Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Curtea de Argeș – orașul regal

Curtea de Argeș – orașul regal

Curtea de Argeș este un oraș mic. Nu-s mai mult de 25.000 de locuitori. Orașul e înșirat pe lungul Argeșului care curge pe o parte. Sunt doua bulevarde mari, care taie orașul de la nord la sud, aproape paralele. Unul, bulevardul Basarabilor este străjuit de o parte și alta de tei batrâni. Este un singur sens giratoriu, sunt doar doua intersecții cu semafor, sunt cinci școli, trei licee, dintre care unul în topul celor mai bune din țară, un seminar, o unitate milatară a vânătorilor de munte (de unde pleacă în din când în când trupe în Afganistan), câteva fabrici de confecții, câteva fabrici mici de mobilă, case frumoase, unele monument de arhitectură, oameni, copii și multe pisici.

Curtea de Argeș este orașul de unde pleacă Transfăgărășanul, aici este cea mai bună și cea mai eficientă echipă de Salvamont. Vara trec în sus și-n jos grupuri de motochicliști din toata lumea. Toți se duc sau vin de pe Transfăgărășan. Nu-i niciodată cald, nici în cele mai caniculare zile, nu-i niciodată ger, pentru ca Făgărașii și dealurile Argeșului țin spate și dos orașului, nu-i niciodată viscol, nu-s inundații, pentru ca apa fuge la vale…

Curtea de Argeș e orașul Regilor. Mai devreme sau mai târziu aici vin toți, aici găsesc toți odihna și liniștea de pe urmă.

10458841_655981171144780_7474306373682175726_n

Spunea Regina Ana, într-un interviu, cu ceva vreme în urmă, că iubește Delta și dealurile. Spunea că-i plac dealurile. Între dealuri o să vină, între dealurile line, pline de păduri…

Curtea de Argeș este locul bijuteriei ctitorita de domnului Țării Româneşti Neagoe Basarab. Mănăstirea Curtea de Argeş este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar şi cea mai valoroasă construcţie de arhitectură bisericească din România. Radu de la Afumaţi (1522-1529) a continuat lucrările şi a desăvârşit pictura în 1526.

În pronaosul bisericii, se află mormintele ctitorilor principali: Neagoe Basarab şi Doamna Despina, soţia lui Neagoe Basarab, Doamna Stana, fiica lui Neagoe Basarab şi soţia lui Ștefăniţă Vodă al Moldovei. Tot aici se află şi piatra de mormânt a voievodului Radu de la Afumaţi, soţul Doamnei Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab, cel care, spun cronicile, în anul 1526 a pus de s-a zugrăvit biserica Mănăstirii Curtea de Argeş.

Aici sunt mormintele Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta și osemintele micuţei prinţese Maria, aici sunt mormintele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria (1914-1927). Tot aici, într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii, se găseşte sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea, aduse în 2003 de la Lisabona.

Curtea de Argeș a devenit orașul Regilor prin testamentul lui Carol I care a vrut să fie îngropat lângă biserica Curţii de Argeş, pecare Regele a reclădit-o de mine. El e cel care a spus ca aici, în Curtea de Argeș să fie mormântul dinastiei române.

Carol I este cel care a repus pe harta României oraşul Curtea de Argeş, fosta capitală a Țării Româneşti, după ce a redat strălucirea pe care o merita Mănăstirii meșterului Manole, după planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy.

Regele Carol I a construit parcul Mănăstirii Argeşului şi palatul episcopal care era folosit ca reşedinţă regală de vară. După moartea regelui Carol I, regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeş, unde a încetat din viaţă la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. Aici a şi fost înmormântată…

Aici, în noua catedrala își va găsi liniștea și odihna veșnică și Regina Ana.

Citeste si:

Regina Ana din România, prințesă de Bourbon-Parma
Regina Ana a României, parte din istoria noastră
Regina Ana a încetat din viață. A fost Regina neîncoronată a României

Sursa foto: Otilia Ignat

Comments

comments

Lasă un răspuns