Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Vinovăția, bat-o vina!

Vinovăția, bat-o vina!

Vinovăția, bat-o vina! – Te-ai enervat într-o zi și ai spus ce gândeai, fără menajamente? Regreți anumite lucruri spuse fără să te gândești? Nu ești singura care trece prin așa ceva.

Micile vinovății care ne subminează moralul sunt mai frecvente decât crezi. Greșeala e omenească, spune un vechi proverb latin. Puțini însă citează și continuarea: dar perseverarea e diabolică. E firesc să greșim, dar nu e indicat să persistăm în a face aceleași greșeli, în mod repetat. Un alt proverb, mai recent și românesc, spune că omul din greșeli învață. Cum putem combina cele două înțelepciuni pentru a duce o viață împăcată și plină de bucurii? Simplu.

În acord cu inima ta

Învață să-ți observi comportamentul verbal și pe cel non-verbal. Viața este deseori plină de încercări și de provocări, de greutăți și de obstacole, de neajunsuri, de suferință și de trădări neașteptate, de plecări și de pierderi, de surprize și de monotonie. Găsirea unui echilibru flexibil și suplu, reușirea unui slalom uriaș plin de grație și eleganță printre toate acestea necesită un efort de intenție, în primul rând. Ce fel de intenție? Aceea de a fi în acord cu propria inimă, intenția de a fi bun, corect și împăcat cu sine.

Amintirile ne chinuiesc

A fi bun nu înseamnă doar a fi politicos, mărinimos, generos cu ceilalți. A fi bun înseamnă a fi bun mai întâi cu tine însuți. Greșelile sunt inerente în viața oricărui om, mai ales cele mici, cotidiene, inevitabile. Poate că ai vorbit răstit cu o persoană dragă, poate nu ai avut răbdare să explici ceva unui coleg, poate nu ai avut chef să te porți frumos“ la petrecerea din familie. Toate trecem prin așa ceva. Dar multe dintre noi, în plus, se chinuiesc cu amintirile acestor fapte și după ce ele au trecut de mult.

Remușcările nu repară trecutul

Îți pare rău că nu ai ajutat pe cineva la momentul potrivit, că ai vorbit pe un ton nervos, că ai fost rece și grăbită cu o rudă, că nu ai avut timp să răspunzi la telefon, că nu ai avut chef să asculți cum prietena ta se plânge (iar) de ce i se întâmplă la serviciu. Toate aceste ruminații, cum le numesc psihologii, nu fac decât să întărească traseele neuronale ale unui comportament autodistructiv. Asta nu repară însă trecutul.

♥ Pe termen lung, autoînvinovățirea nu înseamnă decât să te torturezi singură pentru că nu te-ai comportat impecabil în diferite momente din viață.

Fii bună cu tine

Iartă-te. Fii înțelegătoare cu propria persoană. Micile greșeli cotidiene sunt inerente și poate doar sfinții reușesc să nu supere niciodată pe nimeni. Admite că ai greșit și, dacă este posibil, cere scuze persoanei pe care ai supărat-o sau cu care te-ai purtat nepoliticos. În loc să porți cu tine zile sau săptămâni la rând povara acestei vinovății meschine, este mai bine să-ți faci curaj și să spui că te simți prost. Dacă acest lucru nu este posibil, revanșează-te față de persoana în cauză. Fă un gest de generozitate, fă-i un compliment, depășește momentul neplăcut printr-un act de bunătate.

Ia aminte la partea a doua a proverbului latin

Nu persevera adică în acest comportament care-ți aduce numai neplăceri, atât pe plan psihic, cât și în relațiile cu ceilalți! Simți că vrei să spui o răutate? Respiră de trei ori profund, fă câteva exerciții de stretching, gândește-te scurt la altceva și abține-te. Vrei să răspunzi cuiva cu aceeași monedă sau simți nevoia să insulți, fără un motiv anume, doar pentru că ești enervată? Îndepărtează-te fizic de persoana respectivă. Nu lăsa impulsurile să te controleze, ci preia tu frâiele comportamentului. Învață să lași de la tine, educă-ți orgoliul și nu te mai simți prejudiciată ori de câte ori cineva spune ceva deplasat despre tine. Înțelepții din toate culturile dau câteva sfaturi celor care vor să ducă o viață pașnică și mulțumită, în bunătate și bucurie.

3 sfaturi de urmat

  • Nu lua nimic personal. Ceea ce spun alții este problema lor, chiar dacă ai senzația că te atacă. De multe ori oamenii își exprimă propriile frustră
  • Nu face presupuneri. Tu ai senzația că ai greșit cu ceva si crezi că persoanele în cauză gândesc urât despre tine. În loc să ruminezi în legătură cu aceste lucruri, adresează-te direct, cere-ți scuze și fii corectă de acum î
  • Fii impecabilă cu ce spui. Aceasta este poate partea cea mai grea. Fii atentă la toate vorbele pe care le spui și gândește-te de ce le spui și dacă ele servesc binelui tău și al persoanelor cărora te adresezi. Dacă nu, abține-te. Sigur că uneori este indicat să exprimăm și lucruri neplăcute, pentru a stabili limite corecte în relații, dar tonul este important aici, la fel ca și intenția corectă.

♥ Cu timpul, vei ajunge să te simți bine în pielea ta și să te comporți corect și cu intenții bune.

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/2018
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns