Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Frumusețea la extreme. Despre ingrijire, limite si excese

Frumusețea la extreme. Despre ingrijire, limite si excese

Frumusețea la extreme – Lumea se împarte între bine și rău, există urât și frumos, practic și inutil, liber sau constrâns. Întotdeauna sunt doi poli, iar la fel e în ce privește frumusețea.

Sunt femei care exagerează cu fardurile, tratamentele de înfrumusețare și operațiile estetice pentru a căuta frumusețea veșnică și altele care aleg să nu se îngrijească pentru că valorizează naturalețea sau pentru a se elibera de constrângeri. Există o problemă în ambele direcții − și nu de estetică, ci ea reflectă un disconfort exterior.

Epilare sau un aspect natural?

Eliminăm părul de pe corp în primul rând din motive de igienă. Estetica este un beneficiu. Unele activiste feministe vin cu argumente pro aspect natural: știe natura de ce a lăsat păr în unele zone, vrem să ne simțim libere și nu constrânse de norme sociale, ce e natural nu poate fi dezgustător, ci apreciat… Evident, sunt alții care spun că nu e de acceptat în era tehnologiei, că e dezagreabil pentru o femeie și că era de folos doar pe vremea când oamenii trăiau în peșteri și nu aveau haine. Și pentru a opri transpirația.

Argumente pro epilare

  • O axilă epilată, fie că vorbim de bărbați sau femei, va fi mai ușor îngrijită și deodorantul va acționa mai eficient ajungând în întregime pe piele!
  • Crema de corp va hidrata mai bine o piele fără păr.
  • Purtarea fustelor scurte sau midi lasă la vedere picioarele, iar cu păr nu sunt tocmai o priveliște plăcută.
  • Catifelarea și pielea fină sunt atribute ale feminității.
  • Bikinii minusculi și din dantelă nu merg decât cu o piele curată, lipsită de păr.
  • Epilarea parțială sau braziliană reduce transpirația și mirosurile neplăcute.

Epilarea are și riscuri

Sunt multe situațiile în care excesul de frumusețe dăunează grav sănătății! Și în ce privește epilarea. Multe femei vor să evite ciupercile sau infecțiile ce ar putea apărea în urma epilării la salon și folosesc lama pentru îndepărtarea părului nedorit. Însă, dacă nu o schimbă frecvent, dacă nu o curăță bine după folosire sau atunci când apar răni, lama poate fi la fel de periculoasă. E la modă epilarea definitivă, dar contează mult aparatul, cine face acest tratament, culoarea pielii și a părului. Chiar dacă toate regulile sunt respectate, pot apărea pete pe piele din cauza alterării pigmenților, mai ales dacă te expui la soare înainte sau după acest tratament. Pot apărea și infecții în cazul în care pielea nu este bine îngrijită după epilare.

Sfat: respectă indicațiile cosmeticienelor și dermatologilor, păstrează igiena după epilare, îngrijește pielea cu produse care limitează dezvoltarea bacteriilor și au efect calmant.

De la unghii neîngrijite la unghii false

Unghiile lungi, netăiate și necurățate nu sunt frumoase nici la bărbați! Însă unghiile curățate și tăiate înseamnă nu doar îngrijire, ci și sănătate. Mizeria de sub unghii ajunge ușor pe tot ce atingem, inclusiv pe mâncare. La polul opus, cele care aleg unghiile false își doresc perfecțiune, însă și ele  afectează sănătatea în mai multe feluri. Lampa UV folosită frecvent chiar poate duce la apariția cancerului, dar mai ales la uscarea pielii. Unghia naturală nu mai respiră, este pilită și, prin urmare, afectată. Iar atunci când unghiile sunt prea lungi, se schimbă centrul de greutate și se produc rupturi din carne ale unghiilor.

Chiar și cele care-și schimbă des culoarea lacului clasic greșesc, pentru că acetona afectează și ea structura unghiei. Concluzia este: ce-i prea mult strică!

Sfat: poartă unghiile curate, cu sau fără lac, protejează-ți unghia cu lac înainte de oja colorată și fă-ți manichiură semipermanentă sau gel doar la ocazii, adică foarte rar!

Buze la extrem

Prea pline, buzele au un aer artificial și puțini le apreciază aspectul. În plus, atunci când este introdusă o cantitate prea mare de acid hialuronic dintr-o singură injectare, buzele se pot necroza! Dar nici niște buze crăpate și cu o streașină de fire fine de păr nu sunt tocmai o priveliște plăcută.

Sfat: epilează buza superioară cu ceară, aparatul electric sau penseta dacă e vorba de câteva fire. Orice metodă ai alege, dezinfectează zona după curățare și aplică o cremă calmantă pentru e evita iritațiile.

O pădure de gene

Când natura te-a înzestrat cu o pereche de gene dese și negre, îți poți permite luxul să renunți la mascara, dar, dacă genele naturale sunt subțiri, scurte și rare, genele false par cea mai bună soluție. Deși sunt variante care aduc un aspect natural, multe femei aleg gene atât de groase și lungi, că par un pămătuf care îngreunează pleoapa și umbrește ochiul.

Sfat: există mascara care încarcă suficient genele, dar și fire artificiale care par naturale. Mai puțin înseamnă mai mult.

Părul, de la sălbatic la perfect întins

Dacă unele femei arată ca și cum nu s-ar fi întâlnit niciodată cu o perie de păr, altele își doresc ca aspectul lui să atingă perfecțiunea. Părul neperiat zilnic strânge praf, particule poluante și sebum. Toate acestea afectează firul de păr, dar și sănătatea scalpului. Pe de altă parte, folosirea excesivă a plăcii distruge părul și vom obține un păr uscat, greu de îmblânzit și cu vârfuri despicate. Nu trebuie să facem o virtute nici din faptul că dăm prea mult importanță și nici atunci când spunem că pentru noi aspectul nu contează. Aspectul contează atât pentru cum te văd și percep cei din jur, cât și pentru stima de sine!

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns