Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Trucuri și sfaturi ca să gătești sănătos

Trucuri și sfaturi ca să gătești sănătos

Dacă vrei să gătești sănătos trebuie să acorzi o mai mare atenție nu numai modului de preparare a mâncărurilor, ci și procurării materiei prime, recomandat fiind să se prefere produsele de sezon și provenind din ferme cât mai apropiate, astfel încât amprenta ecologică să fie cât mai mică.

Nimeni nu este obligat să știe pe dinafară calendarul recoltării unor legume și fructe sau de pescuit. Dar este suficient să mergi în piață la producători locali și să cumperi ceea ce au ei pe tarabe și trebuie să te limitezi la ceea ce găsești la acesția. Este foarte important să folosești produse care sunt obținute cât mai aproape de casa ta. Spre exemplu, căpșunile apar mult mai devreme în sud, pe când în alte părți trebuie să mai aștepți câteva săptămâni până se coc, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă.

O altă metodă este folosirea intensivă a grădinilor, inclusiv a celor de mici dimensiuni, pentru plante aromatice, zmeură, roșii sau praz, culturi care cresc ușor, în general. Evident, totul făcut cât mai ecologic, imitându-l pe un mare bucătar care pune monede din cupru la rădăcina roșiilor pentru a combate dăunătorii sau pe un altul care transformă zațul de cafea în îngrășământ natural pentru trandafirii săi.

Uită de promoții, de oferte și cumpărați numai lucruri de care aveți cu adevărat nevoie este o bună strategie pentru a găti și manca sănătos fiind util să revenim la obiceiuri ale bunicilor noastre, care nu aruncau niciodată mâncarea rămasă de la o masă, ci o reciclau. Un rest de friptură poate fi oricând transformat într-o budincă. E suficient să pui câțiva cartofi, ceapă, pătrunjel, pâine rămasă din ajun și lapte, să treci totul prin mixer și să pui amestecul la cuptor.

Nici cojile de la legume nu mai merg la lada de gunoi în bucătăriile acestor chefi. Multe dintre ele pot da gust unei ciorbe. Nicolas Gautier mare chef la ”La Laiterie” nu aruncă nici coaja de la ciuperci provenite din pădure sau din culturile eco. Lasă aceste resturi la frigider, într-o caserolă acoperită în care a adăugat o bucățică de unt și obține un suc numai bun pentru a da aromă unui risotto sau a unui piure.

Apa utilizată la gătit de cei mai mulți dintre maeștrii bucătari intervievați de marele cotidian francez nu provine din recipiente de apă minerală aduse de cine știe unde, ci de la filtrul instalat la fața locului. Rezultatul: economie de energie, la transport și la fabricarea de ambalaje, dar și mai puține deșeuri.

Sunt multe alte trucuri care sunt utile și necesare pentru a găti sănătos. Conținutul unei oale ajunge mai repede la punctul de fierbere dacă vasul e acoperit cu un capac.

Un truc pentru pește! Lasă-l să fiarbă câte un minut pe fiecare parte, cât să capete o culoare roz, iar după aceea, îl așezi pe o farfurie caldă, învelit cu folie de plastic cinci minute. Fierberea se desăvârșește în acest mod, iar carnea are un gust mai bun și o textură mult mai agreabilă.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns