Esti aici
Femeia.ro > Promo > Remedii de la Marea Moartă

Remedii de la Marea Moartă

I se spune aşa întrucât salinitatea ei este atât de ridicată, încât nimic, cu excepţia unor bacterii anaerobe, nu supraviețuiește în marea unde se varsă râul Iordan.

Marea Moartă este de fapt un lac. Unul imens și foarte sărat. Dar tocmai această sărătură transformă în medicament nămolul şi apa din zonă. Pe vremea ocupaţiei romane, era numită Marea de Sare şi nămolul era folosit pentru alinarea durerilor de încheieturi. Cum evreii sunt un popor tipicar, în ultimele zeci de ani au dezvoltat o veritabilă industrie farmaceutică de produse de la Marea Moartă, bazată pe studii, cercetări şi rezultate.

Piele mai sănătoasă

Deși clima din zonă nu este tocmai potrivită pentru o piele catifelată, cu siguranţă, apa şi nămolul sunt excelente în tratarea unor complicate boli de piele:

Psoriazis. Boală autoimună nu periculoasă cât extrem de neplăcută vederii, psoriazisul (despre care se spune că nu se vindecă) este ţinut atât de bine sub control cu remediile de la Marea Moartă, încât se spune că a dispărut; sunt recomandate băile de mare, câteva pe zi, sărurile făcând adevărate minuni cu leziunile provocate de înmulţirea haotică a celulelor tegumentare, şi unguentele pe bază de nămol, bogat în minerale.

Dermatită atopică. Frecventă la copii şi cauzată de așa de mulți factori, încât este foarte dificil de tratat, afecțiunea este o adevărată provocare pentru medici; se recomandă climatoterapie (băi de apă şi de soare) la Marea Moartă între patru și şase săptămâni. 70% din pacienţi prezintă o ameliorare spectaculoasă. Se pot folosi şi spălături cu apă de la Marea Moartă, dacă e prea dificilă deplasarea.

Vitiligo. Depigmentarea pielii, şi ea foarte neplăcută, poate fi tratată cu rezultate spectaculoase cu ajutorul cremelor şi unguentelor pe bază de nămol; în cele mai multe cazuri, depigmentarea nu mai este atât de vizibilă, iar ocazional, dispare complet.

Încheieturi mai flexibile

Concentraţia mare de săruri din nămolul de pe fundul Mării Moarte face ca acesta să fie o adevărată binecuvântare pentru suferinzii de aproape orice fel de artrită. Băi în Marea Moartă sau în bazine care conţin apă din Marea Moartă, autoîmpachetări cu nămol cald la nivelul articulaţiilor şi masaje medicale. Pe lângă aceste tratamente, pe care le poţi face şi în România, o vacanţă cu astfel de proceduri la Marea Moartă este ideală în tratarea bolilor articulare. Condiţiile de mediu ambiant (temperaturi calde uniforme, umiditate scăzută, presiune atmosferică ridicată, aer bogat în oxigen) şi băile în Marea Moartă ajută foarte mult tratamentul, de multe ori medicaţia obişnuită putând fi redusă.

Inimă mai puternică

Dacă bolile de piele şi articulare pot fi tratate cu creme, unguente şi extracte pe bază de nămol şi sare de la Marea Moartă, pentru bolile de inimă e necesar un sejur la faţa locului. Studii recente arată că timpul petrecut pe țărmul acestei mări îmbunătăţeşte funcţia cardiacă.

Ce fac mineralele

Prezente în proporţii mult mai ridicate decât în orice altă apă sărată din lume, mineralele de mai jos sunt „autoarele“ principale ale vindecărilor:

♣ Magneziu – combate stresul şi retenţia de fluide, ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor şi la echilibrarea sistemului nervos;

♣ Calciu – întăreşte sistemul osos, dar este eficient şi în prevenirea retenţiei de lichide şi în ameliorarea circulaţiei sangvine;

♣ Potasiu – energizează organismul, ajută la hidratarea pielii, susţine activitatea cardiacă şi este crucial după exerciţii fizice intense.

♣ Brom – e important în detensionarea muşchilor.

♣ Sodiu – important în echilibrul fluidelor limfatice, implicit al sistemului imunitar.

Cleopatra, regina egiptenilor, recunoscută pentru grija faţă de frumuseţea ei, folosea nămol şi sare de la Marea Moartă pentru a-şi menţine tinereţea.

Boli tratate la Marea Moartă

♣ artrită reumatoidă

♣ artrită reumatoidă juvenilă

♣ spondilartropatii seronegative

♣ boala Bechterew (spondilită anchilozantă)

♣ artrită psoriazică

♣ osteoartrită

♣ probleme cu spatele şi gâtul

♣ dureri lombare cronice sau acute

♣ fibromialgie

♣ tendinită

♣ bursită

♣ astm

♣ fibroză chistică

♣ bronhopneumopatie cronică obstructivă

♣ boli de inimă şi hipertensiune arterială

♣ reabilitare ortopedică.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr27/07.07.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns