Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Țara Hațegului, ţara misterelor

Țara Hațegului, ţara misterelor

Ştiai că în România există o vale a dinozaurilor, o cetate unde te încarci cu energie pozitivă, precum și un loc unde poţi vedea zimbri? Toate în Țara Hațegului.

Aici, la întretăierea Banatului cu Oltenia şi Transilvania, se spune că ar fi leagănul civilizaţiei medievale româneşti. După cucerirea romană a Daciei, aici, la Sarmizegetusa, a fost stabilită capitala noii provincii. Iar în 1247, Țara Hațegului apare, ca într-un certificat de naştere, cu nume şi prenume, în Diploma Cavalerilor Ioaniţi ca parte a regatului lui Litovoi. Dacă mergi mai departe în istorie, afli că tot aici, în Peştera Bordu Mare din Ohaba-Ponor, s-au găsit unele dintre cele mai vechi rămăşiţe umane de pe teritoriul României, nişte falange umane din paleoliticul mijlociu (în urmă cu peste o sută de mii de ani).

Cetăţile, mici şi mari

Cetăţile cnezilor haţegani erau mai degrabă turnuri de observaţie înconjurate de ziduri de fortificaţie. Le vezi şi azi, cocoţate pe câte un stei de munte, iar dacă ai curaj, le poţi bate cu piciorul, măcar pentru priveliştea din vale: Cetatea Colţ, Turnul de la Răchitova, Cetatea Mălăieşti.

Cea mai spectaculoasă, cu o istorie plină de urcuşuri şi coborâşuri, este Cetatea Devei, cu adevărat impozantă. Ridicată în sec al XIII-lea, a fost dăruită şi moştenită, primită ca zestre sau cucerită, mărită ori bombardată, dar a rămas acolo, nemişcată, uşor de văzut de la kilometri depărtare. Amatorii de paranormal spun că aici ar fi niscai energii pozitive cu care, dacă ştii când şi cum să le primeşti, te vei încărca spre binele perpetuu. Localnicii ştiu însă doar poveşti cu zâne, fiindcă a lor, spun ei, a fost Cetatea Devei.

Dinozaurii, doar mici

În zona Sânpetru, este deschis un geoparc al dinozaurilor. Aici au fost descoperite scheletele dinozaurilor pitici pentru că (dacă nu ştiai, afli acum), în urmă cu 70 de milioane de ani, zona Haţegului făcea parte dintr-o… insulă. În vremea aceea, se formau şi se aranjau continentele, iar uscatul era populat de dinozauri. Cei de pe Insula Haţeg au fost nevoiţi să se adapteze la condiţiile din zonă și au rămas mici. Oamenii locului au împletit legende şi poveşti cu zmei, balauri şi feţi-frumoşi şi sigur au fost inspiraţi de dinozauri. Pentru că, se spune pe şoptite printre cercetători, se pare că dinozaurii de dimensiuni reduse au apucat să trăiască sub acelaşi cer cu oamenii.

De la romani la zimbri

Câţiva kilometri mai la sud de Deva, se află Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Apoi Grădiştea, cu altarul dacic al misterioşilor preoţi ai lui Zamolxe, biserica de la Densuş, cel mai vechi lăcaș sfânt edificat în România, locurile cu comori, unde în anume nopţi joacă flăcările peste tezaurele bogaţilor regi daci. Și, în fine, Rezervaţia de zimbri, care se simt din ce în ce mai bine aici.

Nu numai pietre

Zona este una dintre cele mai bogate în parcuri și rezervații naturale. De la marele Parcul Național Retezat până la Parcul Natural Grădiștea Muncelului, de la Fânațele cu  narcise Nucșoara până la Mlaștina de la Peșteana, unde poți vedea o relicvă vie a epocii glaciare: roua-cerului, o plantă carnivoră. Iar dacă ai răbdare, curaj și curiozitate, la Peștera Șura Mare poți admira una dintre cele mai mari colonii de lilieci din sud-estul Europei.

Probabil că nu există în România un perimetru așa de restrâns care să concentreze atât de multe lucruri de văzut și admirat. (Adrian Andrei Rusu)

Citește și:

Enigmele din munții noștri

Un weekend în Bulgaria

Cheia dintre munți

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/09.07.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns