Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Lecția de colorare cu Sorin Stratulat

Lecția de colorare cu Sorin Stratulat

Deşi pentru orice specialist care se respectă vopsirea acasă este un subiect foarte sensibil, Sorin  Stratulat, ambasador L’Oréal Professionnel, a acceptat provocarea şi ne oferă cele mai bune sfaturi despre cum să ne colorăm părul singure, fără a avea parte de accidente.

Colorarea părului nu-i o joacă de copii, cum ar părea la prima vedere. Dacă auzi un specia­list vorbind despre culori, despre combinaţii în procente şi teoria culorilor având ca punct de plecare nuanţele pe care părul natural le are, vopselele şi culoarea pe care o doreşti, îţi dai seama că vopsitul e o artă în care tehnica, talentul şi experienţa cântăresc greu. Vopsirea la coafor are nenumărate avantaje, însă foarte multe femei aleg să-şi coloreze părul acasă. „Nu putem ignora numărul mare de femei care decid să facă acest lucru acasă, din diverse motive: lipsa timpului, costul mai mic, neîncrederea în serviciile oferite de un salon, experienţele mai puţin plăcute din trecut, comoditatea. Iar lista poate continua. Deşi votez întotdeauna în favoarea produselor profesionale, recunosc că există pe piaţă şi produse bune pentru vopsirea acasă. De cele mai multe ori nu vopseaua este problema, ci aşteptările nerealiste ale clienţilor, neînţelegerea propriei tipologii de păr şi modul greşit de aplicare“, ne spune Sorin.

Interzis la domiciliu

Mai întâi, aş vrea să clarific ce consider că poţi face acasă şi ce nu:

Decolorarea – obligatoriu trebuie făcută doar în saloane, de către persoane cu experienţă, nici nu ştiu de unde să încep cu ce ar putea să meargă rău dacă te apuci să faci asta singură!

Şuviţele/ombre/balayage – doar la salon! Produsul folosit nu contează atât de mult cât (mai ales) tehnica utilizată (pentru asta merg stiliştii la cursuri!).

Schimbarea de culoare – doar la salon! Acasă, probabilitatea să dai greş şi să-ţi deteriorezi părul este mare.

Undă verde acasă

Vopsirea în culoarea naturală (pentru luciu sau acoperirea firelor albe) – o poţi face singură, cu condiţia să nu te îndepărtezi cu mai mult de două tonuri mai închise sau mai deschise faţă de culoarea naturală.

Retuşul tâmplelor şi cărării principale (când rădăcinile cresc foarte repede) se poate face acasă, însă aplicând vopseaua strict pe aceste zone, nu pe tot scalpul.

Nuanţarea blondului – cu condiţia să foloseşti un produs special pentru asta.

Tehnici profesioniste

Acum, că ne-am lămurit cu ce şi unde poţi face vopsirea, iată care sunt operaţiunile de făcut acasă:

1 Cumpără o pensulă bună de vopsit, un pieptăn cu codiţă, o perie de descurcat şi un bol de plastic. Poţi folosi şi un vas din ceramică (nu pune vopseaua în vase de metal fiindcă oxidează).

2 Alege din catalogul de culoare nuanţa care îţi place, dar mai întâi identifică nuanţa ta naturală în catalog şi compar-o cu cea la care vrei să ajungi. Dacă vrei o culoare cu peste două tonuri mai deschisă sau mai închisă decât nuanţa ta naturală, nu este o idee bună să faci această schimbare de una singură. Apelează la un stilist măcar pentru o consultaţie.

3 Asigură-te că ai totul la îndemână când te apuci de treabă.

4 Îmbracă-te într-un tricou la care poţi renunţa uşor dacă se pătează.

5 Piaptănă bine tot părul, pentru a-l descurca şi netezi.Respectă amestecul indicat de producător şi, dacă eşti la prima vopsire (apropo, îţi recomand să apelezi la serviciile unui salon), fă un test de alergie (aplică puţin produs în spatele urechii şi stai aşa minimum cinci minute – dacă nu simţi nimic, poţi continua operațiunea).

Când culoarea este mai deschisă decât culoarea ta naturală, începe aplicarea vopselei de la ceafă (foloseşte o oglindă, ca să vezi dacă ai aplicat peste tot). Explicaţia este că în creştet căldura emanată de scalp este mai mare decât în spate şi părul din creştet întotdeauna se va deschide.

Dacă, în schimb, culoarea este aceeași sau mai închisă decât cea naturală, poţi începe din faţă.

8 Când colorezi doar rădăcina, aplică vopseaua doar pe ea, nu vopsi tot părul de fiecare dată fiindcă îl vei satura cu pigment şi nu va mai străluci sau (şi mai rău) îl vei deteriora!

9 Aşteaptă timpul recomandat de producător (pune o alarmă ca să eviţi orice întârziere) şi în ultimele cinci minute fă o emulsie a vopselei pe tot părul (adaugi apă şi masezi rădăcina până se face o spumă şi o distribui pe toată lungimea părului). Această manevră va pigmenta și restul părului şi îi va aduce un plus de strălucire.

10  La final, clăteşte şi spală părul şi scalpul cu şampon, clăteşte din nou şi aplică tratamentul. Clăteşte şi… gata!

Nuanţele fiecărei vârste

Culoarea este ceva intim, propriu fiecărei persoane, şi are capacitatea de a ne schimba (avantajându-ne sau nu). Este şi un mod prin care suntem percepuţi.

La modul general, între 20 şi 30 de ani încercăm multe lucruri, suntem într-o perioadă de căutări, de răzvrătire, de egoism şi dorim lucruri care să fie unice, speciale, nemaivăzute. Din punct de vedere coloristic, am cliente care mai mult ca orice îşi doresc să fie în trend, care vor să fie de fiecare dată altfel!

După 30 de ani, începem să ne maturizăm, să acordăm importanţă sănătăţii, să ne preocupăm de carieră şi familie. La această vârstă sunt mai des cerute de către cliente culorile naturale, chiar dacă vorbim de nuanţe deschise.

După 40 de ani, ne dorim mai multă sănătate şi îngrijire. Alocăm mai mult timp dezvoltării personale, ne cunoaştem mai bine şi dorim mai puţin să-i impresionăm pe alţii. Femeile îşi dau seama că toate culorile sunt în regulă, dar selectează ceva care le defineşte, care le exprimă interiorul, iar mascarea semnelor tre­cerii timpului devine prioritară. Clientele mele îşi doresc mai degrabă calitate şi îngrijire decât să fie în trend!

După 50 de ani, cred că ne dorim mai multă luminozitate, de aici povestea că o femeie din această categorie de vârstă ar trebui să se tundă scurt şi să se facă blondă. Cred că aici este vorba de un punct critic, în care intervin acceptarea şi asumarea schimbărilor la nivelul pielii şi părului. Este important să vedem cum putem îmbunătăţi – altfel, riscăm să cădem în penibil. Personal, cred că blondurile calde sunt potrivite şi se armonizează foarte bine cu nuanţa pielii.

Citește și:

Laurent Tourette, hair-stilist: Femeile din Romania sunt cochete

Trucuri de hairstilist pentru un par sanatos

Cum te porti cu stilistul?

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock, PR

Comments

comments

Lasă un răspuns