Esti aici
Femeia.ro > Familie > Conflicte pe care orice cuplu le are

Conflicte pe care orice cuplu le are

Daca ti-a spus cineva ca in viata de cuplu nu exista conflicte, afla ca MINTE! Conflictele in cuplu, pana la un moment, sunt normale si uneori chiar necesare.

Iata care sunt cele mai frecvente conflicte in cuplu si care sunt motivele pentru care acestea apar.

Lupta pentru telecomanda. In mod cert femeile si barbatii au preferinte diferite in ceea ce priveste emisiunile de televiziune, filmele de acasa si serialele. Barbatii prefera ceea ce femeile detesta. Evident asta nu se intampla in primii ani ai cuplului, cand cei doi sunt pasnici si isi fac pe plac unul altuia, dar dupa vreo 4-6 ani de casnicie aceste conflicte sunt clasice. Nu exista o solutie. Ori renunti, ori iti cumperi un al doilea televizor…

Lupta cu privire la copiii tăi. Parintii nu trebuie sa aiba conflicte legate de copii, in fata copiilor. Daca problema aceasta este rezolvata, parintii se vor certa mult si consistent pe seama copiilor pentru ca opiniile privind educatia si regulile sunt deseori diferite. Solutia este negocierea cu decenta si calm, copilul fiind, in esenta o prioritate pentru amandoi parintii, chiar daca cu abordari diferite.

Lupta cu „nimic”. Este cel mai frecvent conflict. Tu il intrebi pe el ce are, el spune: „nimic”. Si replica este valabila. Si de aici pana la un scandal despre … nimic, este doar un pas. In discutiile despre nimic, uneori foarte incinse nimic poate sa fie o rochie, un subiect politic, o nazbatie a copilului… sau oricare alt fleac din viata de zi cu zi. Conflictele acestea sunt niste foarte bune supape. Nimeni nu invinuieste pe nimeni, iar subiectul se stinge de la sine…

Conflictul pentru bani. Intr-un cuplu unul va fi econom, altul risipitor. Daca ai intalnit vreun cuplu unde amandoi sunt cumpatati sau amandoi sunt risipitori sa-mi spui si mie… Daca vrei sa scapi de aceasta porblema atunci impartit banii in trei. Banii tai, ai lui, si banii comuni. De banii proprii fiecare dispune exact asa cum vrea, de cei comuni hotarati doar impreuna.

Lupta pentru baie… Aici conflictele au mai multe cauze. Capacul toaletei, tampoanele, parul, obiectele personale, abureala dupa dus, prosoapele risipite sau uitate pe jos….  dar si timpul prea lung petrecut in baie.  Aici conflictele sunt de cele mai multe ori copilaresti, pentru ca fiecare poate sa faca putin mai mult pentru confortul celuilalt. Acestea sunt genul de conflict care trebuie tratat cu mult umor… desi stiu vreo doua cupluri care au ajuns la divort.

Cu masura, conflictele ar fi benefice in cuplu

Un studiu releva faptul ca certurile dintre soti au mai degraba o componenta benefica asupra relatiei. Evident, exista o masura in toate! Sa vedem ce parere au psihologii.

Cercetatatorii americani au vesti bune pentru partenerii de cuplu certareti.

Psihoterapeutii ne aduc in atentie faptul ca certurile dese iscate din nimicuri, din primii trei ani de casnicie, pot consolida relatia de cuplu si pot cizela comportamente partenerilor de viata.

James McNulty, profesor in cadrul Unversitatii din Tennessee, afirma ca „disconfortul pe termen scurt al unei discutii la nervi, dar cu sinceritate”, poate fi benefic pentru sanatatea relatiei pe termen lung.

Asa ca merita sa ai rabdare la inceput de casnicie mai ales cand te gandesti ca, dupa aproximativ trei ani, partenerii devin mult mai intelepti, gasind solutii inainte sa se manifeste galagios.

Specialistii mai spun ca regula se aplica doar in cazul in care cei doi parteneri nu au ca scop despartirea irevocabila.

 

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns