Esti aici
Femeia.ro > Promo > Arsenal terapeutic de sezon

Arsenal terapeutic de sezon

Plantele, adevărate medicamente dăruite de mama natură, sunt folosite din vremuri străvechi pentru acțiunea lor vindecătoare. Iar pentru că și-au dovedit eficiența, le folosim cu succes și astăzi.

Cistită, insomnie, tuse, dureri de articulații, alergie… Multe dintre micile probleme de sănătate pot fi tratate sau cel puțin atenuate cu remedii naturale. Iar cum fiecare sezon are propria grădină cu ierburi tămăduitoare, află ce plante de leac poți culege acum, în plină primăvară!

Nalbă-mică – remediu pentru infecții urinare

În scop terapeutic, se folosesc frunzele, care se recoltează în lunile mai-august. Nalba-mică e eficientă în tratarea tusei, bronșitei, laringitei (în faza iritativă), precum și a enteritei, constipației (are efect ușor laxativ). Proprietățile antiinflamatoare o fac utilă în afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare (nefrite, pielite, uretrite, cistite etc.).

Rețete

* Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu frunze la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

* Macerat la rece: o linguriță cu plantă se lasă în 200 ml de apă rece timp de 12 ore, apoi se filtrează și se încălzește puțin. Se beau 2-3 căni pe zi.

* În caz de amigdalită sau afte, se face gargară, iar pentru tratarea furunculozei, sunt utile cataplasmele cu decoct concentrat (se fierb 50 g de plantă într-un litru de apă).

Păducel – excelent sedativ

Este una dintre cele mai studiate plante din ultimii 30 de ani. Frunzele, florile și fructele păducelului au o mulțime de substanțe active, cu proprietăți curative importante. Florile și frunzele se recoltează în lunile aprilie-mai. Este recomandat ca remediu în palpitații, aritmii, hipertensiune, angină pectorală, insomnii, tulburări de menopauză. Atenuezi mirosul neplăcut și gustul fad al ceaiului adăugând o cantitate mică dintr-o plantă aromatică (busuioc, levănțică, tei sau mentă).

Rețete

* Pentru tratarea insomniei și a insuficienței cardiace, se bea o infuzie preparată dintr-o linguriță cu flori sau fructe bine mărunțite la 250 ml, cantitate ce se bea în cursul unei zile.

* Pentru menopauză, se recomandă o infuzie concentrată: o lingură cu plantă la 250 ml de apă, care se bea pe parcursul unei zile.

Păpădie – planta ficatului

Înflorește în luna aprilie și poate fi culeasă de acum până la sfârșitul verii. Păpădia s-a dovedit eficientă în tratarea acneei, eczemei, reumatismului, constipației, edemelor, inflamațiilor articulare, durerilor reumatismale, dischineziei biliare, colecistitei. O poți folosi în cure de detoxifiere, întrucât ajută organismul să elimine toxinele.

Rețete

* Se consumă sub formă de infuzie: se fierb 250 ml de apă, se adaugă două lingurițe cu rădăcină rasă și se lasă la infuzat un minut. Se ia vasul de pe foc și se adaugă două lingurițe cu frunze tăiate mărunt. Se acoperă pentru 40 de minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.

* Sucul de păpădie, obținut prin stoarcerea frunzelor proaspete, are un efect diuretic mai puternic decât infuzia. Este eficient împotriva edemelor, gutei, eczemei, hipertensiunii arteriale, stimulează funcția hepatică și digestivă. Se ia câte o linguriță cu suc de trei ori pe zi.

Rozmarin – tonic cerebral

Sunt utilizate toate părțile plantei, care se recoltează în lunile aprilie-mai. Rozmarinul este util celor care au tulburări de memorie, de concentrare, dar și persoanelor depresive ori supuse unui stres puternic. Relaxează mușchii, inclusiv pe cei digestivi și uterini, fiind eficient împotriva colicilor abdominale și durerilor menstruale. De asemenea, este recomandat în caz de dureri de cap, nervozitate, afecțiuni respiratorii și digestive (indigestie, balonare), oboseală, răceală și gripă, surmenaj psihic, reumatism cardiovascular și articular, aritmii.

Rețete

* Se folosește sub formă de infuzie: se pune o linguriță cu plantă la 200 ml de apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea călduț, câte 2-3 căni pe zi.

* În răceli, bronșite și tuse, sunt eficiente inhalațiile.

Pătlagină – detoxifiant de excepție

Are proprietăți emoliente și laxative, astringente, antiinflamatoare, hemostatice și cicatrizante. Planta proaspătă se recoltează din mai până în octombrie. Cura cu suc de pătlagină are efecte depurative.

Rețete

* Din sucul obținut prin presarea întregii plante, se iau câte două linguri pe zi, timp de două săptămâni.

* Infuzia din frunze este eficientă contra inflamațiilor tubului digestiv și intestinului subțire (enterite), dar și în intoxicații ori alergie. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă la 250 ml de apă clocotită, cantitate care se bea pe parcursul zilei.

* Siropul de pătlagină este excelent în combaterea tusei uscate, dar și a rahitismului la copii: la 150 ml de suc obținut prin presarea plantei proaspete, se adaugă 100 g de miere. Se iau câte trei lingurițe de amestec pe zi.

* Sucul sau frunzele zdrobite se utilizează sub formă de comprese sau cataplasme pentru tratarea rănilor și înțepăturilor de insecte.

Muguri de plop-negru – antibiotic natural

Extractele din muguri de plop conțin substanțe cu acțiune antibiotică și antifungică. Datorită compoziției similare propolisului apicol, mugurii de plop sunt utili în tratarea multor afecțiuni cronice sau acute: stomatită, amigdalită, laringită, sinuzită, otită, bronșită, pneumonie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, ulcer gastroduodenal, enterite, colite, boli hepatice, parazitoze intestinale, infecții urinare, afecțiuni genitale.

Rețete

* Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu muguri zdrobiți la 250 ml de apă clocotită. Timp de două săptămâni, se beau 2-3 căni pe zi.

* Licoarea poate fi folosită la clătirea gurii, de 2-3 ori pe zi: substanțele cu efect antibiotic din compoziție formează o barieră eficientă în calea microbilor.

* Tinctura se prepară din 20 g de muguri macerați în 100 ml de alcool de 90 grade timp de zece zile. Se iau 10-20 de picături de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale

Citește și:

Terapie cu muguri

Leacuri la minut pentru tulburări digestive

Alimente care scad natural colesterolul

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.18/07.05.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns