Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ești în siguranță pe internet?

Ești în siguranță pe internet?

Internetul este atât o invenție revoluționară care ne ușurează viețile în multe sensuri, cât și o capcană pentru cei care nu se informează corect. Auzim despre diverse înșelătorii realizate pe e-mail, de viruși instalați în calculatoarele personale sau de probleme în protecția copiilor când accesează pagini de internet. Tu știi cum să fii în siguranță când accesezi internetul?

Ca să înțelegem pericolele cărora ne supunem când nu suntem informați corect, am stat de vorbă cu Elena Teodorescu de la StarTech Team, companie ce oferă soluții şi servicii IT axate pe îmbunătățirea productivității, eliminarea riscurilor și optimizarea costurilor IT.

Un studiu recent realizat de StarTech Team a scos la iveală 30% din cei chestionați au fost victime ale atacurilor informatice. Cele mai multe dintre persoanele afectate (20%) au fost ținta atacurilor de pe social-media, primind cereri false de schimbare a parolei. +n plus, 70% din români admit că au divulgat informații personale prin e-mail.

E-mailul, cel mai periculos

De multe ori primești mesaje spam în care se găsesc diverse linkuri, alături de un text care te încurajează să le deschizi. Dacă nu cunoști persoana sau ai dubii că poate fi virusată, cel mai bine este să nu dai click, întrucât în spatele linkului poate fi un virus! La fel se întâmplă cu atașamentele din e-mail. Dacă atașamentul este un fișier .exe, probabilitatea ca acesta să fie un virus este de 90%.

La fel de mare grijă trebuie să ai cu e-mailurile despre câștiguri, moșteniri și alte subiecte ce implică o sumă de bani neașteptată. Înainte de a intra în posesia ei, hackerii spun că trebuie să plătești mulți bani pentru „acte”. După ce plătești, evident, te vei alege doar cu o pagubă pe care n-o poți recupera.

Apoi, sunt și e-mailurile din categoria facturi fictive și schimbări de date. Poți primi e-mailul ca și când ar veni din partea băncilor sau furnizorilor de servicii care te pun să faci un update informațiilor personale direct în e-mail. Nu o face, nu aceasta este procedura!

Rețele sociale

„Rețelele de social-media sunt și ele printre preferatele hackerilor, deoarece majoritatea conturilor nu sunt private. Astfel pozele, adresele personale, check-inul cu locațiile frecventate, bunuri, uneori chiar și detalii despre conturi sau carduri sunt publice și cresc vulnerabilitatea persoanei vizate”, spune Elena Teodorescu.

Viruși în browser

Când navigăm pe internet, de multe ori apar ferestre cu mesaje aparent convingătoare: „Virus detectat, click aici”, „Ai câștigat, click aici” și așa mai departe. Nu intra pe link, închide fereastra, astfel încât să revii la zona sigură.

Siguranța datelor

„Dacă acum ceva timp virusul cel mai temut era trojan, acum un ransomware de tip cryptolocker este un adevărat coșmar. Avem exemplul virusului cibernetic WannaCry din luna mai 2017, când au fost infectate 230.000 de computere din 99 de țări în mai puțin de 48 de ore.” Cu alte cuvinte, hackerii nu mai acționează astfel încât să-ți facă PC-ul nefuncțional, ci îți criptează datele, ele devenind inaccesibile. Mai apoi, ți se cer sume imense de bani ca să le recapeți – mulți le plătesc, pentru că pozele personale și documentele sunt importante. Dar nimeni nu-ți garantează ți le vei recupera și, în general, nimeni nu le mai recuperează. De aceea, este indicat să folosești un antivirus puternic, să faci backup la date periodic și să ai parole puternice.

Siguranța copiilor

Astăzi, copiii au acces la internet încă de la o vârstă fragedă pentru informații, relaxare și dezvoltare personală. Însă internetul are și o parte mai puțin dorită, periculoasă. De aceea, încearcă fii tot timpul informat, să urmărești activitatea copilului tău, să-l înveți să-ți povestească discuțiile pe care le are, astfel încât să intervii dacă este cazul (bullying, întâlniri în viața reală cu necunoscuți din online, accesarea de site-uri cu conținut emoțional ridicat). Apoi, ai grijă să-i limitezi postările pe rețelele de socializare: copilul poate dezvălui fără intenție lucruri importante: stil de viață, situație financiară, adresă și alte date personale, indicii utile pentru hoți și hackeri).

Protejarea copiilor poate fi realizată prin combinarea discuțiilor cu anumite limitări și un antivirus care să aibă funcția de control parental. Să nu uităm că toți copiii cu acces la internet sunt asaltați de foarte multe informații, imagini, desene animate virusate sau pop-upuri infectate cu viruși și este suficient un singur click pentru catastrofă.”

Elena Teodorescu, StarTech Team

Cele mai frecvente modalități de fraudă rămân furtul de identitate și cel al conturilor online, inclusiv cele bancare. Cei mai mulți hackeri țintesc cardurile, fiind simplu de aflat datele acestora. De cele mai multe ori, utilizatorul își infectează calculatorul accesând un link dintr-un e-mail sau o reclamă purtătoare de virus.”

Învață te protejezi!

Printr-o informare obiectivă și corectă, vei reuși să te ferești de pericolele ce vă pândesc pe internet atât pe tine, cât și pe copiii tăi. Dacă vrei să înveți și mai multe, pe portalul Sigurantapenet.ro vei afla informații despre cum să te protejezi împotriva fraudelor informatice. Acest portal îți oferă, de asemenea, un curs în șase module și teste, ce se pot realiza într-o jumătate de oră. Cu ajutorul informațiilor, vei reuși să te protejezi de posibilele amenințări din mediul online.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns