremă cu hidrocortizon ușoară, de concentrație 1%, pentru calmarea arsurilor și durerilor.

Fă o baie cu clor

Sună extrem de bizar, însă, într-o concentrație mică, clorul are efect antiinflamator și antimicrobian. Este nevoie de un sfert de cană de clor la 40 de litri de apă la temperatura camerei. Nu numai că îți va liniști pielea arsă, dar te vei și proteja împotriva dezvoltării unei infecții mai grave.

Momentul ideal pentru tratamentul arsurilor solare

Există multe formule „aftersun“ care răcoresc, calmează arsura și ajută pielea să se regenereze. O astfel de cremă este ideală, dar poate fi folosit și un lapte de corp hidratant. Momentul aplicării este foarte important: când pielea este încă umedă, pentru a fi bine absorbită și pentru a mări nivelul de hidratare. Loțiunile cu argint coloidal sunt excelente pentru reducerea inflamației,  iar la fel sunt cele cu Aloe vera. Cercetările arată că Aloe vera vindecă rapid arsurile de gradele I și II, oferind și senzația de răcorire.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Scapa de arsurile stomacale

Adevărat și fals despre soare și protecție UV

Comments

comments

Lasă un răspuns