Esti aici
Femeia.ro > Promo > Rețete vindecătoare cu mărar și pătrunjel

Rețete vindecătoare cu mărar și pătrunjel

Nu lipsesc din nicio bucătărie, dar puțini dintre noi știu că aceste două mirodenii populare, mărarul și pătrunjelul, sunt înzestrate cu puteri vindecătoare.

În aproape toate culturile, oamenii au știut să profite de savoarea și proprietățile aperitive, digestive și medicinale ale mărarului și pătrunjelului, folosindu-le nu doar ca să îmbogățească gustul mâncărurilor și băuturilor, ci și la prepararea diverselor remedii terapeutice.

Mărar

Există dovezi care atestă că mărarul era utilizat în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, de către medicii Greciei antice, dar este posibil ca egiptenii să-i fi descoperit proprietățile curative înainte de aceștia. Mai târziu, grație romanilor, mărarul a început să fie folosit ca remediu în Europa, iar popoarele arabe i-au făcut cunoscute virtuțile terapeutice în Orientul Mijlociu. Medicina ayurvedică a indienilor și medicina tradițională chineză au integrat mărarul în farmacopee. Minunata plantă aromatică este indicată ca remediu în numeroase tulburări: dispepsie, inflamații ale căilor respiratorii, menstruație dureroasă sau lipsa acesteia, conjunctivită, inapetență, colită, gastrită, balonare etc.

Pot fi utilizate toate părțile plantei, sub diverse forme: infuzie, extract fluid, tinctură etc. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu semințe uscate și zdrobite la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese. Extractul, tinctura, uleiul esențial de mărar se găsesc la magazinele cu produse naturale și se administrează conform prospectului.

* Conjunctivită. Se fac băi oculare și se pun comprese cu infuzie de mărar (semințe), răcită și foarte bine filtrată. Compresele se aplică pe pleoape, de câteva ori pe zi.

* Probleme digestive și respiratorii. Studiile clinice efectuate de un grup de cercetători ruși au dovedit că uleiul esențial de mărar elimină în 65% din cazuri colicile sugarilor, fără să apară vreun efect secundar în timpul tratamentului. Oamenii de știință bulgari au obținut rezultate similare în cursul unui studiu pe pacienți care sufereau de colită cronică (dispepsie). În caz de dispepsie, inflamații ale căilor respiratorii superioare, tulburări digestive, dureri de burtă, se bea câte o cană cu infuzie (din semințe) de 2-3 ori pe zi, între mese.

* Infecții renale. Merită menționat că, prin efectul diuretic, mărarul stimulează activitatea rinichilor și a vezicii urinare, fiind indicat în caz de calculi renali sau urinari, infecții renale și cistită.

* Stimularea lactației. Infuzia din semințe este recomandată mamelor care-și hrănesc copilul la sân și au nevoie de stimularea lactației.

* Acțiune estrogenică. Mărarul este utilizat de multă vreme în tratarea dismenoreei, amenoreei și hirsutismului. Se folosește sub formă de tinctură sau extract fluid, conform prospectului.

Pătrunjel

Este, cu siguranță, una dintre cele mai utilizate plante aromatice, fiind valoros și din punct de vedere nutritiv, nu doar culinar. Pe lângă faptul că ne oferă multe vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, E, C) și minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, zinc), popularul condiment are efecte terapeutice: este diuretic, tonic hepatic, depurativ sangvin, reglează fluxul menstrual, calmează tusea, stimulează pofta de mâncare, acționează ca un coșar la nivelul plămânilor, curăță ficatul, rinichii, vezica.

De reținut. Femeile care alăptează nu trebuie să bea infuzie de pătrunjel deoarece planta favorizează oprirea lactației.

* Hipertensiune arterială. La prepararea infuziei, se folosește pătrunjel proaspăt, tocat mărunt ­– două lingurițe la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de câteva zile.

* Stimularea libidoului. Puține persoane știu că pătrunjelul poate înlocui cu succes preparatele scumpe din farmacie destinate creșterii libidoului. Iată o rețetă pentru reaprinderea apetitului sexual: se aduce la punctul de fierbere un litru de apă, se adaugă patru cești de pătrunjel proaspăt tocat mărunt, se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se încălzește (nu se fierbe). Se beau două cești cu infuzie cu 20 de minute înainte de actul sexual.

* Reglarea ciclului. Dacă ai menstruație abundentă sau neregulată, începând cu a 18-a zi a ciclului (calculând din prima zi de sângerare), bea zilnic, timp de o săptămână, 2-3 cești cu infuzie de pătrunjel proaspăt preparată (20 g de plantă la 500 ml de apă clocotită, infuzată 20 de minute). 

* Contuzii. Pătrunjelul este un excelent remediu împotriva contuziilor, arsurilor, tăieturilor, înțepăturilor de insecte și inflamațiilor pielii. Se aplică frunze proaspete de pătrunjel, frecate în prealabil între degete.

Pentru frumusețe

* Pentru calmarea tenului iritat și combaterea pruritului, este eficient decoctul din mărar, preparat din 20 g de frunze proaspete la un litru de apă, care se fierbe 20 de minute. Cu acest amestec, se spală fața ori se tamponează zonele cu mâncărimi.

* Decoctul din frunze proaspete de pătrunjel stimulează creșterea părului, calmează tenul iritat și eritemele. Se pun 50 g de frunze la un litru de apă, se fierb 20 de minute, apoi se strecoară. După fiecare spălare, clătește părul cu acest decoct, masând ușor la rădăcini. Lasă-l să acționeze câteva minute, apoi limpezește cu apă călduță.

Citește și:

Vindecă tusea cu nalbă-mare!

Terapie cu muguri

Leacuri la minut pentru tulburări digestive

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns