Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Sendvișuri cu artă

Sendvișuri cu artă

O felie de pâine, straturi de carne, brânzeturi şi legume, poate un sos, iar deasupra, altă felie de pâine. Se mănâncă uşor, e pentru toate gusturile şi se prepară cât ai bate din palme.

Cam asta ar fi definiţia sendvişului. Denumirea vine de la John Mon-tagu, al IV-lea conte de Sand-wich, născut în 1718. Cum s-a asociat numele acestuia cu popularul fel de mâncare? Aici intervine legenda: contele de Sandwich era un cartofor înrăit, iar ca să nu piardă timpul rezervat jocului, avea mereu la îndemână o farfurie cu felii de pâine şi carne rece. Astăzi, sendvişul este la mare modă peste tot în lume. Iar în nordul Europei a atins deja statutul de operă de artă. Culinară!

Prânz în straturi

În Danemarca am văzut pentru prima dată ce înseamnă prânz frugal. La amiază, danezii nu mănâncă ciorbă şi tocăniţă, ci sendvişuri. Și ce sendvişuri! Primele pe care le-am testat m-au convins că prânzul acesta nu e nicidecum sărăcăcios, cum ar părea la pri-ma vedere, ci cât se poate de delicios. Aşadar, o masă cu smør-rebrød (delicioasele send-vi-şuri daneze): o felie de pâine de secară (aproape neagră) unsă cu un pate de ficat mai gras, peste care se aşază o felie de salam uscat şi 2-3 inele de ceapă roşie, o felie de pâine mai albă cu salată de creveţi şi sos tartar, una de pâine neagră cu rasol de vită tăiat în felii foarte subţiri şi sos de hrean. Ce nevoie mai ai de ciorbă? Poate duminica…

La restaurant

În Olanda, în mai toate restaurantele, la prânz găseşti… sendvişuri. Dar ce somon, ce vită înăbuşită, ce ochiuri cu tot felul de brânzeturi topite deasupra, o nebunie! Pâinea este ea însăşi un fel de mâncare, pentru că fiecare sendviş cere un anumit sortiment: somonul vrea pâine de secară, vita cere cu seminţe, ochiurile se simt în largul lor pe cea neagră din grâu întreg. Decorul din salată şi rucola, sosurile şi berea întregesc festinul. De altfel, mâncarea tradiţională a olandezilor este tot un sendviş: pâine cu hering crud şi ceapă dulce tocată mărunt. Ţine de foa-me, de cald, de orice!

Croque-madame

Şi danezii, şi olandezii, regi ai sendvişurilor, au importat cu succes o „doamnă“ de la Paris. Pentru diversificare. Este vor-ba despre o felie mare de pâine albă prăjită, unsă cu unt, peste care se pun o felie de şuncă, una de brânză (gouda la olandezi, brie la francezi), un praf de cimbru uscat, ceva salată verde şi a doua felie de pâine prăjită cu ou la mijloc. Croque-madame. Regal! Iar ca să nu se supere doamna, există domnul, nu-mit croque-monsieur, nu-mai că felia de deasupra este acoperită cu brânză coaptă și nu are ou.

Citește și:

Borş, smântână sau oţet

Supe fantastice de toamna. Idei inedite si rafinate

Supe fantastice de toamna. O noua serie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/08.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns