Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Murele, perlele negre ale pădurii

Murele, perlele negre ale pădurii

mure

Când te gândești la fructe de pădure, zmeura, frăguțele și afinele sunt primele care îți vin în minte. În afară de aceste mici comori, absolut delicioase, murele au și ele o mulțime de calități pentru sănătate și un gust greu de egalat.

Pe lângă gustul fructelor, greu de egalat, și frunzele și ramurile de mur au calități demne de luat în seamă. Astfel, din frunze se poate face un decoct de folos în faringită, gingivită sau contra aftelor. Aceeași licoare le vine în ajutor femeilor care suferă de menstruații abundente sau cistită. Sub formă de comprese, decoctul are rol dezinfectant și calmează iritațiile.

Fructele, cu gustul lor greu de egalat, sunt o sursă importantă de vitamina C (o cană cu mure asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina C), fiind bogate în fibre care ajută digestia. În același timp, au puține calorii, ceea ce le face o gustare perfectă când kilogramele în plus îți dau bătăi de cap. Sunt o sursă deloc neglijabilă de vitamina A, complexul B (în special B3, B5 și B9 sau acid folic), E și K. Conțin potasiu, magneziu, calciu şi fosfor, dar şi oligoelemente precum fierul, cuprul și seleniul. De asemenea, murele conțin mangan, un mineral vital dezvoltării sănătoase a oaselor și unui sistem imunitar sănătos. Manganul ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, aminoacizii și colesterolul, la prevenirea osteoporozei și poate controla nivelul zahărului din sânge. Asemenea vitaminei C, manganul are un rol-cheie în formarea colagenului. O cană cu fructe conține aproximativ 0,9 miligrame de mangan, jumătate din valoarea recomandată zilnic. Conform cercetătorilor de la Journal of Agricultural and Food Chemistry, consumul de mure poate îmbunătăți sănătatea creierului și e de ajutor în prevenirea pierderii memoriei cauzate de îmbătrânire. Antioxidanții pe care aceste perle negre le conțin reduc inflamațiile la nivelul creierului.

Este vremea lor, așa că bucurați-vă de mure! Adăugați-le într-un smoothie sau într-o salată cu frunze verzi, nuci și brânză ori într-o înghețată sau prăjitură. Dacă tot este sezonul lor, nu uitați să puneți la congelator câteva punguțe pentru iarnă!

Citește și: Strugurii, sănătoși și gustoși

Negresă cu mure și mascarpone

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 125 g unt
  • 65 ml lapte
  • 25 g cacao
  • 150 g zahăr brun
  • ½ pliculeț praf de copt
  • 100 g făină
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 125 g mascarpone
  • 100 ml smântână de frișcă
  • 20 g ciocolată neagră
  • mure proaspete


Preparare:

Pune la fiert laptele cu untul, zahărul cacaua și lasă să dea în 1-2 clocote. Pune 3-4 linguri din sosul obținut într-o cană, separat, și lasă compoziția să se răcească. Încorporează gălbenușurile unul câte unul, făina cernută cu praful de copt, vanilia și albușurile bătute spumă. Toarnă compoziția într-o formă de tort cu pereți detașabili și dă la cuptorul încins 20-30 de minute sau până scobitoarea test a ieșit curată. Cât blatul este fierbinte, unge-l deasupra cu sosul păstrat. Lasă să se răcească.

Între timp, amestecă mascarpone cu o lingură și încorporează cu spatula frișca, bătută separat. Toarnă crema peste blatul rece, așază murele proaspete și rade ciocolată. Poți servi preparatul de îndată.

Sfat: Poți pune aluatul și în forme de brioșe, ca să nu mai fie necesar să tai prăjitura.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns