Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Mici gesturi mari

Mici gesturi mari

Mai devreme plângea, lacrimi mari scurgându-se pe obrajii rotunzi, respirând cu greu printre hohote. Acum râde cu tot corpul, bucurându-se de tot ce vede – castanii care foșnesc în vântul molcom de toamnă, un băiat pe o bicicletă, doi căței albi cu cozi încovrigate. Urmărește cu privirea oamenii care trec pe lângă căruciorul lui și le face cu mâna tuturor, rotind delicat din încheietură, oferindu-le un „Pa” moale și blând. El e fiul meu, are un an și două luni, iar de la el am învățat mai multe despre bunele maniere și fericire decât am învățat din zeci de cursuri și cărți motivaționale.

Arik nu merge încă singur, nu spune “mama” și nici nu învățat ce se cuvine și ce nu, dar știe, instinctual, să se concentreze pe ceea ce este, nu pe ceea ce lipsește. Privindu-l îmi dau seama că, prinsă în vâltoarea supărărilor și a dezamăgirilor, am uitat cum să apreciez bunătatea oamenilor și eleganța micilor gesturi. Atunci știu că e timpul să redescopăr politețea clipelor de zi cu zi, frumusețea lucrurilor simple, gândurile pozitive din marea de griji și tristeți. E timpul să reînvăț că un zâmbet deschide mai multe uși decât o amenințare, că bunele maniere nu sunt despre strictețe, ci despre bună-cuviință și compasiune, că greșesc des, dar important este să îmi cer iertare.

De aceea, drept promisiune, retrasez aici micii pași și gesturile simple ale politeții de zi cu zi:

– Salută și zâmbește. Oferă zâmbetul tău lumii întregi și fii convinsă că nimic din ceea ce porți nu e mai de preț ca acesta. Într-un magazin, la birou, pe stradă când îți face cu mâna un băiețel blond într-un cărucior roșu, zâmbește larg, salută și bucură-te știind că ai făcut ziua cuiva un pic mai senină și mai frumoasă.

– Spune “mulțumesc” des, din toată inima, celor dragi, celor pe care nu îi cunoști, fără a aștepta nimic în schimb. Mulțumește unui coleg, tânărului care ți-a cântărit legumele în supermarket, celui de la care ți-ai cumpărat cafeaua în dimineața aceasta. Prețuiește ajutorul și în schimb vei primi apreciere, prețuiește natura umană, iar în schimb vei primi împăcare.

– Ține ușa deschisă pentru cel care vine în urma ta, oferă locul tău tinerei mame cu copilul în brațe sau domnului mai în vârstă, nu bârfi, nu judeca, cere-ți iertare. Cultivă micile gesturi de bunătate și răbdarea față de cei din jurul tău și, pas cu pas, colțul tău de univers va fi un pic mai fericit.

Ascultă, vorbește mai puțin despre tine, nu întrerupe, empatizează. Uităm prea des că a asculta e una dintre cele mai simple forme de respect. O vorbă bună, disponibilitatea de a asculta temerile celuilalt, un sfat sincer, toate lucrurile pe care le facem și arată că ne pasă, sădesc în jurul nostru liniște în suflet și gânduri pozitive.

– Cad, mă ridic, plâng, zâmbesc, greșesc, îmi cer iertare, cu pași mici până reînvăț compasiunea, empatia, buna-cuviință și îmi aduc aminte cuvintele bunicii: “dacă îți pasă de sentimentele celorlalți, vei ști cum să fii manierat și nu va conta ce furculiță folosești sau în ce pahar torni vinul”.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mona Silvia Timofte
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns