Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > SPF, secrete și sfaturi pentru o vară de vis

SPF, secrete și sfaturi pentru o vară de vis

SPF = tinerețe + sănătate. Așa am putea rezuma beneficiile aduse de factorii de protecție solară din produsele cosmetice folosite în fiecare zi din această vară.

Protecția solară trebuie aplicată pe piele și atunci când te expui soarelui mai mult de o oră. Și cum tenul este văzut de soare în fiecare zi, trebuie să-i acorzi o atenție deosebită. Găsim SPF în foarte multe creme hidratante de zi, dar și în fondurile de ten, nu doar în cremele pentru plajă. Sunt formule delicate, care se aplică ușor și nu sunt grase sau lipicioase. Însă atunci când facem plajă sau mergem la munte, intră în acțiune alte reguli de protecție. SPF-urile au și ele secretele lor, dar cunos-cându-le putem trece peste vară cu pielea fină și perfect sănătoasă.

Norii nu te apără, dar SPF-ul da!

Folosește protecție solară în fiecare zi, chiar dacă este înnorat. Pentru plajă, ai nevoie de echivalentul unui pahar de cremă pentru a-ți proteja eficient pielea. De asemenea, folo-sește și un balsam pentru buze sau un ruj care să conțină un SPF cât mai ridicat. Ideal este să aplici crema cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare.

Pericolul vine de unde nu te aștepți

Fii atentă la apă și nisip. Aceste supra-fețe reflectă razele soarelui, crescând riscul apariției arsurilor. Bebelușii mai mici de șase luni trebuie să fie complet acoperiți și ținuți la umbră, pentru că organismul lor se reshidratează foarte -repede. Cremele de protecție se pot aplica pe zonele -descoperite.

Umbra te avertizează

Știi deja că intervalul dintre orele 11 și16 este periculos pentru expunerea la soare, dar poate fi destinat relaxării și odihnei. Însă poți observa ușor când soare începe să capete putere prin dimensiunea umbrei. Când -umbra ta este mai mică decât tine, -razele devin periculoase și trebuie să te retragi la umbră!

Ținuta de plajă, care ține loc de SPF

Deși sunt la modă pantalonii scurți și bluzele cu bretele, cămășile cu -mâneci lungi și pantalonii lungi
te vor proteja de arsurile solare și de bronzul cu „mânecuțe“, pe care-l capeți în drum spre plajă. Accesorizează-te și cu o pălărie, pentru a-ți pune la adăpost părul.

Atenție la zonele vulnerabile!

Linia părului, gâtul, ceafa, nasul, -urechile, genunchii și labele picioarelor sunt zone care rămân, de cele mai multe ori, insuficient protejate și se ard. Asigură-te pe aplici cremă din abundență pe aceste locuri!

Și ochii trebuie protejați

Renunță dacă poți la lentilele de contact când mergi la plajă și folosește ochelari de soare cu protecție UV. Dacă ai nevoie de corecție, atunci e bine să investești în ochelari de soare cu dioptrii sau cu lentile heliomate cu protecție de sută la sută.

Ai grijă de păr!

De câțiva ani au apărut produse speciale de protecție pentru păr. De ce să te tunzi la sfârșitul verii, când poți să-ți aperi părul folosind produse cu SPF? Chiar dacă ți se par inutile, vei observa că părul își va păstra -aspectul mătăsos, va fi mai ușor de coafat și plin de viață. E suficient să aplici un astfel de produs o dată pe zi și seara să-l speli, răsfățându-l cu o porție generoasă de balsam.

De ce SPF ai nevoie?

Cu cât pielea ta e mai albă sau mai sensibilă, cu atât are nevoie de un SPF mai ridicat. E recomandat ca în primele zile să folosim un SPF 30 sau 50, indiferent de tipul pielii și apoi să reducem protecția când ne bronzăm. Un SPF 6 filtrează 75% din razele ultraviolente, nu e puțin, dar se poate și mai bine. SPF 15 filtrează 93%, SPF 30 filtrează 97%, iar SPF 50 doar 98%. Deși diferența între 30 și 50 nu e mare, un procent poate face diferența între sănătate și arsură sau cancer!

Roșeața este arsură

Mulți cred că așa se obține bronzul, că mai întâi pielea se înroșește. -Nimic mai fals, studii arată că atunci când pielea se înroșește, ADN-ul se deteriorează. Dacă pielea ta se înro-șește, e un semn că nu ai folosit protecția corespunzătoare. Alege cel mai mare SPF și experimentează bronzul fără arsură!

Farfuria ideală pentru bronz

Alimentele te pot ajuta să-ți protejezi pielea și să capeți cel mai specta-culos bronz. Pe perioada verii e bine
să ai în fiecare zi în meniu alimente bogate în antioxidanți: struguri -negri, ardei, roșii, piersici, fructe de pădure.

Locuri cu soare intens

Soarele este mai puternic în funcție de locul în care îți petreci vacanța. Într-o țară apropiată de ecuator,
soare va fi mai puternic, iar pe piele vor ajunge mai multe raze UVB, ceea ce înseamnă că te poți arde foarte ușor. Și la munte este cam același -lucru, deși nu simți căldura, din cauza climei, soarele este mai puternic -decât la mare!

Rămâi protejată!

Dacă ești la plajă, aplică un nou strat de cremă la fiecare două ore sau după ce faci baie ori dacă ai -transpirat intens. Doar 10 minute de expunere la soare fără protecție, de trei ori pe săptămână, sunt suficiente pentru a-ți asigura necesarul de vitamina D.

Câteva recomandări de creme cu SPF

Lapte de protecție solară SPF Gerovital Sun 30; 52,81 lei

Cremă matifiantă pentru față Avon Care Sun+, SPF 50; 17,99 lei

Ulei autobronzant bifazic Garnier; 48 lei

Cremă cu SPF 50+ ultrarezistentă la apă și transpirație, La Roche-Posay; 90 lei

Cremă pentru soare antioxidantă SPF 30, Madara; 85 lei

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF, PR

Citește și:

Soarele, beneficii și neplăceri

Miturile expunerii la soare si adevarul gol-golut din spatele lor

Comments

comments

Lasă un răspuns