Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Busuiocul, planta iubirii

Busuiocul, planta iubirii

Folosit în special în bucătăria mediteraneeană, este greu să nu-l îndrăgești când te gândești la o salată Caprese sau la o porție generoasă de paste alintate într-un delicios și aromat pesto. Pentru că el, busuiocul, nu este doar planta pe care fetele și-o pun sub pernă pentru a-și vis ursitul, ci și ingredientul ale cărui arome și gust sunt foarte greu de confundat.

Puterile magice ale plantei cu frunze verzi, violet sau purpurii în formă de lance nu se regăsesc însă doar în bucătărie. Astfel că, folosit în infuzii, decocturi sau tincturi, are efect miraculos asupra sănătăţii.

Frunzele sunt bogate în compuşi antibacterieni și antiinflamatori cu rol important în boli cronice intestinale inflamatorii, artrită reumatoidă, osteoartrită sau artroze, febră, balonări, crampe sau indigestie, gripă sau răceală, având acţiune protectoare asupra vaselor de sânge și fluidificând secrețiile pulmonare. Este o adevărată sursă de vitamine (A, C, B1, B2, B3, C, K și E), inclusiv betacaroten.

Nu în ultimul rând, folosit crud, presărat în salate sau alte preparate, sub formă de infuzie sau decoct, busuiocul reduce oboseala mentală și stresul, durerile de cap, stările de nervozitate ori de neliniște, contribuie la eliminarea respirației urât mirositoare.

Sub formă de băi de aburi, busuiocul poate fi folosit pentru tratarea tenurilor sensibile, acneice. Distilat în apă, devine un tonic eficient pentru ten, iar sub formă de ulei esențial, în amestec cu un ulei sau unt de corp neutru, îmbunătățește aspectul pielii. Macerat la rece, busuiocul este aliatul tinereții fără bătrânețe.

Un plus de precauție se impune când se folosește concomitent cu un tratament pentru scăderea tensiunii sau înaintea unei intervenții chirurgicale, în timpul sarcinii sau alăptării.

În bucătărie, este folosit cu precădere în combinație cu roşiile proaspete, mozzarella sau alt tip de brânză moale, dulce sau acidulată şi un strop de oțet balsamic. Este ingredient principal în pesto, alături de semințe de pin și parmezan de cea mai bună calitate. Dar este surprinzător atunci când îl adaugi într-un gem sau sos de căpșune, zmeură sau prune. Limonada cu busuioc nu este doar extrem de savuroasă, ci aromele te vor învălui treptat și-ți vor aduce o mult așteptată răcorire.

Cannelloni cu ricotta și busuioc

tuburi de cannelloni

250 g spanac

250 g ricotta

10 frunze de busuioc

½ ceapă tocată fin

25 g unt

sare, piper alb

50 g parmezan/mozzarella

Pentru bechamel:

1 l lapte
50 g unt
50 g făină
sare, nucșoară

Călește ceapa în untul topit, adaugă spanacul și lasă-l pe foc 4-5 minute, cât să dea în câteva clocote. Dă deoparte, adaugă ricotta, busuiocul tăiat fin, sare și piper după gust și umple tuburile de cannelloni.

Pentru sos, topește untul și adaugă făina dintr-odată. Amestecă energic să nu se lipească și după 1-2 minute toarnă treptat laptele înfierbântat separat, continuând să amesteci pentru a dizolva cocoloașele. Adaugă un praf de nucșoară, sare și piper și lasă să dea în câteva clocote. Dă deoparte și, dacă totuși s-au format cocoloașe, trece sosul printr-o sită fină.

Pune jumătate din sos într-o tavă, așază tuburile de paste și toarnă restul de bechamel, presară parmezanul sau mozzarella rase și dă la cuptor 25-30 de minute. Poftă bună!

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto:pixabay.com

Comments

comments

Leave a Reply