Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Bunele maniere încă din fașă

Bunele maniere încă din fașă

Multă lume se întreabă când putem începe să învățăm copiii bunele maniere. Din punctul meu de vedere, răspunsul este simplu: încă de la naștere. Deși, de cele mai multe ori, pare dificil, e mult mai simplu decât ne imaginăm, iar beneficiile sunt pe viață.

Acasă este locul în care copiii învață tradițiile și regulile esențiale pentru a deveni persoane politicoase, sincere și respectuoase. Politețea presupune ca, mai presus de orice, să ne gândim la ceilalți și poate fi învățată și, mai ales, perfecționată prin practică. Cei mici pot fi ajutați să devină respectuoși prin atitudinea membrilor familiei.

În primii ani de viață, copiii imită comportamentul adulților. Astfel că, în situația în care adulții se tratează cu respect, sunt sinceri unul cu celălalt și au o atitudine reverențioasă față de mediul în care trăiesc, copiii lor vor deveni persoane respectuoase. Dacă în locul unui comportament sincer vor vedea doar falsitate, formarea lor în spiritul etichetei poate fi alterată.

Pe măsură ce copiii se transformă în adolescenți, dialogul se schimbă de cele mai multe ori atât în ce privește conținutul, cât și direcția. Tinerii pot încerca să se îndepărteze de regulile învățate în copilărie. Cu toate acestea, este esențial ca părinții să dea dovadă de deschidere, să le permită copiilor să își exprime punctul de vedere și să li-l respecte chiar și atunci când nu-l împărtășesc, tocmai pentru a-i învăța să fie toleranți. Prin conversații deschise, sincere și respectuoase, adolescenții învață să aprecieze ideile și gândurile celorlalți și conștientizează consecințele propriilor fapte.

Pe măsură ce un copil parcurge stadiile de dezvoltare psihologică, el experimentează și etapele de dezvoltare socială. În fiecare dintre aceste etape, copiii dobândesc abilități noi care, împreună, ajută la gestionarea interacțiunilor sociale. Bunele maniere pot fi grupate în trei mari categorii: comunicare, bunele maniere la masă și activitățile publice. În funcție de vârsta copilului, putem ajuta la clădirea și consolidarea fiecărei categorii.

Comunicarea înseamnă de fapt folosirea „cuvintelor magice“ sub orice formă, de la simplul „te rog“ la formulele de prezentare, scrierea unor note de mulțumire sau chiar la corespondența în scris. Dacă în primele luni de viață ale copiilor folosim cuvintele „te rog“, bebelușii încep să reacționeze la ele, iar pe măsură ce cresc, își dau seama că este una dintre primele reguli de bune maniere învățată. În schimb, adolescenții pot fi învățați despre importanța limbajului corpului, a posturii sau despre contactul vizual.

Bunele maniere la masă privesc așezarea mesei, modul în care mâncăm și aspectele sociale ale mesei. În timp ce copiii de 1-2 ani învață că, înainte de orice masă, trebuie să fie curați pe mâini, dar și că masa este un moment social în care televizorul, telefonul mobil sau alte gadgeturi nu își au locul, copiii ceva mai mari învață să folosească tacâmurile, să mănânce cu gura închisă și să participe la conversația la masă, iar adolescenții – cum să gestioneze situațiile mai complicate în care vărsăm mâncare pe vecini, trebuie să ne suflăm nasul sau să strănutăm.

Activitățile publice înglobează o sumedenie de activități, de la călătorii, cumpărături, școală, evenimente sportive la evenimente sociale sau teatru. Copilașii învață încă de la vizitele la pediatru că trebuie să așteptăm sau că trebuie să respectăm reguli atunci când circulăm cu mașina. Pe măsură ce cresc, copiii și mai apoi adolescenții experimentează cum trebuie să se comporte la ieșirile în oraș.

În orice caz, niciodată nu este prea târziu. Dacă puneți în practică zi de zi bunele maniere, copiii vor dezvolta obiceiuri care îi vor ajuta în orice context astăzi, dar și în viitor.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Sandra Gătejeanu-Gheorghe
Foto: pixabay.com

Comments

comments

2 thoughts on “Bunele maniere încă din fașă

  1. BUNELE MANIERE sunt un handicap în sec. vitezei. Înveţi acasă să vorbeşti elegant, cu respect etc.etc. şi ÎN ILUSTRAS SOCIETATE ROMÂNEASCĂ (inclusiv parlamentarii – deci forul cel mai înalt social) vorbesc ca în GROAPA lui Eugen Barbu. La fel şefii majorităţii servicilor. Iar tu, învăţat să porţi mănuşi – dar nu de box ci albe, de seară, eşti din start un mare perdant. Păi atunci, de ce înţelepciunea populară a făcut această zicală:
    „cu băţu-nveţi pe câini bontonul”? Ori ştii să te aperi în viaţă, ori rămâi cu politeţea altor vremuri, căci, tot înţelepciunea populară a spus: „Obraznicul mănâncă praznicul”

  2. cei 7 ani de acasă, apoi vine adolescența care vrea să-și arate independența, tăria de caracter, sentimentul de mărire, care la unii o iau razna la alții nu se estompează; cred că contează mult și gena, moștenirea de la părinți !

Lasă un răspuns