Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Căpșuna, fructul inimos

Căpșuna, fructul inimos

Căpșuna, fructul inimos – Parfumate și gustoase, fructele cu forma unei inimi sunt preferatele sezonului. Nu doar pentru gustul lor minunat, pentru finețea pe care o dau unui desert, ci și pentru atu-urile pe care le au asupra sănătății.

Lunile mai și iunie, dar și sfârșitul de august și prima parte a lui septembrie ne aduc în dar căpșunele teribil de parfumate, cu gust dulce și răcoritor. Un singur castronel cu fructe proaspete face cât un pumn de medicamente. Și vitamine.

Au un conținut important de vitamine și minerale! Acidul folic, fierul, calciul, magneziul, vitaminele din complexul B, C, K, PP, fibrele sunt doar câteva dintre acestea, consumul fructelor în stare proaspătă fiind de ajutor în stările de slăbiciune, în afecțiuni pulmonare, astenii, insomnii. Facilitează, de asemenea, digestia.

Contribuie la arderea grăsimilor. Cu ajutorul unei substanțe, antocianina, depozitele de grăsime pot fi arse mai ușor. Nu în ultimul rând, datorită conținutului mic de calorii și mare de apă pe are le conțin, căpșunele sunt un aliat de nădejde când vrei să scapi de kilogramele în plus.

Asigură sănătatea ochilor. Conținutul important de antioxidanți previne apariția cataractei, iar vitamina C întărește retina și corneea.

Au rol diuretic. Datorită acestei calități importante, consumul de căpșune contribuie la eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol din organism, fiindu-le de ajutor persoanelor care suferă de gută, afecțiuni reumatice și renale, hipertensivilor.

Bune și pentru diabet. Fără a depăși porția de 250 de grame, căpșunele se numără printre puținele fructe pe care diabeticii le pot consuma. Spre deosebire de banane sau struguri, căpșunele nu au multe zaharuri, în pofida gustului dulce. De preferat este ca medicul diabetolog să fie consultat în privința momentului potrivit de consum al acestor fructe (gustare, în timpul mesei, dimineața etc.).

Aliatele frumuseții. Conținutul ridicat de apă, aproximativ 89%, transformă căpșunele într-un ingredient cu reale calități diuretice, de eliminare eficientă a toxinelor. Iar vitamina C ajută la producerea colagenului, ce asigură pielii elasticitate, la reducerea ridurilor. Aplicate sub formă de mască, căpșunele dau luminozitate tenului și îi sporesc frumusețea.

Ingredient pentru deserturi. Toate calitățile fructelor cu forma de inimă sporesc când sunt consumate în stare proaspătă. Chiar și în deserturi mult așteptate de întreaga familie: smoothie-uri, înghețate, creme aerate. Atenție însă, căpșunele pot provoca alergii!

Tartă cu vanilie și căpșune

400 g căpșune

Pentru aluat:

  • 125 g făină
  • 110 g unt rece
  • 25 g zahăr brun
  • 1 lingură cu lapte
  • 1 praf de sare

Pentru cremă:

  • 3 gălbenușuri
  • 250 ml lapte cald
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 30 g zahăr pudră
  • 20 g amidon
  • 25 g unt

Amestecă într-un robot toate ingredientele pentru aluat, înfoliază-l și dă-l la rece măcar 30 de minute. Întinde-l apoi în forma de tartă și coace-l până capătă o culoare rumenă.

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, amidonul și vanilia. Toarnă deasupra, încet, laptele cald și omogenizează, apoi pune amestecul pe baie de aburi. Ține pe foc până crema capătă consistență. Dacă a făcut cocoloașe, trece crema prin sită, apoi încorporează untul.

Toarnă crema în coaja de tartă, nivelează și decorează din belșug cu căpșune feliate.

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Leave a Reply