Esti aici
Femeia.ro > Promo > Succesul începe cu igiena

Succesul începe cu igiena

A început să fie cald și apartamentul mai greu de suportat – mâncărurile vecinei mai pregnante în fiecare dimineață, câinii înghesuiți cu un etaj mai sus mai ușor de mirosit, amprenta trupurilor care urcă și coboară mai puternică pe scara blocului. Caut răcoarea serii și liniștea care se așterne odată cu ea pentru a lucra și a scrie.

Vara și sarcina care avansează îmi alimentează apetitul pentru articole despre sănătate, igienă personală și organizarea casei. Un site britanic mă anunță că studiile despre igienă ne arată că bunele maniere contribuie la menținerea sănătății și a unui aspect fizic plăcut și la dezvoltarea spiritului de cooperare în societate. Cu o ironie sporită de temperaturile lui iulie, mă întreb câți dintre vecinii mei citesc aceste studii și, în gând, împart verdicte despre buna-cuviință și importanța curățeniei – un corp transpirat nu va fi niciodată elegant; hainele murdare se spală, nu se poartă; praful și pielea uscată de pe tălpile și călcâiele noastre nu sunt un semn al mândriei, ci al neglijenței.

Apoi îmi aduc aminte de o întâmplare din copilărie. Mama mă cheamă în casă să fac duș după o zi de alergat și joacă, iar eu întreb acuzator de ce. „Pentru că a fost o zi lungă și e cazul să te speli“, îmi răspunde. Logica copilului de cinci ani contracarează: „Și, dacă era o zi scurtă, puteam să nu fac duș?“

Zilele de vară nu sunt scurte, dimpotrivă, sunt lungi și anevoioase, iar harta explorării corpurilor noastre sub apa din duș devine obligatorie, de la păr la față, de la dinți la mâini și unghii, de la brațe la tălpile obosite de străbătut drumuri până seara târziu.

Deși televiziunile ne arată cu lux de amănunte intimitatea vieților și a caselor celorlalți, discuțiile despre curățenia trupurilor noastre rămân tabu, iar odată cu ele, apa și igiena par a nu ne fi prieteni. Încerc să fiu înțelegătoare, să nu judec după parfumul îndoielnic al cămășii sau călcâiele crăpate înghesuite în sandale, însă cuvintele bunicii, în surdina amintirilor, îmi amintesc că grija față de curățenia corpului este un semn de respect față de noi înșine și față de cei din jur. Aici, nu banii fac diferența, ci atenția pe care o acordăm trupului nostru. Primul pas spre acceptare și succes în societate trece obligatoriu, zilnic, prin duș și prin chiuvetă.

Atunci îmi fac una dintre multele mele liste pentru a nu uita niciun pas din ritualul zilnic al îngrijirii. Dimineața, un duș rapid, spălat pe dinți, deodorant și puțin parfum, cât să îmi anunțe discret prezența. În timpul zilei, atenție la detalii, retușarea machiajului pentru un plus de cochetărie, șervețele umede pentru a împrospăta pielea corpului ori de câte ori transpirația trasează linii pe brațele, spatele, tălpile mele. Seara, acasă, fără greș, demachiere, îngrijirea părului și apă, multă apă care să spele corpul de murdăria orașului și de greutatea zilei care tocmai a trecut. Tăcut, mă întreb, cum arată lista celei care citește aceste rânduri și sper să se asemene cu a mea.

Citește și:

Hidratare în miez de vară

Remedii naturiste contra transpiratiei

Ritual de îngrijire: rutina zilnică

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Mona Silvia Timofte

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns