Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Carob, păstaia fermecată

Carob, păstaia fermecată

Carobul sau roșcovul este un arbore ornamental originar din zona mediteraneeană cu fructe comestibile sub formă de păstăi. Fructele cqrobului au nevoie de 12 luni pentru a se coace complet. Mai puțin folosite, roșcovele au numeroase proprietăți, minerale și vitamine benefice sănătății și, nu în ultimul rând, se pot transforma într-un desert minunat.

La recoltare, păstăile de carob au lungimea de 20-25 cm, sunt verzi, dar devin maro în scurt timp, au un gust dulceag și au gustul caramelului. Păstăile coapte se macină, obținându-se în final pudra fină de roșcove, un înlocuitor perfect pentru cacao. Prin prelucrarea păstăilor se mai pot obține sirop și extract de carob.

Curiozități

În Roma antică, moneda romană de aur era verificată dacă are sau nu greutatea corectă cu ajutorul semințelor de roșcove, cântărind-o cu 24 de carate sau roșcove, semințe ce au aceeași greutate, 0,18 grame.

Pudra de roșcove e cel mai des folosită. Ea poate înlocui cacaua cu succes, fiind un aliment recomandat în special în alimentația celor mici, deoarece nu conține cofeină. De asemenea, nu conține grăsimi, astfel că este potrivită celor care urmează o dietă. Având un conținut redus de sodiu, e bună pentru hipertensivi. Conține calciu, fibre ce ajută la prevenirea constipației, la reducerea colesterolului și la controlul nivelului de zahăr. Nu conține gluten, îmbunătățește digestia, iar prin conținutul de vitamina E ajută la tratarea tusei, stărilor gripale, anemiei. Consumul regulat de pudră de roșcove contribuie la prevenirea cancerului pulmonar și tratează cu succes diareea la adulți și copii. Datorită gustului dulceag, pudra de roșcove este o variantă sănătoasă de îndulcire naturală, fiind recomandată pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. De asemenea, carobul este un aliment alcalin, astfel că nu stimulează aciditatea gastrică.

Folosită în fiecare zi, porția recomandată fiind de o lingură, pudra de carob te ajută să ții la distanță o mulțime de afecțiuni, dar și să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Nu este deloc greu să-i faci loc acestei pudre în meniul zilnic. Poți alege să o incluzi în micul dejun, în smoothie, alături de laptele vegetal preferat, sau în iaurturi cu cereale. O poți pune în budinci de tapioca sau cu semințe de chia, alături de câteva felii de fructe proaspete de sezon. Pudra de roșcove înlocuiește cu succes cacaua, astfel că poți pregăti rețeta de negresă înlocuind cacaua cu pudră de carob. Nu uita să reduci din cantitatea de zahăr inițială, datorită gustului dulceag pe care îl are. Cu acordul medicului pediatru, poți include pudra de carob în rețetele micuțului tău după ce împlinește șase luni.

Mousse de carob

  • 2 bucăți de avocado bine copte
  • 2-3 linguri cu pudră de carob
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1-2 lingurițe cu miere
  • 1 liguriță cu zeamă de lămâie
  • 10-12 migdale
  • un praf de sare

Pune pulpa de avocado într-un blender. Adaugă restul ingredientelor și mizează 2-4 minute, până obții o cremă foarte fină ca textură. În funcție de gust, poți adăuga sau nu miere sau orice alt îndulcitor. Pune compoziția în cupe, decorează cu migdale zdrobite și ține la rece măcar o oră înainte de servire.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns