Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > WhatsApp sau What’s up?

WhatsApp sau What’s up?

Whatsapp

WhatsApp sau What’s up? Bună întrebare, mai ales de când aplicația a ajuns atât de populară, încât toată lumea simte nevoia să comunice în acest fel. Aici iau naștere grupuri de toate felurile, iar cele ale părinților copiilor din aceeași clasă par unele dintre cele mai active.

Sigur că tehnologia ușurează viețile într-un mod evident și eficient, sigur că astfel salvăm timp, pe care îl putem petrece citind, relaxându-ne sau făcând sport. Doar că uneori, deși nimeni nu prea spune asta, comunicarea în exces poate dăuna sănătății. Cum? Simplu. Agasând și bombardând destinatarii cu informații inutile, necerute și irelevante.

Astăzi, ședințele cu părinții s-au mutat, cel puțin în ce-i privește pe părinți, nu și pe profesori, pe WhatsApp. Aici s-au creat grupuri de mame, de obicei, care simt nevoia să împărtășească tuturor frământările legate de activitățile copiilor la școală. Toate bune și frumoase, când este vorba de a comunica un program extrașcolar sau o schimbare de ultim moment, dar, când aceste grupuri se transformă într-un talmeș-balmeș de zeci și sute de mesaje, mulți părinți simt că-și pierd mințile.

Ce-i de făcut

Mai întâi, grupul creat pe aplicație ar trebui să definească de la început scopul pentru care există. Vrem să aflăm ce se întâmplă cu programul școlar, activitățile extracuriculare sau eventualele probleme ale copiilor. De obicei, majoritatea părinților se țin de această definiție. Există însă în orice grup una sau mai multe persoane, de obicei cu mult timp liber, care încep să acapareze conversația. Care inundă grupul cu informații și anxietăți proprii, fără prea mare legătură cu copiii. Care bombardează grupul cu întrebări și probleme irelevante. De multe ori, nimeni nu vrea să-și asume rolul ingrat de a pune la punct astfel de persoane, mai ales că este greu să faci educație unui adult. Când însă apar 58 de mesaje noi care-ți mănâncă timpul doar să le citești, darămite să și răspunzi la ele și care, constați la final, nu te interesează deloc, este bine să intervii.

Citește și: 9 proiecte născute în izolare

Offline-ul reglează online-ul

E ușor să întreci limitele, să fii grosolan și lipst de bun-simț online. Cumva, internetul te protejează de interacțiunea față în față, când te rușinezi să spui toate prostiile ce-ți trec prin cap. De aceea, poate că părinții din grupurile WhatsApp ar trebui ca, periodic, să se întâlnească pe viu și să seteze regulile comunicării online. Nu te teme să-ți exprimi părerea. Vei vedea că mulți cred la fel, dar se tem de gurile mari ale câtorva oameni mai prost-crescuți și nu vor să intre în altercații. Uneori, singurul mod de a rezolva o problemă este so ataci frontal. Păstrează-ți calmul, vorbește cu măsură și explică exact ce nu-ți place în aceste grupuri. Nu este normal ca aceia care vorbesc mai tare și mai prost să stabilească regulile jocului! Majoritatea părinților sunt interesați de fapte, nu de bârfe. Iar cei care nu pot respecta regulile de comunicare online pot fi atenționați și eventual li se poate cere să părăsească aceste grupuri, dacă nu sunt capabili să se adapteze normelor de bun-simț și bunăcreștere. În fond, cine e interesat de educația copiilor trebuie să le ofere acestora un model de rezolvare pașnică și civilizată a conflictelor, chiar și a celor online.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: iSotck.com

Comments

comments

Lasă un răspuns