Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Magia credintei

Magia credintei

 

În islam, femeia este stâlpul societăţii, ea poartă pe umeri responsabilitatea succesului sau insuccesului generaţiilor viitoare, de ea depinde tot ce este legat de latura emoţional-afectivă. Este binecunoscut proverbul «în spatele unui bărbat de succes se află o femeie înţeleaptă» (mama copilului care a devenit preşedinte sau soţia care a creat atmosfera propice şi a încurajat cele mai bune decizii ale soţului). Cine nu crede nu are decât să analizeze istoria şi societatea contemporană şi să identifice în ea efectele nocive ale aşa-zisei emancipări a femeii.

Nu sunt avocata ignoranţei, sunt de acord să ai capul acoperit, dar nu mintea. O femeie trebuie să posede cunoştinţele necesare pentru a fi cel mai bun psiholog, bucătar şi entertainer al întregii familii, manager de resurse şi ambasador al soţului, meditator şi educator al copiilor ei. Nu există constrângere în islam. Islamul nu este o doctrină, un curent, o mişcare, o invenţie omenească, ci este un mod de viaţă recomandat de Creator în interesul nostru, aşa cum noi, oamenii, creăm un prospect pentru fiecare produs, cu descriere, sugestii şi mod de utilizare.“

Vedele sunt cele mai vechi scripturi ale hinduismului.

Numele şi vârsta: Victoria Alina Gall, 38 de ani
Religia: hinduistă

În 2009, într-o sâmbătă dimineaţă, verificând contul de Facebook, a văzut o invitaţie la un workshop susţinut de un învăţător din India. Îşi dorea de mult să pornească într-o călătorie spirituală în această ţară şi, cum nu se întâmplase încă, şi-a zis: „Dacă n-am ajuns eu în India, a venit India la mine“. Pe-atunci, habar n-avea cât adevăr se ascundea în spatele spuselor ei.

„La finalul discursului lui Yogeshvar, învăţător tradiţional din sudul Indiei, am simţit de parcă cele două ore au trecut ca două minute. Mi-a fost clar că asta era ce căutasem timp de şase ani mergând la diverse seminarii, retrageri, prelegeri în România, Europa, America. Am trăit acel moment de împlinire şi bucurie ca atunci când termini un puzzle complicat. Legătura mea cu divinitatea era, în acel moment, aproape inexistentă. Copil fiind, n-am primit educaţie religioasă. Îmi amintesc că mă simţeam stânjenită uneori în discuţiile cu prietenii, pentru că nu ştiam nicio rugăciune! Treptat, am devenit curioasă să aflu mai multe despre ordinea universală. Alegerea definitivă a venit atunci când mi-am dat seama că nicio dogmă nu-mi poate răspunde la întrebările fundamentale ale vieţii şi am început să caut înţelepciunea, la care am ajus prin hinduism. Numele său originar este Santana dharma (Calea eternă) şi se bazează pe cunoaşterea spirituală universală.

Sariul reprezintă unul dintre simbolurile feminităţii indiene, poate cel mai cunoscut în Vest. Această bucată lungă de material, care înfăşoară corpul urmând câteva instrucţiuni clare, este de o frumuseţe şi un rafinament care transformă orice femeie într-o zeiţă! În tradiţia vedică, femeia este considerată întruchiparea zeităţii Lakshmi (zeitatea abundenţei şi a prosperităţii). Semnul din frunte se numeşte «tilakam» în sanscrită şi e un simbol cultural care ne aminteşte de natura noastră adevărată, pură şi divină.

Hinduismul îmi dă voie să mă bucur şi să apreciez fiecare persoană şi interacţiune pe care o am, ca o oportunitate de a afla ceva nou despre mine. Am depăşit acea grabă permanentă, în care trebuia să le demonstrez celorlalţi şi mie că sunt o persoană realizată, aşa cum o impune societatea. Îmi păstrez calmul în situaţiile de criză, pentru că am înţeles că o întâmplare aparent neplăcută este, de cele mai multe ori, o binecuvântare deghizată. Acum, ştiu că fericirea nu este undeva  în exterior. Fericirea suntem noi înşine, stă în puterea noastră să ne eliberăm de temeri şi tipare limitative, lăsând loc divinităţii să strălucească în noi, să se manifeste pe deplin.“

 

Biblia este cartea de căpătâi a creştinilor din întreaga lume.

Numele şi vârsta: Anca Miclea, 32 de ani
Religia: adventistă de ziua a şaptea

Anca a lucrat ca asistent de farmacie aproape zece ani, e studentă la psihologie în ultimul an şi a terminat cursurile de cosmetică, urmând să profeseze în acest domeniu. Singura constantă din viaţa ei a rămas religia. Spune că îi plac oamenii optimişti, iar celorlalţi se străduieşte să le descreţească frunţile.

„Provin dintr-o familie mare, care şi-a transmis credinţa din tată în fiu. Suntem patru surori, iar eu sunt cea  mai mică. În afară de mine, toate surorile sunt căsătorite şi împărtăşesc aceeaşi religie cu soţii lor. Cu toate că te naşti în această religie, când devii om matur, ai libertatea de alegere. Este motivul pentru care botezul are loc doar la vârsta la care poţi hotărî singur ce cale vrei să urmezi. Pentru mine, Dumnezeu este ca un tată, este prietenul cel mai bun, care mă cunoaşte cel mai bine, ştie de ce am eu nevoie, este prezent în viaţa mea oriunde şi oricând, când mă bucur şi când sufăr. El îmi alină durerile, îmi dă curaj şi speranţa de a merge mai departe. Cea mai frumoasă amintire a mea este din copilărie, când se sfârşea săptămâna şi începea sabatul, vineri la apus. După o pregătire prealabilă, lăsam toate grijile deoparte şi ne bucuram de o atmosferă unică împreună cu familia. Mâncam, cântam, ne rugam, citeam, povesteam experienţele din cursul săptămânii, eram cu toţii detaşaţi de tot ce înseamnă cotidian şi ne hrăneam sufletele cu dragoste, pace, compasiune.“

Pentru musulmani, Coranul reprezintă cartea sacră revelată de către divinitate.

Numele şi vârsta: Aliaa Bostan, 45 de ani
Religia: musulmană

Prenumele ei înseamnă „înălţare, aspiraţii spirituale înalte“. Crede că paşii i-au fost ghidaţi încă din copilărie ‒ la şapte ani, ştia pe dinafară repertoriul Naarghitei. După ce a studiat toate religiile în căutarea adevărului, Aliaa a găsit răspunsurile în islam.

„Din punct de vedere profesional, sunt studentă la marea şcoală a vieţii, deşi în viaţa de zi cu zi lucrez, în perioada de probă, într-o multinaţională şi termin nişte studii începute cu mai mulţi ani în urmă. Însă cei ce bat la porţile raiului nu sunt acceptaţi sau respinşi în funcţie de diplome şi venituri, iar etichetarea oamenilor între ei, în această lume şi după aceste criterii e una dintre marile mele dureri

 

Comments

comments

Lasă un răspuns