
Spanacul este una dintre legumele ce trebuie să se afle în fruntea listei de cumpărături grație numeroaselor beneficii aduse sănătății. Profită de el cât îl găsești proaspăt în piețe și gătește-l în fel și chip!
Spanac cu ou
Ingrediente
- 350 g orez cu bob lung
- 150 g spanac
- 2 fire de usturoi
- 1 ceapă mare
- 30 g ulei de măsline
- 1 cub concentrat de găină
- 2 ouă/porție
- 50 g parmezan
- 1 linguriță de boia
- sare, piper
Mod de preparare
Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Călește-le în ulei de măsline până ce se înmoaie. Pune spanacul tocat și amestecă. Adaugă orezul și toarnă trei căni cu apă. Dizolvă cubul de concentrat. Lasă totul să fiarbă până ce scade. Spre final, condimentează cu sare, piper și boiaua. Ia de pe foc, rade parmezanul și servește cu ouă ochiuri, peste care presară boia.
Truc
Cumpără spanac cu frunze mici. Cel mare este mai amar.
Pesto de spanac
Ingrediente
- 400 g spanac proaspăt
- 1 legătură de pătrunjel
- 50 g nuci coapte
- 50 g semințe de pin prăjite
- 30 g parmezan ras
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper
Mod de preparare
Îndepărtează codițele frunzelor de spanac și spală-l, la fel pătrunjelul. Pune spanacul, pătrunjelul, nucile, semințele de pin și usturoiul zdrobit în blender. Amestecă până ce încep să se transforme într-o pastă. Adaugă uleiul, parmezanul și sarea. Când compoziția devine omogenă, pesto este gata. Potrivește de sare dacă e nevoie, adaugă piperul și transferă în borcănele închise etanș, ce pot fi depozitate în frigider până la patru săptămâni.
Lasagna
Ingrediente
- 10 foi de lasagna
- 150 g cașcaval
- 300 g carne tocată de vită
- 5 linguri de ulei de măsline
- 1 pahar de vin
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- 5 frunze de busuioc uscat
- 200 g sos de roșii
- 100 g spanac
- 100 g unt
- 50 g făină
- 250 ml lapte
- 100 g cașcaval
- sare, piper, oregano
Mod de preparare
Călește în uleiul de măsline usturoiul tocat împreună cu ceapa. Pune carnea tocată și lasă la înăbușit. Toarnă vinul, iar după ce scade, adaugă busuiocul și sosul de roșii. Lasă la fiert până ce scade. Potrivește de sare. Separat, topește jumătate din cantitatea de unt, adaugă făina, laptele, sarea și piperul. Ține pe foc zece minute. Într-o formă, pune foi de lasagna, amestecul de carne, apoi sos alb. Repetă de trei ori această operațiune. La mijloc, întinde spanacul înăbușit în cealaltă jumătate de unt. Ultimul strat să fie de carne. Rade cașcaval și dă la cuptor 35 de minute. Servește lasagna caldă, cu oregano.
Tartă
Ingrediente
- 400 g făină
- 150 g unt
- 100 ml apă rece
- sare
Pentru umplutură:
- 300 g spanac
- 4 ouă
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de smântână
- 50 g mozzarella
- 100 g ricotta
Mod de preparare
Amestecă făina și sarea, apoi adaugă untul moale și omogenizează. Toarnă apa rece și frământă până ce obții o cocă pe care o dai 15 minute la rece. Pregătește umplutura amestecând spanacul spălat și tocat cu un ou și mozzarella dată pe răzătoarea mică. Scoate coca din frigider, presară făină pe blatul de lucru, întinde aluatul și așază-l într-o tavă de tartă. Pune umplutura de spanac. Toarnă un amestec din trei ouă, făină, smântână și ricotta. Dă la cuptor 30 de minute.
Plăcintă de spanac cu ou
Ingrediente
- 500 g făină
- 125 g untură
- 200 g iaurt
- 1ou
- 1 pliculeț drojdie uscată
Pentru umplutură:
- 400 g spanac
- 100 g unt
- 300 g brânză feta
- 5 ouă fierte
- 2 linguri de smântână
- 2 linguri de parmezan
- 2 ouă crude
- piper
Mod de preparare
Amestecă untura cu făina cernută și drojdia până ce obții un aluat nisipos, apoi adaugă oul bătut cu sarea și iaurtul. Dă la frigider zece minute. Între timp, spală spanacul, apoi ține-l cinci minute în apă clocotită până ce se înmoaie. Scurge-l și pune-l într-un bol adânc. Adaugă peste spanac cele două ouă bătute, brânza fărâmițată, parmezanul și smântâna. Presară piper și amestecă toate ingredientele. Împarte aluatul în două și întinde cele două jumătăți. Pune una din foi ca bază. Toarnă amestecul de spanac. Așază ouăle fierte din loc în loc și acoperă cu cealaltă foaie de aluat. Coace o oră sau până se aurește. Servește cu iaurt.
Pizza
Dizolvă 25 g de drojdie în ½ cană de apă călduță. Toarnă peste 250 g de făină albă și frământă până ce obții un aluat elastic. Dă-i formă de sferă și întinde aluatul în strat subțire. Unge cu sos de roșii, apoi sparge două ouă. Pune deasupra 100 g de spanac proaspăt tocat și presară brânză de burduf fărâmițată. Adaugă sare de mare. Dă zece minute la cuptorul preîncălzit.
Bulete
Într-un bol, amestecă 350 g de spanac tocat, o cutie de brânză ricotta, un fir de usturoi tocat, două ouă întregi și două gălbenușuri. Adaugă o cană cu făină și omogenizează. Potrivește de sare și condimente. Ia din compoziție și modelează în jur de zece sfere mici. Aruncă-le în apa clocotită și fierbe-le 1-2 minute, până ce se ridică la suprafață. Scoate-le într-o tavă unsă cu unt și coace-le circa 20 de minute.
Miniclătite
Pregătește un aluat de clătite pufoase amestecând un ou cu trei linguri de unt topit, o linguriță de zahăr, una de sare, o cană și jumătate de lapte și 300 g de făină. Adaugă un plic de praf de copt și verdeață din belșug: o mână de spanac, două fire de ceapă, două de usturoi, o jumătate de legătură de pătrunjel și câteva frunze de busuioc. Ia din compoziție și coace clătitele câte un minut pe fiecare parte.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/30.04.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Thinkstock