Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Sumacul, o poveste cu aromă

Sumacul, o poveste cu aromă

Dacă iubești bucătăria arabă și turcească în special (îl poți regăsi și în preparatele grecești, ori în cele din Spania și Italia), cu siguranță iubești gustul sumacului. Iar dacă nu l-ai încercat, îți facem imediat cunoștință. Și îți garantăm cu nu vei avea regrete.

Are o culoare roșiatică pătrunzătoare, care nu te lasă indiferentă. Deși ai fi tentată să faci un pas în spate când îl miroși, îți promitem că aroma ușor înțepătoare (doar este fructul plantei numite oțetarul mirositor!) se schimbă în timpul gătirii, lăsând loc aromei și gustului unice.

Ca multe alte mirodenii din lume, sumacul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind considerat un excepțional remediu natural. Este considerat un foarte bun antioxidant, combătând îmbătrânirea prematură. De asemenea, este recomandat pentru combaterea bolilor cardiovasculare, dar și a diabetului (echilibrează glicemia). Adăugând acest condiment în dietă, persoanele supraponderale vor avea de câștigat, iar la fel cele cu un nivel ridicat de colesterol rău. Sumacul are și proprietăți antiinflamatoare și este de ajutor în artrită, infecții respiratorii ori febră. Nu în cele din urmă, consumul regulat de sumac facilitează digestia, fiind de folos în indigestie, reflux gastroesofagian, constipație ori tranzit intestinal neregulat.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea în legătură cu acest condiment, îl poți încerca în preparate în care orezul este ingredientul principal. Este la fel de grozav adăugat peste ceapă (roșie sau albă) proaspăt tăiată, în salate și mâncăruri de legume sau în preparate din carne de vită și pui, fructe de mare, în sosuri sau în marinade. Încearcă-l simplu sau în combinație cu chili, usturoi, ghimbir, frunze de oregano și de pătrunjel, piper, rozmarin, cimbru, semințe de susan.

Chebap de pui

  • 2 piepți de pui
  • zeama de la o lămâie
  • 1 borcan mare de iaurt
  • 2 lingurițe cu sumac
  • 1 linguriță cu sare
  • 2-3 linguri cu ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • pătrunjel verde

Într-o pungă sigilabilă pune iaurtul bătut cu sumacul, sarea, zeama de lămâie, uleiul de măsline și usturoiul zdrobit. Amestecă și pune pieptul de pui tăiat în bucăți de 4-5 cm. Ține-o la rece câteva ore sau (cel mai bine) peste noapte.

Înfige bucățile de carne pe bețe de frigăruie și pune-le pe grătarul încins, câteva minute pe ambele fețe. Servește-le calde sau reci, cu pătrunjel tocat deasupra.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns