Esti aici
Femeia.ro > Promo > 7 plante pentru afecțiunile digestive de sezon

7 plante pentru afecțiunile digestive de sezon

Toamna se acutizează afecțiunile digestive, pe fondul variațiilor de temperatură, de umiditate și al instabilității emoționale.

Alimentația are un rol esențial, dar, în completarea acesteia, alege leacurile din plante pentru diminuarea durerilor de stomac, a simptomelor din gastrită, ulcer, reflux esofagian sau boli inflamatorii intestinale. Iată cele mai eficiente plante pentru tulburările de natură digestivă și cum să le folosești pentru a trece cu bine de neplăcerile provocate de sezonul răcoros.

Cimbru

Este antiseptic intestinal, stimulează secreția biliară, ameliorează funcțiile ficatului şi rinichilor, reduce spasmele intestinale, combate paraziții, microbii, greața, fermentațiile intestinale. De asemenea, este folosit și în tratamentul antidiareic.

Preparare. Se pun 1-2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă zece minute, apoi se consumă în trei prize, de preferat înaintea meselor principale. Dacă vrei o infuzie mai concentrată, folosește 2-3 lingurițe de plantă. Nu bea mai mult decât este recomandat. În caz de supradozaj, pot apărea reacții adverse de tipul tulburărilor gastrointestinale, excitațiilor nervoase şi încordării musculară. Ceaiul de cimbru este contraindicat în insuficiență pancreatică.

Coada-șoricelului

Este o plantă folosită în toate bolile aparatului digestiv, de la dureri de stomac, balonare, dischinezie biliară și colici intestinale și hepatice la diaree și ulcer duodenal. Proprietățile lui se datorează uleiului volatil cu rol antiseptic, antiinflamator intestinal, de calmant gastric și intestinal, de antispastic al căilor biliare. Preparatele din coada-șoricelului diminuează secrețiile gastrice.

Preparare. Se pune o linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, se strecoară și se consumă câte o ceaşcă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Busuioc

Este antiseptic intestinal, absoarbe gazele, stimulează digestia grație uleiului volatil, calmează spasmele stomacale și abdominale, combate grețurile şi vărsăturile, este un excelent antiinflamator stomacal şi intestinal. Are un efect diuretic ușor.

Preparare. Se obține praf de plantă uscată cu ajutorul râşniței de cafea. Se poate lua de la un vârf de cuțit până la o linguriță și se ține sub limbă zece minute. Se înghite apoi cu puțină apă. Se poate lua de trei ori pe zi. Se poate folosi și ca macerat: două lingurițe de plantă mărunțită se pun la 250 ml de apă rece. Se lasă 12 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se consumă dimineața. Se pot bea 2-3 căni pe zi.

Anason

Datorită uleiului volatil, este un bun stimulent al funcției pancreatice şi a celei intestinale, e antiseptic, facilitează evacuarea gazelor intestinale şi stomacale, stimulează apetitul ajutând digestia, calmează spasmele nervoase de natură digestivă. Este și diuretic. Poate fi folosit în afecțiuni intestinale, balonare abdominală, dispepsie, enterite (pentru efectul antibacterian), infecții intestinale, insuficiență pancreatică şi intestinală, parazitoze digestive.

Preparare. Se pune o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă zece minute, se strecoară și se bea fracționat, înaintea meselor principale.

Roiniță

Este cunoscută îndeosebi pentru acțiunea sa analgezică și ușor sedativă în insomniile de origine nervoasă, însă este eficientă deopotrivă în tulburările funcționale gastroenterice. Acționează optim în toate durerile gastrice de origine nervoasă, îmbunătățește digestia, stimulează apetitul și combate gazele.

Preparare. Infuzia se obține din două linguri de frunze uscate la o cană cu apă clocotită; se ține acoperită cinci minute. Se beau câte două căni după fiecare masă.

Gălbenele

Planta stimulează secreția biliară și acționează ca pansament gastric. Potrivit ultimelor cercetări în domeniul medicinei naturiste, găbenelele sunt un bun adjuvant în tratarea ulcerului gastric în fază incipientă.

Preparare. Se pune o lingură cu inflorescențe uscate la 250 ml de apă clocotită, se acoperă zece minute, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi. 

Fenicul

Uleiurile esențiale îi conferă acțiune antispastică și antiseptică. Atenție la dozaj, întrucât poate produce insomnii și chiar depresie. Utilizarea îndelungată irită mucoasa intestinală și are efect laxativ.

Preparare. Infuzia se prepară dintr-o linguriță la o cană cu apă clocotită; se beau în cursul zilei 1-2 căni pe zi.

Pentru digestie dificilă

Pregătește un amestec din cantități egale de anason verde, busuioc, frunze de romaniță, maghiran, flori de portocal, frunze de lămâioară și verbină. Pune o lingură la o cană cu apă și fierbe 1-2 minute. Bea imediat după ce mănânci.

Știai?

Durerile de stomac pot anunța și o afecțiune a vezicii biliare sau calculi renali.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr41/13.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns